Україна виграла першу медаль юніорського чемпіонату Європи

275
Перша медаль юніорського чемпіонату Європи з легкої атлетики потрапила до скарбнички української збірної вже в другий день змагань. Дискоболка Тетяна Юр’єва виграла в Рієті «бронзу».

 
На фінал Юр’єва виходила у статусі головної фаворитки змагань. Режисери намагалися не пропустити жодної зі спроб українки. І не даремно. Вже в першій спробі Тетяна окреслила медальні плани. І хоча 51,11 м для самої спортсменки були майже на шість метрів гіршими від її особистого рекорду, для більшості суперниць це був результат, про який вони могли мріяти.
 
Проте були серед них і ті, які не лише мріяли, а й діяли. Росіянку Тетяну Широбокову розглядали однією з головних суперниць Юр’євої. І саме вона двічі відправляла диск за 54-метрову позначку (54,21 м). Подібний хід подій аж ніяк не влаштовував українку. До того ж крім росіянки попереду вже була й полька Кароліна Макул (51,90 м).
 
У четвертій спробі Юр’єва зібрала всю волю в кулак і зуміла вийти на другу сходинку (53,15 м). Дві наступні спроби українці не вдалися, а в заключній, коли від Тетяни вже нічого не залежало, Макул відправила диск на «срібні» для себе 53,25 м. Тож Тетяна Юр’єва відкрила лік українським медалям на юніорському чемпіонаті Європи «бронзою».
 
Ще одна українка, Катерина Никита, була 11-ю (47,25 м).
 
***
 
Надзвичайно захоплюючими були змагання дівчат у секторі для потрійного стрибка. Забігаючи наперед, скажемо, що в основному колі змагалися дві українки. Василина Бованко була восьмою (12,90 м), а Анна Красуцька – дев’ятою (12,84 м).
 
Доля нагород вирішувалася в заключній спробі. Чемпіонка світу серед юніорів-2012 Ана Пелетейро довгий час не могла «застрибнути» в призову трійку. Якби медалі роздавали за особисті рекорди, саме іспанка була б беззаперечною переможницею, адже мала результат за 14 метрів. Але нагороди вручали не за колишні заслуги, а за сьогоднішні.
 
Подвійна травма і нещодавній перехід до нового тренера наклали відбиток на форму Пелетейро. Про це вона розповіла після закінчення змагань. І саме тому, не зважаючи на результат значно нижчий від її особистого рекорду, була задоволена тим, що зуміла піднятися на п’єдестал. У заключній спробі Ана приземлилася на позначці 13,29 м, які забезпечили їй «бронзу».
 
Саме в заключній спробі визначилася й чемпіонка Європи. Нею стала італійка Оттавіа Честонаро (13,41 м), а румунка Елена Андреа Пантурою, яка лідирувала, опустилася на «срібну» сходинку (13,36 м).
 
Близькою до медалі була ще одна румунка, зовсім юна Флорентіна Марінку. Минулого тижня на юнацькому чемпіонаті світу в Донецьку вона перемогла з потрійного стрибка та зі стрибків у довжину, і перед заключною спробою в Рієті також йшла в трійці. Проте суперниці цього разу виявилися сильнішими. Марінку четверта (13,23 м).
 
***
 
Решта фіналів другого дня пройшли без участі українців. Чемпіоном Європи серед юніорів з метання молота став росіянин Валерій Пронкін (78,34 м). Позаду залишився чемпіон світу серед юнаків-2011, срібний призер юніорського чемпіонату світу-2012 угорець Бенсе Пастор (77,35 м).
 
100-метрівку найшвидше подолали британець Чиджинду Уджа (10,40 с) та француженка Стелла Акакпо (11,52 с). Чемпіонами Європи з бігу на 400 метрів стали полька Патрицья Вицішкевіч (51,56 с) та росіянин Павло Івашко (45,81 с).
 
Стрибки у довжину виграв британець Еліот Сейфо (7,86 м). А чемпіонкою Європи з семиборства стала бельгійка Нафіссату Тіам (6298 очок – національний рекорд).
 
Відзначимо також, що до півфіналу з бігу на 200 метрів пройшов Олег Половиця (21,73 с). Роман Кравцов подолав дистанцію за 21,90 с і не зумів вийти до наступного кола змагань. Володимир Супрун зійшов з дистанції за кілька метрів після старту. Про самопочуття спортсмена спробуємо повідомити найближчим часом.