Підсумки зимового Кубку Європи-2015 з метань

252
Українські метальники повернулися з Лейрії (Португалія), де 14-15 березня проходив зимовий Кубок Європи з метань.
 
Як ми вже повідомляли, в особистій першості у нас одна нагорода – «срібло» у метанні молота серед молоді здобула Альона Шамотіна з Нікополя. А от за підсумками командної першості на п’єдестал українцям піднятися не вдалося.
 
– У командному заліку серед молоді наші дівчата стали четвертими, хлопці – п’ятими, – розповідає головний тренер збірної України з метань Анатолій Кончиц. – У змаганнях дорослих чоловіки посіли четверте місце, жінки – сьоме.
 
– На скільки розумію, ви не дуже задоволені такими результатами, адже націлювалися у командному заліку на призи?
 
– Звичайно, хотілося більшого. Здавалося б, гарні умови, чудова погода, відмінні сектори, але щось у наших спортсменів не пішло. Як кажуть, не летіло. Вже у Португалії потягнула пах рекордсменка України у метанні спису Ганна Гацько-Федусова. Травмованим виявився наш молодий метальник спису Максим Богдан. Можливо, далися взнаки недопрацювання у підготовці. Маю на увазі ось що: у попередні сезони ми, починаючи вже з січня, перебували на зборах у Криму. Цього року, звісно, туди не поїхали. І лише наприкінці лютого, на чемпіонаті України у Мукачево, вперше наші метальники отримали можливість тренуватися не на снігу. Звичайно, це не може слугувати виправданням. Але об’єктивні причини такого виступу все-таки є.
 
– Тим не менш, декому з атлетів вдалося продемонструвати свої найкращі якості.
 
– Звичайно, це перш за все Альона Шамотіна. 68 м 96 см – це тепер її особистий рекорд. Цікаво, що Альона в останній спробі відібрала «срібло» у Алексії Сєдих з Франції – доньки олімпійських чемпіонів у метанні молоту Юрія Сєдих та Наталії Лісовської. Дівчата там навіть встигли потоваришувати.
 
Також відзначив би молодих дискоболів Катерину Чередниченко та Ігоря Мусієнка. Чередниченко взагалі показала результат вищий, ніж на національній першості у Мукачево (51.00).
 
Але найголовніше, що програма на зимовий сезон нами виконана. Тепер необхідно зробити вірні висновки, провести роботу над помилками, щоб не повторити їх влітку на молодіжних, юніорських, юнацьких та дорослих чемпіонатах світу та Європи. Квітень і травень – дуже важливі місяці у плані підготовки, і хотілось б провести її на належному рівні. Ми чудово розуміємо, що про закордонні збори зараз годі мріяти через складну фінансову ситуацію у державі. Проте, нас цілком задовольнить і Конча-Заспа. Якщо знайдуться гроші на неї – будемо задоволені, адже там є усі умови для повноцінних тренувань метальників.