Кубок Європи з багатоборств. Постскриптум від Олександра Юркова

225

Минулого вік-енду в Обані (Франція) атлети змагалися в Суперлізі Кубка Європи з багатоборств. Збірна України за підсумками двох днів змагань посіла четверту сходинку. В індивідуальному заліку Аліна Фьодорова виграла семиборство, а Олексій Касьянов був другим з десятиборства.
 
Про підсумки Кубка Європи, виступ українців і їх «пригоди» до і під час змагань розповів головний тренер з багатоборства Олександр Юрков.
 
 
– Як такого завдання потрапити до призової трійки перед командою не ставив. Звісно, завжди хочеться перемогти, та й склад збірної дозволяв на це розраховувати. Але невеликі травми і дві «баранки» дещо відсунули нас від п’єдесталу.
 
Говорячи про травми, маєте на увазі Анну й Олексія Касьянових?
 
Не лише. Олексій був добре готовий, проте в червні, на змаганнях в Кладно потягнув м’язи і бік не дозволяв виконати всю роботу по максимуму. Намагалися досить обережно пройти всі види. Раді, що все ж вдалося дійти до кінця і при цьому ще й стати другим.
 
Аня їхала в Обань теж з невеликим ушкодженням, її турбувала п’ятка. Сподівалися, що вона не завадить їй виступити, але реальність виявилася дещо інакшою. Проте мова не йде про серйозне ушкодження. Вона, як і Олексій, наразі активно проходить відновлювальні процедури, і до чемпіонату світу все має бути в них добре.
 
Вже під час турніру ушкоджень зазнали ще два наших спортсмени. Анастасія Мохнюк під час штовхання ядра підвернула стопу. Ми були дуже занепокоєні, не знали, чи зможе вона виступити наступного дня, як почне змагання. Але Настя справилася. Так, у неї були три заступи в секторі для стрибків у довжину, проте самі стрибки були хорошими. Судячи з усього, не вдалося знайти спільну мову з вітром — він був «рваним», віяв то в обличчя, то в спину, то в бік.
 
Особливо хотів би відзначити Василя Іваницького. Вже в другому виді, стрибках у довжину, він відбив п’ятку, але щоб принести очки в командний залік, терпів і виступав до кінця. Для мене, як тренера, це дуже показово. Більше того, у висоту Василь і зовсім стрибав не з тієї ноги, з якої завжди відштовхується. Він дуже старався і навіть не натякнув на те, щоб знятися зі змагань.
 
Ще одна «баранка» була в Олександра Паламарчука. Попри це він продовжив виступи, але на заключні 1500 метрів уже не вийшов. Чи не доцільніше було, враховуючи те, що це не найсильніший його вид, все ж подолати дистанцію, зробити, так зване, тренування через змагання?
 
У командний залік йде лише по три результати, і навіть якби Олександр встановив особистий рекорд, все одно його сума була б четвертою. Він і справді не припинив змагання після дискваліфікації на дистанції 110 метрів з бар’єрами, страхував команду на випадок, якщо щось станеться з кимось з учасників. А потім ми вирішили дещо зберегти сили. Багатоборство — дуже складний вид, не лише з фізичної точки зору, а й з моральної і психологічної. Ми вирішили не добивати організм, і тим самим зекономили тиждень у підготовці до чемпіонату України.
 
Сергій Ярохович хоч і не був серед лідерів, проте встановив особистий рекорд…
 
Його теж варто відзначити. Сергій дуже добре відпрацював усі види, ніде не пасував, виступив досить рівно. Візьміть навіть стрибки з жердиною. Йому там, м’яко кажучи, не все вдавалося, стрибав так ризиковано, що судді аж за голову бралися, проте боровся до кінця й показав і результат, і очки в залік команди приніс.
 
Власне, переможниця Кубка Європи Аліна Фьодорова. За словами самої спортсменки, у Францію вона їхала перш за все за нормативом на чемпіонат світу. Але завдання не просто виконала, а ще й перевиконала, встановивши особистий рекорд.
 
Їй вдалося реалізувати себе і показати високий літній результат. Аліна взагалі дуже сильна характером: вона чітко бачить мету і виконує все на шляху до її досягнення. Знаєте, в Обані я її майже не помічав. Зараз поясню, що маю на увазі. Аліна й Інна Синиця настільки рівно пройшли всі види, настільки впевнено й професійно все робили!.. З ними майже не було проблем.
 
Повертаючись до командного результату. Вдалося поспілкуватися з керівництвом щодо виступу в Обані?
 
Ще ні. Ми повернулися в ніч з понеділка на вівторок, а президент ФЛАУ Ігор Гоцул і В’ячеслав Тиртишник, який зараз виконує обов’язки державного тренера, наступного дня вже відлетіли на молодіжний чемпіонат Європи в Таллінн. Але моя оцінка виступу — позитивна. Після першого дня ми взагалі лідирували. У другий день можна було спрогнозувати певний спад, адже метання списа — це не найсильніший вид у наших атлетів. Натомість порадував бар’єрний біг — ми виграли чотири забіги з восьми. Загалом непогано показали себе зі стрибків у довжину, Олексій Касьянов виграв, Олександр Паламарчук продемонстрував стрибок, яких давно в нього не було.
 
Так, якби не травми й «баранки», могли б бути як мінімум другими, проте все одно виступили на дуже пристойному рівні. І важливо, що атлети поборолися до кінця.
Попередня статтяЗбірна України на молодіжному чемпіонаті Європи-2015. Буклет
Наступна статтяДля НСК «Олімпійський» буде закуплено нове легкоатлетичне обладнання