Зі світу по нитці: світовий рекорд у Берліні та відновлення Фрідріх

322
Один з найвідоміших і найпрестижніших марафонів світу – Берлінський – відсвяткував свій ювілей. У 2013 році столиця Німеччини приймала 40-й за ліком забіг.

 
До свята організатори марафону отримали чи не найкращий подарунок – світовий рекорд. Віднині найкраще досягнення планети з бігу на 42,195 км серед чоловіків належить кенійському атлетові Вілсону Кіпсангу і дорівнює 2:03.23 год.
 
«Сьогодні було вітряно й хороша конкуренція. Я відчував у собі сили, тому вирішив бігти на рекорд. Дуже радий, що мені вдалося це зробити. Це було моєю мрією ще з тих пір, коли Пол Тергат став рекордсменом світу в Берліні. І тепер ця мрія втілилася в життя, – сказав Кіпсанг після фінішу. – Думаю, в мене є потенціал, щоб бігти ще швидше».
 
Слідом за світовим рекордсменом фінішували його співвітчизники – Еліуд Кіпчоге (2:04.05) та Джоффрі Кіпсанг (2:06.26). Українець Віталій Рибак з особистим рекордом (2:15.39) був 19-м.
 
У змаганнях жінок перемогла кенійка Флоренс Кіплагат (2:21.13 год). Її співвітчизниця Шерон Чероп була другою (2:22.28). Третьою фінішну лінію перетнула німкеня Ірина Микитенко (2:24.54).
 
***
 
Яред Шегумо, який виступає за Польщу, виграв Варшавський марафон (2:10.34 год). Другим та третім фінішували норвежець Негаш Велда та ефіоп Молла Тіумая. У жінок найшвидше марафонську дистанцію подолала ефіопка Хафту Тешема (2:29.32).
 
***
 
Призера чемпіонатів світу і Європи зі стрибків у висоту німкеню Аріане Фрідріх знову прооперували. Цього разу на коліні. За останні три роки це третя операція у спортсменки (до цього були проблеми з ахіллом і плечем).
 
Тренер Фрідріх Гюнтер Айзінгер оптимістично налаштований щодо майбутнього своєї учениці. Він сподівається, що Аріане може повернутися до змагань уже на початку зимового сезону. За його словами, коли німкеня в формі, то їй під силу стрибки на два метри.
 
***
 
Чутки про завершення кар’єри норвезьким спринтером Джейсумою Сайді Ндуре перебільшені. Про це заявив сам спортсмен. Як мінімум до 2018 року, коли закінчується його контракт з Nike, він продовжить тренуватися й виступати. Його наступна мета – чемпіонат Європи-2014.