У Києві розпочала роботу Тренерська конференція

232

 

2 грудня, в Києві, за ініціативи Федерації легкої атлетики України, Міністерства молоді та спорту України та за підтримки Національного олімпійського комітету України розпочала роботу Тренерська конференція. На меті підвищення рівня кваліфікації українських тренерів, накопичення ними нових знань, обмін досвідом між фахівцями.

 
«Проведення Тренерської конференції дуже важливе, – говорить президент ФЛАУ Ігор Гоцул. – За останній рік у Федерації легкої атлетики України відбулося багато змін. Деякі з них ви вже відчули, над рештою ми активно працюємо. Зокрема змінилися роль та місце федерації. Ми всі відкриті до діалогу зі спортсменами й тренерами. Але потрібно розуміти одну важливу річ: ми не можемо нагодувати всіх, хто цього потребує, але можемо навчити вас ловити рибу. І дана конференція – один з таких етапів.
 
Протягом року проводилося багато семінарів, українські фахівці також брали участь у міжнародних семінарах та конференціях і набутим досвідом тепер діляться з колегами. Наразі федерація займає активну позицію щодо того, щоб така конференція, як сьогодні, стала щорічною і проводилася наприкінці сезону. Важливо, щоб тренери могли поспілкуватися між собою, обмінятися досвідом, висловити думки з того чи іншого питання».
 
«Хоч попереду стоїть слово «державний», головне тут саме слово «тренер». Як і ви, я зовсім нещодавно був на доріжках – зараз більше часу проводжу в кабінетах. Але всі ми прагнемо одного, – каже державний тренер штатної збірної команди України з легкої атлетики Михайло Медведь. – Нещодавно я був на міжнародній конференції у Франкфурті-на-Майні. Більшість європейських тренерів скаржилися на брак інформації. У результаті цього спостерігається загальна тенденція до зменшення кількості нагород нашого континенту на змаганнях світового рівня.
 
Така ж проблема є і в Україні. Нам потрібно якомога більше обмінюватися досвідом. Це сприятиме високим результатам наших спортсменів. Спільно у нас є шанс втілити в життя не лише девіз «Швидше! Вище! Сильніше!». Ми можемо продовжити його і додати слово «Довше!». Завдяки набутим знанням тренери зможуть якомога довше утримувати спортсменів на піку форми, а отже, й на вершині результатів.
 
На цій конференції буде багато виступів. Важливо вслухатися в кожний з них, зуміти виокремити необхідну саме для вас інформацію і потім вміло нею скористатися».
 
Тренерську конференцію презентацією на тему «Корекція працездатності бігунів на середні дистанції в змагальний період підготовки» відкрив професор кафедри теорії та методики спортивної підготовки та резервних можливостей спортсменів НУФВС, доктор наук з фізичного виховання і спорту Валерій Виноградов. Після чого захоплюючу лекцію на тему «Періодизація багаторічної і річної підготовки в сучасному спорті» прочитав радник ректора НУФВС, доктор педагогічних наук, професор, академік Української академії наук Володимир Платонов.
 
На завершення першого дня тренери поспілкувалися з заступником департаменту олімпійського спорту, начальником відділу циклічних та швидкісно-силових літніх олімпійських видів спорту Леонідом Мирським.
 
3 грудня на тренерів чекає ряд виступів їхніх колег, а 4 грудня – практикум з антидопінгу. З темами виступів та порядком денним можна ознайомитися за лінком.