Чемпіонат світу з напівмарафону: Тадесе протии Кіпропа

265
29 березня в Копенгагені стартує чемпіонат світу з напівмарфону, який збере найсильніших бігунів усього світу на цій дистанції. Відстояти свій титул спробує п’ятиразовий переможець світової першості, ефіоп Зерсенай Тадесе, якому не було рівних два роки тому в Каварне.

 
ВІД ФЕРМЕРА ДО ВЕЛОСИПЕДИСТІВ
 
Історія Тадесе настільки типова для будь-якого з африканських бігунів, наскільки й дивовижна для любителів легкої атлетики з Європи або Америки. І дійсно, складно собі уявити, що хлопчик, який з юних років займався випасом худоби та оранкою землі, в один чудовий день стане грозою для суперників на напівмарафонській дистанції з усього світу.
 
Батько і мати чемпіона – звичайні фермери, але при цьому власники найбільшого числа овець і великої рогатої худоби в селі в Еритреї. У Зерсеная є п’ять братів і молодша сестра. Як це часто буває, незважаючи на велике господарство, сім’я бігуна жила майже в бідності, а майже все дитинство Тадесе проходив без взуття. І ось вже зовсім типова історія африканського бігуна про те, що школа, як ви встигли здогадатися, була в 14 кілометрах від будинку, і добиратися до неї кожен день доводилося, звичайно ж, бігом.
 
Однак незважаючи на бідність і малоосвіченість, сім’я Тадесе все ж відрізнялася від інших у селі. Батьки з дитячих років втовкмачували синам і доньці, що життя не обмежується фермерством. У світі є багато чого цікавого, і заробляти гроші можна іншим шляхом. Зерсенай згодом відзначав, що його завжди приваблював спорт. Він заздрив тим хлопцям, у яких був велосипед, і мріяв коли-небудь спробувати свої сили у велоспорті.
 
ВІД БРОНЗИ ІГОР – ДО ПЕРЕМОГИ В НАПІВМАРАФОНІ
 
У 2001 році батько Зерсеная знайшов можливість подарувати синові велосипед, а через якийсь час хлопчик відправився в Мендеферу для участі у своїх перших змаганнях. Справи йшли непогано, початківець велогонщик досяг певних успіхів і перших перемог. Однак усього через шість тижнів після початку його професійної кар’єри був відсторонений від змагань за неналежну поведінку на трасі – під час одного з заїздів він навмисне виштовхнути всіх своїх суперників з дистанції і в результаті заробив дискваліфікацію на участь у наступних стартах.
 
Важко сказати, як могла б скластися доля ефіопського велосипедиста Тадесе, але факти такі, що вже в 2004 році на Олімпійських іграх в Афінах він взяв «бронзу» в фіналі з бігу на 10 000 метрів. Це стало першою великою перемогою простого ефіопського хлопчика з фермерської родини. На даний момент на його рахунку «срібло» чемпіонату світу-2009 у Берліні на «десятці», а також п’ять перемог на чемпіонатах світу з напівмарафону. До слова, саме Тадесе належить рекорд змагань – 58.59 хв.
 
КІПРОП І БУДИНОЧОК ПІД ЕЛДОРЕТОМ
 
Варто відзначити, що чотири перемоги Тадесе (з 2006 по 2009 рік) були здобуті поспіль. І лише в 2010 році він програв усього 4 секунди своєму основному супернику – Вілсону Кіпропу. Але поступитися цьому кенійському хлопцеві зовсім не соромно. Його доля і воля до перемоги не менше захоплюють, якщо трохи зануритися в його біографію. Як і багатьом африканським спортсменам, йому доводиться працювати до сьомого поту, щоб чогось досягти, стати кимось, бути впізнаваним, а не просто черговим темношкірим хлопцем з Африки, який бігає, бігає і бігає…
 
У перервах між тренуваннями, щоб заробити собі на життя і нормальне існування, Кіпроп працює в міжнародному аеропорту Елдорет (на заході Кенії). У його обов’язки входить в основному фізична робота – перенести будівельні балки, з’їздити за водою на тачці, занурити деревину… Незважаючи на важку працю, він завжди виходить на вечірнє тренування. Чому і навіщо? Просто у людини є мрія: добудувати будинок у передмісті Елдорета, забезпечити собі спокійну старість. І знову ж – стати кимось, а не просто африканським бігуном на довгі дистанції, яких тисячі…
 
ТАДЕСЕ ЧИ КІПРОП : ХТО ФІНІШУЄ ПЕРШИМ У ЗАМКУ КРІСТІАНСБОРГ?
 
Змагання в Копенгагені обіцяють стати неймовірно цікавими. Мало того, що Кіпроп і Тадесе знову боротимуться за перемогу, намагаючись з’ясувати, хто кращий бігун на напівмарафонську дистанцію, так ще й організатори обіцяють небачений раніше аншлаг на вулицях міста. Так, за найскромнішими підрахунками, підтримати спортсменів прийде як мінімум 25 тисяч осіб.
 
Втім, варто відзначити, що траса забігу пройде центром міста, а значить, по найбільш мальовничих місцях столиці Данії. Спортсмени візьмуть старт біля будівлі Парламенту, потім пробіжать повз Ратуші, парк Тіволі, центральною міською площею і повз національний музей Данії, а фінішують біля замку Крістіансборг.