Ігор Жданов – про зміни в принципах фінансування ДЮСШ та створення нової моделі роботи Мінмолодьспорту

211
Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов провів online-конференцію на порталі Xsport, під час якої розповів про зміни, які найближчим часом очікують спортивну галузь.

На ДЮСШ очікує моніторинг діяльності
 
– До 2015 року дитячо-юнацькі спортивні школи частково фінансувалися з місцевих бюджетів, частково – з фонду соціального страхування. Зараз все йтиме через місцеві бюджети. Міністерство молоді та спорту України має прослідкувати, щоб ці гроші не “загубилися” по дорозі до ДЮСШ, – повідомив Ігор Жданов.
 
Міністерство в 2015 році проведе аудит ДЮСШ. Маємо понад 1 500 шкіл, та розуміємо, що ефективно працюють далеко не всі. Ми повинні зберегти найкращі за результатами, та ефективно організувати роботу інших, об’єднувати кілька напівпрацюючих в одну потужну. На мою думку, в кожному районі України має працювати хоча б одна ДЮСШ, щоб діти мали змогу долучитися до спорту і здорового способу життя.
 
Із Міністерством фінансів України працюємо над механізмом, за яким гроші, які виділені на розвиток та утримання ДЮСШ, доходять саме до них. На колегії Мінмолодьспорту, яка відбулась 23 грудня минулого року, я попередив начальників профільних обласних управлінь: пильнуйте за розподілом цих коштів. Зрозуміло, що керівники областей самостійно вирішують, куди розподілити бюджет, на ремонт дороги чи лікарні, та є ризик, що фінансування, виділене саме на ДЮСШ, не дійде до них в повному обсязі. Я буду стояти на тому, щоб кошти, спрямовані на фінансування масового спорту, доходили до нього, – зауважив Міністр.
 
Повноваження та фінансування федерацій будуть розширені
 
– Міністерство молоді та спорту має працювати над тим, щоб створити належні умови для розвитку спорту –масового та вищих досягнень. Розвитком окремих видів спорту мають займатися федерації, як галузеві громадські об’єднання. Ми провели функціональне обстеження Міністерства, а на початку січня перейшли до етапу стратегічного планування подальших змін в його роботі. Разом із заступниками та командою радників проаналізували, які функції міністерство виконує зараз, які має виконувати в подальшому і які йому непритаманні. Вже сьогодні ми чітко розуміємо, що деякі функції відомства, які прописані в нормативних актах серйозно застарілі, наприклад, обов’язкове затвердження правил змагань, яке дісталося нам у спадок від радянської системи, – сказав Жданов.
 
Наступний крок – підготовка змін до закону “Про фізичну культуру і спорт” в розділі, що стосується діяльності Міністерства, обговорення цих змін із спортивною громадськістю – керівниками ключових департаментів, національних федерацій, депутатами профільного комітету. Ми представимо напрацьовані нашою командою зміни до профільного закону на розгляд Кабінету Міністрів України. Після цього уряд зможе подати їх на голосування у парламент. Гадаю, що це може відбутися вже за три-чотири місяці.
 
Також Ігор Жданов повідомив, що Міністерство має намір вже із середини 2015-го року запустити пілотний проект на базі підготовлених змін: Це стосуватиметься взаємодії Міністерства і спортивних федерацій, зокрема, розширення повноважень та фінансування останніх. На початок 2016-го року будемо мати перші практичні результати, розуміти подальший напрямок розвитку і вдосконалення такої моделі взаємовідносин між державою і спортивною громадою.
 
Повну версію online-конференці можна подивитися ТУТ.