Як легкоатлети святкували День фізичної культури та спорту

321
Минулими вихідними по всій країні відбулися заходи, присвячені Дню фізичною культури та спорту. Активно долучилася до них і легкоатлетична спільнота.
 
У Києві на Хрещатику під час офіційної церемонії відбулося вшанування олімпійської чемпіонки, чемпіонки світу та світової рекордсменки з потрійного стрибку Інеси Кравець. 20 років тому, у серпня 1995-го року на чемпіонаті світу у Гетеборзі Інеса встановила світовий рекорд (15 м 50 см), який досі ніхто не зумів перевершити. На честь цього ювілею Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов вручив легенді світового спорту пам’ятну відзнаку та величезний букет квітів.
 
 
Загалом на центральній вулиці столиці розгорнули свої майданчики представники багатьох видів спорту. Одною з найвідвідуваніших була територія, на якій була представлена легка атлетика. На ній усі бажаючі могли випробувати себе у потрійному стрибку з місця, пройти тест на швидкість, а для найменших були організовані змагання за програмою «Дитяча легка атлетика ІААФ».
 
Керували заходами зірки української легкої атлетики. Інеса Кравець разом зі ще однією чемпіонкою світу з потрійного стрибку Ольгою Саладухою та призеркою чемпіонату світу серед ветеранів у цій дисципліні Валентиною Крепкіною головувала у імпровізованому секторі для потрійного стрибку. Усі, хто випробував себе на Хрещатику у цій дисципліні, отримував Диплом з автографом Інеси, в який вона власноруч заносила результати учасників. Спринтерські якості гостей свята перевіряли чемпіони України з багатоборства Олександр Паламарчук та з бар’єрного спринту Сергій Копанайко. Зазначимо, що у цих змаганнях виявили бажання взяти участь як зовсім маленькі дітки, які ледь навчилися ходити, так і любителі спорту досить поважного віку (як на фото).
 
 
***
 
Загалом подібні заходи відбувалися в усіх куточках України. Так, у Тернополі на базі загальноосвітньої школи №3, за ініціативи Федерації легкої атлетики Тернопільскої області (президент – Валерій Єднак) та за сприяння Управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту м. Тернополя, міського центру фізичного здоров’я населення та обласного відділення Олімпійської академії України відбулися змагання за програмою «Дитяча легка атлетика ІААФ». Учні 5 класів випробували свої сили у стрибках, метанні спису, різноманітних естафетах. До суддівства змагань були залучені студенти факультету фізичного виховання Тернопільського національного педагогічного університету ім. В.Гнатюка, члени збірних команд України з легкої атлетики, учасники чемпіонатів світу та Європи у різних вікових категоріях: Карюк Іван, Крук Сергій, Ралько Оксана, Наталія Олійник.
 
 
По завершенні змагань кожен учень отримав диплом учасника, сертифікат НОК України, солодкі призи. Слід зазначити, що глядачами на заході були вчителі фізичної культури, слухачі курсів підвищення кваліфікації при ТОКІІПО.
 
***
 
В Івано-Франківську на честь Дня фізичної культури і спорту на вічевому майдані відбулось «Свято спорту». Комітет фізичної культури і спорту виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради спільно з відділенням НОК України в Івано-Франківській області та міським центром з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» відзначали кращих спортсменів, тренерів та фахівців галузі фізичної культури і спорту Івано-Франківська.
 
Привітати номінантів та всіх гостей «Свята спорту» прийшли і відомі спортсмени, зокрема керівник департаменту олімпійських видів спорту Міністерства молоді та спорту України, учасники трьох літніх Олімпійських ігор у штовханні ядра  Роман Вірастюк та у метанні спису Тетяна Ляхович.
 
«Безперечно, кожен з вас, зробив свій вагомий внесок у розвиток спорту в Івано-Франківську. Висловлюю найщиріші слова подяки всім вам та вірю, що спортивна слава Івано-Франківська й надалі буде примножуватись», – зазначив у своєму виступі президент Івано-Франківської обласної ФЛА Віталій Матешко.
 
 
Приємно, що серед тих, хто потрапив до списку номінантів свята, були і представники “Королеви спорту”. Зокрема відзнаками та подяками комітету фізичної культури і спорту, грошовими преміями були нагороджені старший тренер-викладач відділення легкої атлетики Івано-Франківської обласної ДЮСШ Ярослав Маланюк, чемпіон Європейського Юнацького Олімпійського фестивалю-2015, срібний призер юнацького чемпіонату світу-2015 р. (Колумбія) з метання молоту Михайло Гаврилюк, призер чемпіонату Європи з легкої атлетики у приміщенні серед ветеранів Іван Файчак, тренер-викладач з легкої атлетики Івано-Франківської обласної дитячо-юнацької спортивної школи «Інваспорт» Андрій Кривоніс, чемпіон світу з легкої атлетики «Інваспорт» Павло Волуйкевич, чемпіон України з легкої атлетики серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату, вадами зору та вадами розумового і фізичного розвитку Михайло Біленко, срібний призер чемпіонату світу з легкої атлетики «Інваспорт» Василь Біленко, чемпіонка України з легкої атлетики серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату, вадами зору та вадами розумового і фізичного розвитку Юлія Шуляр, тренер-викладач відділення легкої атлетики Івано-Франківської обласної ДЮСШ Роман Туркалевич, срібний призер чемпіонату України зі спортивної ходьби Анастасія Соловій та переможець чемпіонату України 2015 року зі спортивної ходьби Олексій Соловій.
 
***
 
 
У Вінниці з Майдану Незалежності до площі «Водограй» Центрального парку культури і відпочинку одночасно бігли 5 857 вінничан. Вони взяли участь у традиційному благодійному «Пробігу з вірою у серці», який спрямований на допомогу дітям із кардіологічними захворюваннями. В основному в забігу брали участь вихованці ДЮСШ і загальноосвітніх шкіл міста над Бугом. Але першими побігли олімпійці, відомі спортсмени і керівники спортивної галузі. Перед стартом учасники здавали благодійну допомогу хворим дітям. Сума могла бути будь-якою – від кількох гривень. Організаторам вдалося зібрати 125 тисяч гривень, яких буде достатньо двох реанімаційних медичних комплексів для міського «Центру матері і дитини».
 
***
 
В Краматорську в парку культури та відпочинку «Ювілейний» відбулося велике спортивне свято Всеукраїнський олімпійський урок. Захід розпочався з легкоатлетичного пробігу, маршрут якого проходив від площі Леніна до центрального входу в парк «Ювілейний».
 
Розминку для учасників пробігу провела майстер спорту міжнародного класу з легкої атлетики, переможниця і бронзова призерка чемпіонатів Європи в естафеті 4х400 м Аліна Логвиненко. Окрім неї, колону бігунів очолили заступник голови Донецької облдержадміністрації Віктор Андрусів, начальник управління з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації Володимир Мицик, а також інші провідні спортсмени регіону: Наталія Тобіас, Олександр Малосілов, Дарина Приступа, Юрій Сухоруков. Приєднатись до забігу міг кожен бажаючий, а загальна кількість його учасників склала більше 500 осіб.
 
***
 
Понад 100 учасників стартували у першому вечірньому забігу-феєрії в рамках відзначення Дня фізичної культури і спорту у Львові. У Стрийському парку на дистанцію у 5 км вийшли як представники молоді, так і люди старшого віку, а також фіналістки конкурсу краси “Міс Львів-2015”.
 
 
Першими серед дівчат фінішувала вихованка ДЮСШ №10 м. Львова Оксана Осінська (результат 19 хв. 19 сек), другою – учениця Львівського вищого професійного училища дизайну та будівництва Катерина Бугай (результат 19 хв. 22 сек), а третьою прийшла до фінішу Яна Чорна, яка навчається у Львівському національному університеті імені Івана Франка (результат 20 хв. 52 сек).
 
Перше місце серед хлопців посів студент Національного університету “Львівська політехніка” Юрій Мацюк (результат 15 хв. 25 сек). Срібним призером забігу став Ігор Желеч, який навчається у Дрогобицькому державному педагогічному університеті імені І.Франка та спеціально приїхав до Львова для участі у забізі (результат 15 хв. 31 сек). Бронзові нагороди отримав студент Львівського державного університету фізичної культури Юрій Мочульський (результат 15 хв. 34 сек).
 
По завершенні забігу ряд активістів настільки захопився ідеєю забігів увечері, що зініціював створення Студентського бігового клубу Львівщини. Координатором клубу став учасник забігу, студент Львівського національного університету імені Івана Франка Михайло Бучацький.
 
***
 
У Сумах відбулися масштабні урочистості з нагоди дня фізичної культури і спорту. Основне змагальне дійство святкувань включало в себе турнір зі стрітболу, турнір із шахів «Блискавична гра» та змагання за програмою «Дитяча легка атлетика ІААФ».
 
 
В останньому виді змагальної програми участь приймали 4 команди (5 хлопчиків та 5 дівчат віком 10-11 років) – ОДЮСШ, СДЮСШОР В.Голубничого, ДЮСШ «Колос» та ЗОШ №17. Всі без винятку учасники отримали подарункові набори від федерації легкої атлетики Сумської області.  Дітлахів привітали провідні тренери та спортсмени ФЛАСО серед яких виділявся Віталій Корж. До нього була прикута найбільша увага юних починаючих легкоатлетів, і він люб’язно роздавав автографи на листівках зі своїм переможним фінішем.