На Івано-Франківщині завершився надмарафонський легкоатлетичний пробіг

241
Тут є лише переможці і жодного переможеного. Легкоатлети боролися з особою і дистанцією. Дехто долав надмарафонські відстані, хтось приєднувався в одному населеному пункті Івано-Франківщини і фінішував у іншому. Участь у пробігу брали і відомі атлети, і люди, для яких спорт лише захоплення.

 
Головною метою надмарафонського пробігу було щире бажання легкоатлетів області у свій спосіб  привітати  мешканців Прикарпаття з 22-ю річницею Незалежності України та популяризувати легку атлетику серед  мешканців сіл, селищ, міст, районних центрів Івано-Франківщини, як одного з найдоступніших та неймовірно цікавих олімпійських видів спорту.
 
Надмарафонський легкоатлетичний пробіг по Івано-Франківській області у 2013 році стартував у Івано-Франківську на Вічевому майдані. На урочистостях були присутні  представники міської та обласної влади, а також легкоатлети-олімпійці області, Неля Непорадна та Ірина Олійник.
 
 
Участь у пробігу взяли 25 легкоатлетів Прикарпаття віком від 12 до 22 років. Вони успішно здолали 540 кілометрів автомобільними шляхами Івано-Франківської області. У перший день пробігу вони подолали шлях у 75 км з Івано-Франківська через Тисменецький і Тлумацький райони та фінішували в м. Городенка. У вільний час відбулась цікава зустріч з дітками, які відпочивають у літньому оздоровчому таборі «Перлина Прикарпаття», який розташований поблизу Дністра.
 
На другий день прикарпатські атлети подолали відстань у 104 кілометри, пробігаючи Городенківським, Снятинським і Коломийським районами та фінішували в м. Косів, перлині Гуцульського краю. Вразила неймовірна гостинність та відмінна організація по території Косівського району, гостинні зустрічі учасників пробігу. Юні спортсмени супроводжували учасників територією свого району від межі Коломийського району до межі Верховинського району, долаючи разом з ними круті підйоми та спуски, карколомні серпантини мальовничими карпатським дорогами, оточеними зеленими горами.
 
Перші два дні спортсменів супроводжувала шалена спека, тому крім великої кількості мінеральної води використовували місцеві криниці для обливання. Воду набирали в спеціальні багатолітрові посудини.
 
Третій день   легкоатлетичного пробігу був найдовшим етапом для його учасників, 121 кілометр шляху. Легкоатлети пробігали мальовничі куточки Косівського, Верховинського районів, через курортне місто Яремче і фінішували в м. Надвірна. Тут відзначився легкоатлет з Надвірнянщини Тарас Тимків, пробігши у продовж дня 74 кілометри, натомість як інші в середньому 25- 40 км.
 
Цей день запам’ятався похмурою погодою і порцією проливної зливи на фініші. Проте завдяки вмілій роботі лікаря, який супроводжував спортсменів протягом усіх днів, ніхто не захворів. Найчастіше доводилось обробляти пальці ніг від мозолів, проте на наступний день всі атлети були в строю.
 
Четвертий день пробігу – і 92 км. На шляху Надвірнянський, Богородчанський, Рожнятівський  райони з фінішем у м. Долина. Саме тут проявив себе майстер мпорту України з легкої атлетики (інваспорт) Василь Волосянко, який подолав протягом дня 80 кілометрів. Це найвище досягнення за всю історію проведення надмарафонського пробігу, починаючи з 1996 року.
 
У Долині відбулась зустріч з дітьми літнього табору відпочинку “Дружба”, які спробували пробігти декілька сот метрів з учасниками пробігу під час фінішу.
 
П’ятий день пробігу розпочався на  центральній площі міста Долина, де відбувались урочистості з нагоди підняття державного прапора України і вітальним словом керівника пробігу, президента Івано-Франківської федерації легкої атлетики Віталія Матешка. Дистанція становила 86 кілометрів і пролягла Долинським, Калуським районами з фінішем у місті Рогатин, батьківщині славнозвісної Роксолани.
 
У заключний день атлети подолали 62 кілометри шляхами Рогатинського й Галицького районів і фінішували в Івано-Франківську на Вічевому майдані, звідки і розпочинався пробіг.
За матеріалами ФЛА Івано-Франківської області
Попередня стаття«Діамантова ліга»: на фінішній прямій
Наступна статтяЮрий Кримаренко: «В спорте буду находиться максимально долго»