Чемпіонат України. Коли мрії стають реальністю

227
Ще минулого року це було лише мрією, але вже сьогодні вона втілилася в життя. У надзвичайно короткі строки ФК «Зірка» вдалося реконструювати однойменний стадіон у Кіровограді, перетворивши його в легкоатлетичну арену міжнародного рівня. А 24 липня вона прийняла перших учасників головного національного старту року – чемпіонату України.

 
Блакитні доріжки подарували атлетам перші радості, високі результати й перемоги. Покриття MONDO, певно, теж зіграло свою роль.«Ще зовсім нещодавно я сама була діючою спортсменкою, і можу сказати, що це ідеальне покриття для легкоатлетів, – розповіла олімпійська чемпіонка з семиборства, чемпіонка й рекордсменка світу з п’ятиборства в приміщенні, а нині віце-президент ФЛАУ Наталія Добринська. – Ці доріжки завжди «швидкі» й «стрибучі». В Україні крім Кіровограду такі є лише в сумському манежі».
 
Колір теж було обрано невипадково. У 1911 році гравці ФК «Зірка» виходили на футбольні матчі у формі блакитного кольору. Відтепер про цей історичний факт нагадуватимуть ще й легкоатлетичні доріжки.
 
Втілити в життя мрію ФЛАУ і ФЛА Кіровоградської області про створення сучасної легкоатлетичної арени було б неможливо без участі ФК «Зірка» та його президента Максима Березкіна. Це той випадок, коли футбол пішов на зустріч легкій атлетиці.«Цей проект – величезна спільна робота. Дуже приємно, що ми знайшли такого прекрасного партнера, як Максим Березкін. Це єдиний на сьогодні приклад будівництва в Україні такого об’єкта за приватні кошти, – розповідає президент ФЛА Кіровоградської області Геннадій Заболотний.– В наших планах на наступний рік – проведення великої кількості всеукраїнських змагань і, сподіваємось, бодай одного міжнародного турніру. Стадіон надзвичайно якісний, і буде гріх його не використовувати».
 
«Для всіх було загадкою, який вигляд матиме стадіон. Але він усіх вразив. Це арена міжнародного масштабу. Так, поки що є невеликі проблеми з проживанням, але в майбутньому вирішать і їх. Головне, що сьогодні закладене ядро спортивного Кіровограда. Приємно констатувати, що і в міста, і в спорту тут є майбутнє», – підтримала Наталія Добринська.
 
Не менш приємно і те, що і сам Максим Станіславович вірить і прагне до того, щоб у майбутньому легка атлетика стала частою гостею на арені футбольного клубу «Зірка»: «Як мінімум за часів незалежності країни Кіровоград уперше приймає чемпіонат України. Думаю, Кіровоградщина це відчуває, адже не помітити приїзд більше тисячі гостей неможливо. Це плюс і для спорту, і для міста. Сподіваюсь, наша півторарічна робота не загубиться. Сьогодні лише перший легкоатлетичний старт, але, віримо, що він не останній».
 
Які саме міжнародні змагання в майбутньому прийме Кіровоград, загадувати поки що зарано. Але вже сьогодні відомо, що плани у місцевої ФЛА та ФК «Зірка» досить амбіційні й при цьому виправдані. І хоча зроблено вже надзвичайно багато, на цьому реконструкція не завершується. На черзі – поле для розминки. «Стадіон «Зірка» був побудований за радянських часів. Для того, щоб довести його до міжнародного рівня, ми зверталися й радилися з ІААФ. Наш проект був затверджений. На стадіоні працювали кілька компаній, які за будь-якої погоди намагалися своєчасно виконувати свою роботу. В MONDO пішли нам назустріч і прислали до Кіровограда найкращих спеціалістів. Я розмовляла зі спортсменами, всі задоволені доріжкою, – розповідає директор ПрАТ «Атлетика ВІВА» Іоланта Хропач. – На сьогодні на стадіоні «Зірка» вже створені чудові умови. У настільки складний для країни час тут можна проводити головні всеукраїнські змагання. А при створенні зони для розминки це буде не просто блискуча арена, а цілий комплекс».
 
***
 
Тим часом чемпіонат України стартував. До Кіровограду приїхали майже сімсот атлетів з усіх куточків України. Цікаво, що перший комплект медалей розіграли жінки з метання молота, дисципліни, в якій рано-вранці за київським часом Альона Шамотіна принесла Україні «золото» юніорського чемпіонату світу. Національне ж «золото» виграла Ганна Скидан (70,11 м). Серед чоловіків перемога на рахунку Євгена Виноградова (72,43 м).
 
Чемпіонкою України зі стрибків з жердиною стала Ганна Шелех (4,20 м). Дистанцію 100 метрів виграли Наталія Погребняк (11,27 с) й Ігор Бодров (10,30 с). На 100-метрівці з бар’єрами перемогла Анна Плотіцина (13,13 с). Артем Шаматрін став чемпіоном України з бігу на 110 метрів з бар’єрами (14,38 с).
 
Переможці та призери змагань крім медалей отримали в подарунок охолоджуючі напульсники Energicer від офіційного ексклюзивного представника в Україні ООО «Топ Косметикс».
 
Результати, а також фото першого дня змагань ви знайдете на сайті чемпіонату України.