Перша поразка від білорусів

261
27 лютого у Могильові відбулася традиційна матчева зустріч юніорських команд Білорусі та України. Історія цих змагань налічує вже більше десяти років, і ось зараз вперше перемогу в них святкували білоруські атлети – 137:135.
 
– Білоруси – молодці! Їхня команда дуже виросла, – розповідає старший тренер збірної України з резерву Валерій Ємельянцев. – Видно, що увага резерву у країні приділяється велика. А бази які у них! Українські спортсмени та тренери можуть лише заздрити. Так що успіх білоруських спортсменів цілком закономірний. Легка атлетика у них зараз на підйомі.
 
Кого можете особливо відзначити в українській команді?
 
– Ганна Суслик з Івано-Франківська виграла ходьбу на 3000 метрів (13.03,68) – майже на хвилину випередила найближчу переслідувачку.  Впевнено перемогли у бігу на 1500 метрів Юлія Мороз з Київської області (4.42,88) та киянка Катерина Сіряк (4.43,48), при тому що Сіряк за віком ще може змагатися у молодшій віковій групі.
 
                                                        Ганна Суслик
 
У стрибках у висоту максимальні бали принесли нам киянки Юлія Левченко (1.84, на заголовному фото) та Валерія Костюк (1.80). У юніорів можна відзначити у потрійному стрибку харків’янина Павла Безніса (15.80) та Антона Давиденка з Дніпропетровська (15.40). У висоті обидва хлопця особисті рекорди встановили – по 2 м 16 см. Нажаль, у цьому виді білоруси сильні, отож у наших тільки друге та четверте місця. Причому, Олександр Баранніков видно, що готовий вже на 2.20. Влітку, думаю, візьме. Зізнаюся, приємно здивував мене Володимир Алімський з Кіровограду. Він на початку лютого несподівано виграв чемпіонат України з 2.14. Я думав, що після цього у нього буде спад. Але ні – у Могильові вперше виконав норматив майстра спорту, і лише за спробами став четвертим.
 
– У підсумку ми програли усього два очки – дуже невеличка різниця. Зараз, оглядаючись назад, бачите, де могли їх надолужити?
 
– По-перше, в нашій команді на одного спортсмена було менше. Перед самим від’їздом захворів переможець юніорського чемпіонату України-2015 у ходьбі Володимир Мицик з Житомира. Так що довелося їхати без нього. Повністю програли ми бар’єрний біг та багатоборства – в останньому виді виступали без нашого лідера, Аліни Шух з Київської області. Аліна в минулому році показала найкращий результат сезону у світі у своїй віковій групі. Але нещодавно зламала палець і ще не відновилася.
 
У бігу на 3000 метрів у юніорок Марія Борисова з Київщини не зуміла набрати залікових балів. Марії усього 14 років і більш досвідчені суперниці задали зі старту дуже високий темп. Вона намагалася його втримати, але – перехопило дихання, і змушена була зійти з дистанції (згідно регламенту, за перше місце у виді надавалося 4 залікових очки, за четверте – одне, якщо ж спортсмен не показував результату – нуль балів).
 
– Головний старт сезону у цій віковій групі – чемпіонат Європи. Він відбудеться у Швеції у липні, час для роботи над помилками ще є.
 
– Зараз у нас буде невелика пауза, найближчий старт – 24-25 квітня у Румунії матчева зустріч юніорських збірних Ізраїлю, Румунії, Кіпру та України. І змагання у Могильові нам дуже допомогли, вказали, де і над чим потрібно працювати. Але тут треба дивитися глибше. Як я вже казав, у Білорусі резерву приділяється дуже велика увага, і вони мають результат. А ми з кожним роком все більше відстаємо.
 
                                                           Юлія Мороз
 
Ті невеликі кошти, які виділяються, йдуть на елітних атлетів. Проте, на мою думку, лідери собі й так можуть знайти гроші на підготовку, заробити їх на міжнародних стартах. А от діти, які мають прийти їм на заміну – тут справи кепські. Зборів стає все менше, ставлення все гірше. В школах відмінили уроки фізкультури, зараз все йде до того, що заняття в ДЮСШ стануть платними. А далеко не кожна сім’я в Україні, коли все навколо дорожчає, зарплати падають, може дозволити собі платити за тренування дитини. Тривожний дзвіночок лунає вже давно. Але нас не чують.
 
 
Повні результати змагань дивіться ТУТ.