Сергій Басенко: «Головні старти для Стуй і Земляк – чемпіонати України і світу»

340
Літо 2014 року подарувало прихильникам української легкої атлетики безліч приємних спогадів. Особливе місце в них займають виступи дівчат на дистанції 400 метрів і естафети у їх виконанні.

 
Надійними подругами по естафетній команді атлеткам, які спеціалізуються безпосередньо з бігу на 400 метрів, стали бар’єристка Анна Рижикова, Ольга Ляхова (800 метрів) і відкриття минулого сезону Христина Стуй.
 
Стуй була чи не найбільш титулованою серед срібних медалісток чемпіонату Європи-2014, проте всі її попередні успіхи пов’язані з дистанціями 100 і 200 метрів й естафетою 4х100. Коло стадіоном на змаганнях вихованка Сергія Басенка почала долати лише минулого року. І вже перші старти змусили багатьох спеціалістів визнати: «Христя створена для цієї дистанції».
 
– Те, що Христі пасує 400-метрівка, бачив, як тільки почав з нею працювати. Але до Олімпіади не можна було щось змінювати, – розповідає Сергій Басенко. – Після Лондона вже почав включати в її тренування і довгі відрізки. У 2013-му ми ще змагалися з бігу на 100 й 200 метрів, але той рік виявився складним – ми ніби топталися на місці.
 
У 2014-му запропонував їй усе ж спробувати сили саме на 400 метрів. У нас усе вийшло, всі це відзначили. І цього року ми продовжимо, але спробуємо відібратися не лише до естафети, а й на особисту дистанцію.
 
Хоча, якщо говорити об’єктивно, шанси на медалі у нас є лише в естафеті. Щоб завойовувати їх в особистому виді, потрібно бігти 400 метрів з 50 секунд. Це надзвичайно високий результат. Звісно, ми готуємося і прагнемо цього, але потрібно реально дивитися на речі.
 
Минулий сезон відмінно провела і ще одна ваша учениця, Ольга Земляк. Їй і взагалі вдалося не лише двічі піднятися на п’єдестал головного старту року, а й покращувати особисті рекорди до заключних змагань.
 
З Олею ми дуже серйозно готувалися, що показали вже перші старти. Вона відразу дуже швидко пробігла, і я радий, що їй вдалося протриматися на такому ж рівні весь сезон. Винятком став хіба що командний чемпіонат Європи.
 
Те, що в кінці сезону вона встановила особистий рекорд… Таке, як правило, не можна спланувати й до такого не можна підготуватися. Пов’язую це з тим, що після вдалого виступу на чемпіонаті Європи вона скинула емоційний тягар. Він часто заважає атлетам показати високий результат на офіційних стартах. А коли він зникає, з ним зникають і ще кілька десятих і сотих.
 
Після насиченого літнього сезону ви з дівчатами вирішили пропустити «зиму». Як і де готувалися увесь цей час?
 
Потроху почали тренуватися вже у жовтні. Хороше завершення літнього сезону дозволило нам почати з того ж рівня: форма збереглася – і ми її лише підтримували. Під час підготовки виконували контрольні тренування, бігали відрізки. Взимку час від часу стартували то на 60, то на 200 метрів у манежі, але в офіційних змаганнях участі не брали.
 
До літнього сезону цілеспрямовано почали готуватися у лютому. Нам пропонували закордонні збори, але ми вирішили залишитися вдома, адже в Києві у нас є всі умови. Звісно, дівчатам було трішки складно психологічно, хотілось змінити обстановку. Проте я відразу сказав, що для нас важливий результат. І на мою думку, для його досягнення нам краще було лишитися вдома.
 
Уже відомо, коли Христя з Олею почнуть сезон?
 
Точно відомо, що Оля виступить на змаганнях серії IAAF World Challenge у Генгело (24 травня) і на етапі «Діамантової ліги» в Римі (4 червня). Можливо, буде старт на етапі в Досі (15 травня), але поки що чекаємо підтвердження. Христина почне змагатися в 20-х числах травня за турецький клуб «Фенербахче». Але для нас основні змагання цього року – чемпіонати України і світу.
 
А у якій формі зараз Анастасія Рабченюк? Вона продовжує тренуватися?
 
Три тижні тому все було добре, вона показала чудові результати на контрольних відрізках. Але зараз взяли невеличкий перепочинок у тренуваннях, адже організм не залізний і потрібно уважно прислухатися до сигналів, які він надсилає. Сподіваюся, найближчим часом повернемося до повноцінних тренувань.
 
Ольга Ніколаєнко, ФЛАУ