Метальники перевірили м’язи, аби нагострити списи

229
10-11 січня на базі Маяківського НВК-інтернату відбувся відкритий чемпіонат Луцького району з легкоатлетичних метань та спеціально-фізичної підготовки. Атлети змагалися у дисциплінах, які сприяють підготовці в метанні спису, – стрибках у довжину з місця, потрійному стрибку, киданні важкого м’яча, силових вправах зі штангою – жим лежачи і взяття штанги на груди.
 
У змаганнях брали участь декілька десятків спортсменів з чотирьох ДЮСШ України та Білорусі. Через погодні умови не змогла дістатися Луцька збірна Молдови.
 
Отож, перше командне місце завоювали учасники з РДЮСШ Луцького району. Другі — метальники із Брестського училища олімпійського резерву. Третіми були спортсмени із рівненської обласної ДЮСШ “Авангард”, четверті – Маневицької ДЮСШ.
 
– До початку січня спортсмени-метальники встигають виконати достатньо великий обсяг роботи, закласти певну базу фізпідготовки, – розповів прес-службі Федерації легкої атлетики Волинської області тренер Володимир Сахарук. – Основний старт 2016 року — це Літні Олімпійські ігри. Але перед цим ще є чемпіонати України, Європи, Кубок України, комерційні старти. На них власне і будуть виборюватися олімпійські ліцензії. Тому фізичний стан, за допомогою якого спортсмени й будуть виступати впродовж року, можна, наче лакмусовим папірцем, визначити на таких змаганнях, які ми запровадили в Маяківській НВК. А найкраще тести із фізпідготовки провадити у змагальному режимі.
 
Володимир Іванович у 2007 році був ініціатором такого чемпіонату з легкоатлетичних метань. Щоправда, на початку турнір мав форму міжнародного матчу Україна-Білорусь, на який приїздили спортсмени із Бреста, у якому також є потужний метальний центр
 
Цікаво було поспілкуватися і з керівником білоруської делегації, тренером училища олімпійського резерву Бреста Валерієм Оксенчуком:
 
– Коли 9 років тому ми з Володимиром Сахаруком розпочинали ці змагання, то відразу розміщували їх в такі часові рамки, аби перевіряти готовність своїх спортсменів до сезону. Тому ми заздалегідь закладаємо виїзд до Луцька у наш календар.
 
– Цей рік особливий для легкої атлетики, він олімпійський. Як представлятимете Брест в Бразилії?
 
– Одна із моїх вихованок, яка також часто приїздила на змагання до Луцька, вже завоювала олімпійську ліцензію. Це метальниця спису Тетяна Холодович. А всього від Бреста вже є 8 легкоатлетичних перепусток в Ріо-де-Жанейро. Брест забезпечений усім необхідним для підготовки спортсменів, зокрема, у нас є літній стадіон та зимовий манеж.
 
Стосовно рівня готовності волинських спортсменів, то тренери відзначили хороший рівень готовності однієї із олімпійських надій Волині Максима Богдана. Метальник із Маневиччини, який нині закінчує 5 курс СНУ та виступає за команду Луцької ДЮСШ, наразі у ліпшій фізичній формі, ніж був рік тому на цих таки змаганнях.