«Діамантова ліга»: на фінішній прямій

295
29 серпня в Цюриху визначаться перші переможці «Діамантової ліги»-2013. Серед претендентів на головний приз – чемпіон світу зі стрибків у висоту, українець Богдан Бондаренко.

 
Бондаренко лідирує, маючи в своєму активі18 очок. У Мутаза Есса Баршима з Катару їх 11.
 
Нагадаємо, в фіналі очки подвоюються. тобто за перше місце атлет отримає 8 пунктів, за друге – 4, і за третє – 2.
 
200 метрів, жінки.
Шанси втрутитися в боротьбу за діамант має Марія Рємєнь, проте зробити це буде надзвичайно складно. Її головні суперниці – триразова чемпіонка світу-2013 Шеллі-Енн Фрейзер-Прайс з Ямайки і призер чемпіонату світу Мюріель Аур з Кот д’Івуару – і очок мають більше (7 та 8 відповідно проти 4 у Марії), і особисті рекорди в них вищі. Проте це спорт, а в ньому можливі дива.
 
400 метрів з бар’єрами, жінки.
Чешка Зузана Хейнова гарантувала собі перемогу. Дістати чемпіонку світу немає шансів у жодної суперниці. Але українців більше цікавитимуть зовсім інші героїні. Як і в Стокгольмі, на старт у Цюриху вийдуть дві наші співвітчизниці, фіналістки чемпіонату світу Анна Тітімець і Анна Ярощук.
 
800 метрів, жінки.
Вболіваємо за Наталію Лупу. Українка майже не виступала на етапах «Діамантової ліги» нинішнього сезону, проте має два очки в своєму активі. Поборотися за діамант їй уже не вдасться, проте зробити те, що не вдалося в фіналі чемпіонату світу в Москві, шанс є. Суперниці будуть, щоправда, надзвичайно сильні, але і наша Наталя неодноразово доводила, що може стояти з ними в одному ряду.
Лідер «діамантових перегонів» у цій дисципліні, Франсіне Нійонсаба з Бурунді, у Цюриху не виступить. Так само як і американка Бренда Мартінес, яка йде другою.
 
Метання списа, жінки.
Німкеня Крістіна Обергфьолль до титулу чемпіонки світу цього року додасть і перемогу в «діамантових перегонах». Наразі про це можна говорити зі 100-відсотковою впевненістю, адже перевага над росіянкою Марією Абакумовою складає 11 очок. А їх відіграти вже неможливо.
Буде за кого вболівати й українцям. У Цюриху виступить рекордсменка України Віра Ребрик.
 
Штовхання ядра. Жінки, чоловіки.
Змагання у секторі для штовхання ядра пройдуть без участі українців. У жінок, здавалось би, поза конкуренцією мала б бути чемпіонка світу Валері Адамс з Нової Зеландії. Але поборотися за діамант доведеться саме в Цюриху, адже лише чотирма очками їй поступається німкеня Крістіна Шванітц.
 
Натомість у чоловіків ім’я переможця «діамантових перегонів» відоме заздалегідь. Ним стане американець Райян Вайтінг. Єдиним, хто міг кинути йому виклик у Цюриху, був його співвітчизник Ріісе Хоффа, але в швейцарському секторі ми його не побачимо.
 
Метання диска, чоловіки.
Лідирує поляк Пьотр Малаховскі, проте шанси наздогнати його зберігають відразу троє: німець Роберт Хартінг і естонець Герд Кантер, які відстають на 6 очок, а також іранець Ехсан Хададі, якому потрібно відіграти 7 пунктів. Усі четверо виступлять у Швейцарії.
 
Стрибки в довжину. Чоловіки, жінки.
Чемпіон світу, росіянин Алєксандр Меньков забезпечив собі перемогу в «діамантових перегонах», перетворивши тим самим участь у фіналі більше на формальність.
 
У жінок ситуація куди більш заплутана. Відразу дві спортсменки мають по 10 очок. Це американка Бріттні Ріс та нігерійка Блессінг Окагбаре. На один пункт менше у Шейри Проктор з Великої Британії. Усі вони вийдуть у сектор у Цюриху.
 
Стрибки з жердиною, жінки.
Нелегко доведеться кубинці Яріслей Сілві. Перед фіналом вона лідирує з 11 очками. 9 пунктів у німкені Зільке Шпігельбург, 7 – в американки Дженніфер Сюр, 6 – у бразилійки Фабіани Мурер. Усі вони мають намір виступити в Цюриху. І хто поїде звідти з діамантом, не наважиться сказати ніхто.
 
100 метрів, чоловіки.
Американець Джастін Гетлін, схоже, відіграється за всю спринтерську збірну США на чемпіонаті світу і візьме діамант у Цюриху. Теоретичні шанси його наздогнати має Неста Картер з Ямайки, проте для цього йому потрібно перемогти, а Гетліну фінішувати поза межами першої трійки. Спортсменів розділяє сім очок. Та повірити в виграш Картера заважає як мінімум його співвітчизник, світовий рекордсмен Усейн Болт, який також вийде на старт.
 
400 метрів, чоловіки.
Кірані Джеймс з Гренади захищатиме своє лідерство в дуелі з американцем ЛаШоном Мерріттом. Наразі їх розділяє лише два пункти.
 
5000 метрів, жінки.
На цій дистанції очікується надзвичайно запекла боротьба за діамант. Поки що лідирує ефіопка Мезерт Дефар, проте її співвітчизниця Тірунеш Дібаба відстає лише на 2 пункти, а Гензебе Дібаба – на п’ять. Шість очок програє кенійка Мерсі Чероно.
 
110 метрів з бар’єрами, чоловіки.
Американець Девід Олівер у кроці від перемоги в «діамантових перегонах», але так просто йому її взяти не вдасться. Для того, щоб бути впевненим, краще фінішувати першим або бути хоча б другим.
 
1500 метрів, чоловіки.
Близький до перемоги Айянлех Сулейман з Джибуті. Та в його інтересах у Цюриху потрапити бодай до першої трійки. Кенійці Сілас Кіплагат і Асбель Кіпроп на відстані восьми очок.
 
3000 метрів з перешкодами, чоловіки.
Хороші шанси на перемогу має Консеслус Кіпруто з Кенії. Перед фіналом він лідирує з 13 очками. У його співвітчизників, Езекіля Кембоя і Хілларі Кіпсанга Йего, по шість пунктів.
 
ПРЯМУ ТРАНСЛЯЦІЮ фіналу «Діамантової ліги» в Цюриху дивіться на телеканалі «XSPORT» 29 серпня о 21:20.