Прес-конференція напередодні юнацького чемпіонату світу: символ Донецька та містер психологія

237
Вже завтра на доріжки та в сектори РСК «Олімпійський» вийдуть атлети з усього світу, щоб почати боротьбу за нагороди юнацького чемпіонату світу ІААФ з легкої атлетики. А напередодні змагань відбулася традиційна прес-конференція. Участь у ній взяли як керівники ІААФ та ФЛАУ, представники влади міста, так і спортсмени. Приємно було бачити й інтерес з боку представників ЗМІ, які заповнили конференц-зал.

 
«СЕРГІЙ БУБКА – СПРАВЖНІЙ СИМВОЛ МІСТА»
 
«Чому саме Донецьку довірили приймати юнацький чемпіонат світу?» – запитаєте ви. Краще за президента ІААФ Ламіна Діака ніхто не зможе відповісти на це питання. Що він і зробив під час конференції.
 
«Перш за все, Донецьк подав заявку, – пожартував Діак. – Але у вас дуже відоме місто. Його символ – Сергій Бубка, багаторазовий рекордсмен світу, олімпійський чемпіона, а нині успішний функціонер. Його надзвичайно поважають у всьому світі.
 
Я також бачив потенціал Донецька. Тут активно розвивається футбол, на високому рівні пройшов чемпіонат Європи. Розумів, що неабиякий потенціал може бути і в легкої атлетики».
 
Без участі Сергія Назаровича проведення у Донецьку юнацького чемпіонату світу було б і справді неможливим. Про це говорив і президент ФЛАУ Ігор Гоцул. А сам президент НОК України та віце-президент ІААФ зазначив: «Для нас надзвичайно велика честь приймати змагання такого масштабу. Задля їх успішної організації були задіяні навіть президент та прем’єр-міністр України. За нами стояла вся країна».
 
«ЗДОРОВА НАЦІЯ – НАШЕ МАЙБУТНЄ»
 
Саме про цей девіз під час виступу говорив заступник мера Донецька Валентин Лактіонов. Він наголосив на тому, що тепер в місті з’явилася чудова база для підготовки. Три стадіони, які відповідають сучасним вимогам, служитимуть не лише професійним атлетам, а й любителям. Це чудовий поштовх до розвитку легкої атлетики в місті та ДЮСШ.
 
Завдяки чудовій інфраструктурі Донецьк має чудовий шанс і надалі приймати змагання міжнародного рівня.
 
Щиру надію на те, що чемпіонат вдасться, висловив президент ФЛАУ Ігор Гоцул. Ігор Євгенович зазначив, що Україну на юнацькому чемпіонаті світу представлятимуть 60 атлетів, і вони здатні виступити на високому рівні. «Ми сподіваємося на подвійний успіх: організаційний та спортивний, – каже Ігор Євгенович. – Ще хотів би наголосити на тому, що юнацькі змагання – особливі і непередбачувані. Ми б не хотіли обтяжувати наших спортсменів прогнозами. Тому давайте вболівати за кожного з них».
 
Ламін Діак також не оминув увагою учасників, наголосивши на тому, що в Донецьку на них чекають найбільш масштабні змагання в їх кар’єрі, яка лише починається.
 
Та найбільше порад учасникам дав чотириразовий призер Олімпійських ігор, посол ІААФ у Донецьку Ато Болдон: «Юнацькі змагання багато в чому визначать ваше майбутнє, нададуть вам нові ідеї для розвитку, – звернувся до спортсменів посол ІААФ, чотириразовий призер Олімпійських ігор Ато Болдон. – Тут ви знайдете нових друзів, отримаєте необхідний досвід. Але я б хотів звернути вашу увагу на те, що не все залежить від таланту. Щоб досягти успіху, потрібно наполегливо працювати. Потрібно розуміти різницю між юніорськими і дорослими змаганнями. Ще важливо усвідомлення вами того, що зараз ви захищаєте прапор вашої країни, ви приклад для наслідування. Ви повинні розуміти цю відповідальність і демонструвати не лише боротьбу на доріжках і в секторах, а й гідну поведінку».
 
Поради з уст прославленого легкоатлета почули відразу кілька лідерів світового сезону серед дівчат та юнаків, а також українець Володимир Мисливчук. Наш чемпіон України з метання молота хоч і не переглядав перед змаганнями результати суперників, розуміє, що боротися за нагороди буде надзвичайно складно. Власне, за мету спортсмен собі ставить дещо інше завдання: «Головне для мене – встановити особистий рекорд. Якщо я його покращу бодай на один сантиметр, тоді моя совість буде чистою».
 
Хоча медалі Володимир любить, про що свідчить його легкоатлетична історія. Брат Мисливчука теж займався метанням молота і якось повернувся додому зі змагань з медаллю. Батьки так раділи за хлопця і хвалили його, що Володимир подумав: «А чим я гірший?» і теж зайнявся спортом. Тоді він навчався лише в шостому класі.
 
У Донецьку Мисливчук сподівається набратися досвіду, позмагатися в компанії найсильніших атлетів світу свого віку. А ще Володимиру надзвичайно цікаво спостерігати за іншими. «У майбутньому я хочу стати тренером. А в цій роботі надзвичайно важливий індивідуальний підхід до кожного спортсмена, – розповідає Володимир. – Саме тому зараз я намагаюся спостерігати не лише за результатами, а й за тим, як атлети виходять на старт, як вони налаштовуються на змагання. Мені це дуже цікаво з психологічної точки зору».
 
За таку відповідь Мисливчук отримав від Ато Болдона прізвисько «Містер психологія». Хоча жарти жартами, а посол ІААФ не зміг не погодитися з українцем.
 
Вже завтра психологія може комусь допомогти, а з кимось зіграти злий жарт. О 9:30 на доріжки РСК «Олімпійський» вийдуть перші атлети. Квитки на змагання будуть безкоштовними. А тим, кому все ж не вдалося потрапити на змагання, зможуть слідкувати за ними на «Першому національному». З розкладом трансляцій ви зможете ознайомитися на нашому сайті найближчим часом.