ІААФ Гала. Богдан Бондаренко: за день до часу Х

302
Світу була потрібна нова зірка, і він її знайшов у обличчі Богдана Бондаренка. Український стрибун у висоту приголомшив планету своїми польотами на 2,40 м і вище. І багаторічний світовий рекорд кубинця Хав’єра Сотомайора, який деякі з журналістів охрестили «морально застарілим», уже не здається таким непорушним.

 
Сам Богдан, щоправда, так про рекорд Сотомайора не говорить. «2,45 метри – дуже достойний і сильний результат. Але звичайно, хочеться побачити, як його поб’ють», – зазначив Богдан під час прес-конференції в Монако, яка передувала Гала-вечору ІААФ. Саме під час урочистостей 16 листопада світ дізнається імена найкращих легкоатлетів року. Серед трійки претендентів, звісно, і Богдан Бондаренко.
 
Під час прес-конференції за участю Моріса Гріна, Дуайта Філліпса і Аллена Джонсона не менш легендарний атлет Ато Болдон, не приховуючи захоплення, смакував спогади про змагання зі стрибків у висоту на чемпіонаті світу: «О! А ви бачили спроби Бондаренка на висоті світового рекорду?! Це було фантастично! В одній зі спроб планка дивом не втрималася! Хто б міг подумати, що після стількох років падіння світового рекорду буде настільки близько». «А хто змусив величезний, заповнений стадіон замовкнути на кілька хвилин? Пам’ятаєте цей момент? Саме Богдан! – не зупинявся Болдон. – Лише йому вдалося тримати повну (!) тишу протягом кількох хвилин».
 
«Трохи несправедливо, – підключився до монологу Болдона Аллен Джонсон. – Ми всі знаємо імена спринтерів, бігунів на середні й довгі дистанції, адже в них є шанс виступити в кількох дисциплінах і виграти кілька медалей. Атлети, які виступають у секторах, здебільшого змагаються лише за одну нагороду, але ж їхні результати і виступи бувають ще більш приголомшливими».
 
На щастя, одна медаль не завадила Богданові стати найкращим легкоатлетом року в Європі. на черзі – нагородження найкращого в світі. Журналісти, не втомлюючись, аналізують і обговорюють шанси претендентів на це звання. Сам Бондаренко не поспішає робити прогнози. «Час покаже, – скромно зазначає він. – Але, звичайно, я б не відмовився стати найкращим. Це був би чудовий подарунок до Нового року».
 
А подарунки Богдан робити майстер: своїми перемогами він привітав з Днем народження чи не всіх членів сім’ї. Не забув і про себе, вигравши напередодні свого 24-річчя в «Діамантову лігу». Але головна перемога була все ж на чемпіонаті світу – перша медаль офіційних дорослих змагань, і відразу золота.
 
– Богдан, ви виграли юніорський чемпіонат світу з особистим рекордом і при цьому були травмовані. Та ж історія була на молодіжному чемпіонаті Європи, повторилася вона і на чемпіонаті світу в Москві. Як вдається збиратися, навіть не зважаючи на біль? – звернулися до Бондаренка журналісти.
 
– Ми завжди готуємося до головного старту року. Не можна виходити на пік форми на, так би мовити, маленьких змаганнях і викладатися на них на сто відсотків.
 
– На таких «маленьких» змаганнях, як етап «Діамантової ліги» в Лозанні ви вперше штурмували світовий рекорд і ледь не встановили його.
 
– Насправді, ще кращі спроби були на етапі в Лондоні. Там я був у чудовій формі, і висота світового рекорду була дуже близько. Хороші спроби були й у Москві. Головне, навчитися стрибати в себе в голові. Якщо ти там це зробиш, то зможеш повторити це і на стадіоні.
 
– Якщо пригадати сезон-2013, було щось, що вам у ньому не сподобалось би?
 
– Навіть якби захотів, не знаю, до чого міг би прискіпатися. Це був фантастичний рік. Зараз молоде й дуже сильне покоління стрибунів. Ми підштовхуємо один до одного до високих результатів, і це, поза сумнівом, допомагає досягати успіху.
 
– Чи плануєте виступати на чемпіонаті світу в приміщенні в Сопоті?
 
– Зимовий сезон, найімовірніше, пропускатиму. Я б з радістю виступав не лише взимку, а й влітку. Але я хочу перемагати, а цей сезон був дуже довгий. Мені необхідне відновлення. Крім того я почав тренуватися лише два тижні тому. Часу на підготовку залишається не так уже й багато.
 
– Вже повернулися до стрибкової роботи на тренуваннях, адже востаннє ви її виконували ще в квітні?
 
– Поки що ні, лише бігаю. У нас збір в Іспанії, в Сьєрра-Невада. Ми вирішили проекспериментувати і спробувати потренуватися в горах.
 
– Тобто це ваш перший збір в горах?
 
– Так, і мушу зізнатися, я був шокований. Це дуже складно! Там висота – 2300 метрів над рівнем моря. Але якщо я зможу провести збір в горах протягом трьох тижнів, це може допомогти мені тренуватися й змагатися протягом довготривалого сезону. Крім того це корисно для здоров’я. Знаєте, мені зараз настільки важко, що якщо протягом сезону хоча б на 1/4 у порівнянні з цим станом буде добре, то результат має бути фантастичним.
 
– У перерві між заключними змаганнями і збором в Іспанії встигли відновитися?
 
– Відновлююсь зараз… Як? Багато сплю. В Іспанії мені вдалося відключитися від усього.
 
На прес-конференції Богдан з’явився в компанії менеджера Айвара Каротамма, який не лише організовує Бондаренку змагання, а й багато зробив для його здоров’я, завжди допомагав з пошуком лікарів. Але в залі був не один чемпіон: з Бондаренком і Каротаммом прийшов один з найтитулованіших стрибунів у довжину в історії України, чемпіон Європи-2002 року Олексій Лукашевич.
 
Після прес-конференції для Богдана продовжилося життя, яке вже починає ставати звичним: автографи, фото з фанатами, інтерв’ю для ЗМІ з усього світу й надзвичайно цікава фотосесія для журналу зі світовим ім’ям. Якого? Дізнаєтеся наприкінці року.
Попередня статтяСергій Лебідь претендує на звання найкращого легкоатлета Європи в жовтні
Наступна статтяВизначено міста-господарі головних офіційних змагань ІААФ у 2016 та 2018 роках