Олексій Касьянов: «Я тут був найдосвідченіший. Суперники підходили, радилися»

264
Десятиборець Олексій Касьянов посів на чемпіонаті світу-2015 дев’яте місце. Сума очок – 8262 – є його найкращим результатом в сезоні. Проте,націлювався Олексій на більше.
 
– Спис знову підвів, він мені всю кар’єру зіпсував (сміється). Але все одно, нормально. Зараз, коли вже вийшов з ядра стадіону, так легше стало, психологічне напруження спало. Жаль, що тільки дев’яте місце, хотілося у вісімку увійти. Хлопці були трошки сильніші за мене.
 
– З десяти дисциплін в шести ви показали найкращі результати в сезоні, а також за сумою. Можна вважати виступ успішним?
 
– Я міг набирати щонайменше очок на 200 більше. Вчора трошки не вийшло, сьогодні трошки не вийшло. Я задоволений бар’єрами, де показав другий результат за усю кар’єру. Іншими сьогоднішніми видами не дуже. Дуже важко біг 1500 метрів. 800 перших пробіг, а інші 700 простраждав. Важко було, вже хотів десь зупинитися. Але ще й знайшов у собі сили у одного суперника відіграти 10 очок, і піднятися на дев’яте місце. Нормально. Треба зараз проаналізувати помилки, подумати, як над ними працювати, і готуватися до наступного року.
 
– Підготовку на наступний сезон сильно міняти збираєтеся, у порівнянні з цьогорічною?
 
– Та в цьому році така схема підготовки була – я то руку зламав, то були проблеми з міжреберними м’язами. Синусоїда – то вгору, то вниз. Ніби то все було добре, все що запланували зробили, і тут такі несподівані травми. Проте, з цим бореться кожен спортсмен. Просто за кордоном їх певно перемагають трошки швидше завдяки їхнім технологіям.  Ми з цими травмами боремося своїми силами, а тому трошки довше.
 
– Що скажете про світовий рекорд, встановлений під час ваших змагань американцем Ештоном Ітоном – 9045 очок?
 
– Приємно бути поруч в такий момент. Та й взагалі приємно знаходитися в компанії таких спортсменів, таких хлопців. Я був тут найдосвідченіший серед усіх, певно. Вони вже до мене так ставляться, щось запитують, радяться, з повагою. Приємно. Щодо рекорду – не здивуюся, якщо його ніколи не поб’ють. Ітон попередній поставив три роки тому, причому, зробив це у погану погоду, проваливши декілька видів. Здавалося, що перевершить своє досягнення дуже скоро, читався у Ітона величезний потенціал. Але у підсумку він йшов до нового рекорду три сезони і побив його усього на шість очок. Він правильно зробив, що почав тут за рекордом гнатися. Іншого шансу може й не бути. Тут гарна доріжка, а цей його шалений результат на 400 метрів – 45,00… Це, певно, вічний рекорд для багатоборців.
 
– Які подальші плани на цей рік?
 
– Я ще поїду у Франціюна престижні міжнародні змагання «Декастар». Нас туди вже запрошують усією сім’єю. Я там буду виступати вже увосьме. Минулого року став другим, в 2009-му виграв. Завжди приємно повертатися у місця бойової слави. Сподіваюся, що зможу показати пристойний результат.