Збірна України зі спортивної ходьби привезла на батьківщину європейське срібло

226
20 травня з Дудінце повернулася збірна команда України зі спортивної ходьби. Втомлені, проте з посмішками і нагородами Кубка Європи – саме такими ми зустріли наших спортсменів в аеропорту.

 
У Словаччині спортсменам довелося боротися не лише з суперниками, а й зі спекою. «Нам ще пощастило, – каже Олексій Казанін, який змагався на дистанції 50 км. – Ми першими вирушили на старт і майже встигли «проскочити» спеку. Проте ближче до фінішу вона посилювалася й останні кілометри давалися вже складніше». Підтримує атлета і старший тренер зі спортивної ходьби Анатолій Соломін: «Так, йти було дуже «холодно». Погода – що в Сочі в розпал літнього сезону».
 
Від спеки тут рятували тренери. Як то кажуть, не давали спортсменам засохнути, а разом з тим і розплавитися під палючим сонцем. Олена Бех, Володимир Яловик та Анатолій Соломін на відмінно відпрацювали на пунктах харчування, постійно змінюючи один одного. Прапор України та підтримка тренерів і спортсменів, які вже виступили, допомагали нашим долати надскладні кілометри. Не шкодував сил і голосу і керівник команди Віталій Матешко, який гнав атлетів до фінішу і вболівав за них всіма фібрами душі. «Розумієте, на Кубку Європи дуже важливі саме командні змагання. А щоб їх вигравати, потрібен командний дух. На щастя, він у нас був», – каже Віталій Васильович.
 
«Чи всі задоволені виступом?» – запитую в Анатолія Соломіна. «Всі ніколи не можуть бути задоволеними, – каже Анатолій Васильович. – Але ми з Юрієм Миколайовичем (Юрій Андрущенко, головний тренер з видів витривалості. – Прим. авт..) раді. Ми виграли два командних срібла – зі спортивної ходьби серед чоловіків на 20 км та на 50 км. Крім того в загальнокомандному заліку, де до уваги беруться виступи і дорослих, і юніорів, теж стали другими. Попереду лише Росія. Але з нею поки що боротися дуже складно».
 
«Пам’ятаю, після олімпійського фінішу на 20 км у Лондоні Руслан Дмитренко сказав, що і він, і Назар Коваленко були готові боротися за медалі. Чи будете готові боротися за них на чемпіонаті світу в Москві?» – запитую.
 
«Минулого року ми дуже добре виступили на Кубку світу, були дуже близькими до найвищих місць. Але на Олімпіаді вийшло не все, – згадує Анатолій Васильович. – У Дудінце семеро наших спортсменів виконали норматив для участі в чемпіонаті світу. І, сподіваюсь, у Москві вдасться виправити помилки Лондона».