Відбір на Портленд стартував

177
8-9 січня в легкоатлетичному манежі КМШВСМ відбулися традиційні змагання у приміщенні «Різдвяні старти».
 
Їх офіційна частина розпочалася з декількох урочистих моментів. Президент ФЛАУ Ігор Гоцул вручив відзнаки низці вітчизняних тренерів. Так, відзнаками Європейської легкоатлетичної Асоціації були нагороджені Анатолій Соломін, Олена Голуб, Ірина Пустовойт та Володимир Клименко. Почесні грамоти ФЛАУ за вагомий внесок у розвиток української легкої атлетики були вручені Валерію Чередниченку, Валерію Ємельянцеву та Анатолію Соломіну. Також присутні привітали з нещодавнім ювілеєм Олену Ступаченко.
 
Що стосується спортивної частини змагань, то вона порадувала великою чисельністю учасників. Організаторам довелося провести попередній відсів бажаючих (за рейтингом), щоб втиснутися в раніш заявлений розклад. Наприклад, на участь в змаганнях з бігу на 200 метрів у чоловіків заявки подало понад півсотні атлетів.
 
Загалом участь у «Різдвяних стартах-2016» взяло понад 350 спортсменів з 22 регіонів України. Провідні легкоатлети країни наразі розбилися на дві групи. Частина нинішній зимовий сезон розглядає як підготовчий до літнього, і особливих завдань стосовно результатів на нього не ставить. А частина докладає максимум зусиль, аби виконати нормативи і здобути право на участь у чемпіонаті світу у приміщенні, який 17-20 березня прийматиме Портленд (США).
 
Відштовхуючись саме від портлендських нормативів, в першу чергу відзначимо результати чотирьох атлетів. У жінок у бігу на 60 метрів з бар’єрами його виконала Анна Плотіцина, яка виграла київські змагання з результатом 8,14 секунди. Сергій Копанайко у цій же дисципліні показав час 7,80, що поступається нормативу вісьмома сотими. Також досить трохи не вистачило до заповітного показника двом найкращим учасницям фіналу бігу на 60 метрів. Він складає 7,32, тоді як Марія Мокрова пробігла дистанцію за 7,37, а Христина Стуй – за 7,39.
 
Окрім цих результатів відзначимо також змагання жінок у потрійному стрибку, де дві учасниці «перелетіли» за 13.50 – Руслана Цихоцька (13.71) та Тетяна Пташкіна (13.64). У секторів для стрибків у висоту зібралися усі найкращі вітчизняні атлетики, в тому числі учасниці минулорічного чемпіонату світу Юлія Левченко, Оксана Окунєва та Ірина Геращенко. У гострій суперечці перемогла Левченко – 1.89. Також акцентуємо увагу на титуловане представництво у спортивній ходьбі на 5000 м у чоловіків, де Руслан Дмитренко виявився швидшим за Ігоря Главана – 18.47,55 проти 19.13,25.
 
– Це були у нас вже 21-і за ліком «Різдвяні старти», – підбиває підсумки змагань президент ФЛА Києва Віктор Грінюк. – Різні були періоди в їхній історії. Був час, коли ми робили їх масовим стартом, на якому могли зустрітися одночасно спортсмени-початківці та призери Олімпійських ігор. Наразі, враховуючи, що рік – олімпійський, і нашим провідним атлетам необхідно перевірити, яка була напрацьована «база», ступінь готовності, ми умисно обмежили кількість учасників, щоб боротьба була гострішою. І ось зараз, наприклад, ми мали можливість спостерігати, як дівчата-висотниці змагалися на гросмейстерській позначці 1.93, що, як для початку сезону, доволі не мало. Також мені дуже приємно, що тут зібралося багато фахівців, в тому числі тих, хто тренує атлетів-початківців. Впевнений, їм було тут чому повчитися. Загалом вважаю, змагання вийшли вдалими, з гарними результатами.
 
– Скільки стартів прийме легкоатлетичний манеж КМШВСМ цього року?
 
– Загальна кількість змагань Федерації легкої атлетики Києва у цьому році – 74. З них до кінця зимового сезону відбудеться приблизно 12. Тобто, вважайте, кожен тиждень тут буде щось відбуватися. Манеж має виконувати свою функцію, тобто «генерувати» класних спортсменів, атлети повинні мати змогу змагатися. Взагалі у нас будь-які змагання перетворюються ледь не на міні-чемпіонат України. Усі сусідні області приїжджають, 7-8 регіонів завжди представлені. Зараз взагалі їх 22 зібралося. Не приїхали представники лише тих, де цими вихідними також відбувалися якісь змагання. І це для нас дуже добре – столичні атлети отримують якісних спаринг-партнерів.
Попередня статтяУ суботу «Меморіал Олексія Дем’янюка» збере найкращих висотників країни (додано відео-анонс)
Наступна статтяМетальники перевірили м’язи, аби нагострити списи