Ігор Главан: «З остаточними планами на Олімпіаду визначимося після Рима»

217

Вже перший вид у програмі «Різдвяних стартів» у Києві, спортивна ходьба на 5000 метрів, звів на доріжці рекордсмена України у цій дисципліні Руслана Дмитренка і володаря четвертого місця на чемпіонаті світу на «двадцятці» Ігоря Главана. Хоча, за словами останнього, хотілось би, щоб на таких змаганнях на старт виходило ще більше атлетів настільки високого рівня.

 

«Це сприяло б вищій конкуренції, результатам і, що важливо, популяризації спортивної ходьби. Враховуючи те, на який рівень вийшов наш вид не лише в Україні, а й у світі, нам потрібно докласти більше зусиль, щоб зробити її відомою ширшій аудиторії уболівальників. Тим більше такі турніри, як у Києві, Сумах, хорошого рівня. І те, що сьогодні на старт вийшли ми з Русланом, зайвий тому доказ», – вважає Главан.

 
 
Ігор у Києві фінішував другим, встановивши при цьому особистий рекорд — 19.13,25 хв.
 
– Про те, що йтиму на «Різдвяних стартах», дізнався лише кілька днів тому. Я їздив додому святкувати з батьками Новий рік. 5 січня повернувся, а наступного дня тренер запропонував стартувати тут. Відверто кажучи, навіть не знав, що Руслан також братиме участь у змаганнях. Але йти у його компанії дуже цікаво. Я знав, що він виграє: це його коронна дистанція, саме йому належить рекорд України. Але мені вдалося показати свій найкращий результат у кар’єрі, – розповідає Ігор. – Йти було не тяжко. Але моя основна дистанція — 50 кілометрів, і швидкості, потрібної для «п’ятірки», мені не вистачає.
 
Я йшов кілометр по 3.50 хвилини. За словами тренера, це непогано на даний момент. Руслан йшов на 5 секунд швидше. Такого показника реально досягти, але, звісно, для цього потрібно інакше готуватися, робити швидкісні тренування.
 
Вже визначилися, яку дистанцію долатимете на командному чемпіонаті світу?
 
Планую стартувати на 50 кілометрів. Але для цього ще потрібно потрапити у команду, тому наступним нашим стартом буде чемпіонат України зі спортивної ходьби, а саме — 35 кілометрів. В Івано-Франківську має бути цікава боротьба, адже йтимуть усі лідери.
 
Два останні роки на Кубку світу і Кубку Європи ви долали 20 кілометрів. Чому цього разу вирішили внести зміни?
 
На цій дистанції реальніше потрапити у призову трійку, якщо пройти хорошу підготовку. Зокрема це зіграло свою роль при прийнятті даного рішення.
 
Ви вже маєте олімпійську ліцензію на дистанції 20 кілометрів. Якщо все складеться, як плануєте, і виконаєте норматив і на 50, будете стартувати на обох?
 
На це питання зможу відповісти вже після командного чемпіонату світу. Він має усе розставити на свої місця. Будемо дивитися на форму. Минулого року, наприклад, я готувався на «п’ятдесятку», але «двадцятка» так добре пішла, що на чемпіонаті світу у Пекіні вирішили стартувати на обох дистанціях.
 
Крім вище названих змагань ще у якихось плануєте взяти участь?
 
Навряд чи. Командний чемпіонат світу й Олімпійські ігри — дуже відповідальні турніри. Найімовірніше, всі сили спрямуємо на безпосередню підготовку до них. Минулого року більше виступав… Хоча, можливо, саме це дозволило мені розігнатися і стати четвертим на дистанції 20 кілометрів. За часів незалежності України ще жодному з наших спортсменів не вдавалося піднятися так високо. Будемо дивитися по стану здоров’я і формі. Зараз вона середня. До чемпіонату України маємо вийти на кращий рівень.
 
Цього року ви вперше були на зборах у Португалії. Монте-Гордо вже стало одним з найулюбленіших місць для підготовки у наших спортсменів. Що ви можете сказати про нього?
 
Мені дуже сподобалося. Там дуже хороші умови для тренувань і проживання, харчування, сприятлива погода, поряд океан. Звісно, хотілось би поїхати туди ще.
 
Решту часу готувалися у Броварах, погода дозволяла провести повноцінні тренування. Зараз сніг внесе певні корективи у нашу роботу. Можливо, будемо потроху переміщатися у манеж. А 23 січня у нас запланований збір у Киргизькій Республіці, у Чолпон-Ата.