Юнацький чемпіонат України. Дощовий дебют на НСК «Олімпійський»

249
Легка атлетика повернулася на оновлений НСК «Олімпійський». Власне, повернулася вона майже рік тому, коли національна збірна України проводила тут тренувальний збір перед від’їздом на командний чемпіонат Європи. Кілька днів тому головна спортивна арена країни прийняла перший турнір – чемпіонат міста Києва. Але в національних змагальних масштабах датою офіційного повернення варто вважати саме 15 травня – день початку юнацького чемпіонату України, який відбувається за підтримки “Самсунг Електронікс Україна Компані”.

 
«Проведення юнацького чемпіонату України на НСК «Олімпійський» дасть новий поштовх у розвиток легкої атлетики в Києві і у всій Україні, – зазначив президент ФЛАУ, заступник міністра молоді та спорту України Ігор Гоцул у інтерв’ю телеканалу XSPORT. – Ми вдячні адміністрації НСК «Олімпійський» за те, що вони пішли нам на поступки й разом ми змогли знайти компроміс у питанні оренди стадіону».
 
 
Символічно, що повернення почалося саме зі змагань юних атлетів. «Я вам навіть заздрю, адже ви ще зовсім молоді, завзяті і у вас усе попереду», – звернулася до учасників чемпіонату заступник міністра молоді та спорту України Ніна Уманець.
 
Попереду в юних атлетів і справді багато цікавого. І головним викликом нинішнього року для найсильніших з них можуть стати ІІ юнацькі Олімпійські ігри. Саме за підсумками національної першості визначиться команда, яка візьме участь у європейському олімпійському відборі в Баку. І вже за його підсумками стане відомо, хто ж саме захищатиме синьо-жовті кольори нашого прапору в Нанкіні.
 
***
 
Перший день національного відбору став справжнім випробуванням для атлетів. Здавалось би, конкуренції і розуміння того, на якому красені-стадіоні з багаторічними традиціями ти виступаєш, було б цілком достатньо. Але природа вирішила інакше і після кількох сонячних днів винагородила столицю проливним дощем на весь день. Мокрі, а від того й слизькі доріжки, звісно, зіграли не на руку спортсменам, проте дехто з них усе ж може похвалитися високими результатами.
 
Один з головних претендентів на потрапляння не лише на європейський відбір у Баку, а й на Олімпійські ігри, Олександр Баранніков, виходячи на старт, уже мав у своєму активі необхідний норматив зі стрибків у висоту. Головним для нього було перемогти, і з цим завданням він упорався на «відмінно».
 
Почавши змагання з висоти 1,85 м, Баранніков з першої спроби долав і всі наступні. Невеличкі труднощі виникли на 1,99 м, але вже під час другого стрибка хлопець, чиє фото прикрашає афіші юнацького чемпіонату України, подолав і цю висоту. «Було зрозуміло, що я переміг. Звісно, можна було стрибати й далі, але сектор мокрий і слизький, тому вирішили не ризикувати. Тим більше цього року я вже показував результати рівня 2,10-2,15 метрів», – зазначив після виступу Олександр.
 
Ще одна з фаворитів змагань, Яна Качур, долала дистанцію 400 метрів. Якщо на першій половині кола суперниці ще чинили опір Яні, то перед заключним віражем учасниця юнацького чемпіонату світу почала вириватися вперед і фінішну пряму долала беззаперечним лідером – 55,36 с.
 
Запекла боротьба розгорнулася на 100-метрівці у дівчат. За перемогу боролися Ірина Скитська та Анастасія Бризгіна. Цього разу успіх був на боці Скитської – 12,15 с. У Бризгіної – 12,23 с. У забігу юнаків такого суперництва не вийшло, і Владислав Чепурний надупевнено виграв головний фінал з часом 10,84 с.
 
100-метрівку з бар’єрами виграла Анастасія Сухотська (13,89 с). Намагалася її наздогнати Олена Маляренко, але не зовсім вдалий старт завадив їй піднятися на найвищу сходинку п’єдесталу. Вона друга (13,96 с).
 
Едуард Забуженко виграв змагання зі спортивної ходьби на 10000 метрів (44.41,41 хв). Нагадаємо, що минулого року він мав усі шанси виступити на юнацькому чемпіонаті світу, але тоді на заваді стали вікові обмеження.
 
Без сенсацій завершилися й змагання зі стрибків у довжину серед дівчат, де з результатом 5,79 м перемогла Єлизавета Бабій. Його вона показала в першій спробі.
 
***
 
Ще кілька високих результатів було показано у секторах для метань, але вони відбувалися на стадіоні «Атлет» та на олімпійській базі в Конча-Заспі. Гліб Піскунов продемонстрував чудову серію спроб з метання молота, а в найкращій з них, заключній, і взагалі запустив снаряд на 79,94 м. У Костянтина Литвиненка 72,29 м і друга сходинка.
 
У дівчат за «золото» боролися дві Вікторії – Сахно і Голда. Сахно цього разу була сильнішою – 63,83 м. У Голди – 60,55 м.
 
Лише два сантиметри розділили чемпіонку України та срібного призера зі штовхання ядра. У передостанній спробі Юлія Байрак (15,38 м) вирвала перемогу у Катерини Косенко (15,36 м). У юнаків «золото» на рахунку Дмитра Манжая (17,16 м). Іван Карюк другий (17,00 м).
 
16 травня буде новий день і нові переможці. Одними з головних дійових осіб стануть Джойс Коба, яка вже вигравала медалі зі спринту Європейського юнацького олімпійського фестивалю, стрибуни потрійним Олександр Малосілов і Павло Безніс, стрибунка у висоту Юлія Левченко… І це далеко неповний перелік тих юних зірочок, за якими матимемо змогу слідкувати завтра. Запрошуємо приєднатися до нас усіх любителів легкої атлетики, тим більше що вхід на стадіон для вболівальників вільний (вхід з Північних воріт, біля кас Палацу спорту).
 
З усіма результатами змагань можна ознайомитися за посиланням: http://fla-kyiv.org.ua/calendar/2014_05_15-16/
Фото Михайла Масловського
Попередня статтяБогдан Бондаренко: «Потрібно не боятися стрибати»
Наступна статтяНа кіровоградський стадіон «Зірка» завітав представник «МОНДО»