Ігор Гоцул: «Антидопінговий центр Кельна допомагатиме українському НАДЦ»

224
Перший заступник Міністра молоді та спорту України та президент ФЛАУ Ігор Гоцул днями відвідав німецькі міста Бонн та Кельн. Його запросили у якості експерта взяти участь у засіданнях робочої групи підрозділу Ради Європи, який відповідає за боротьбу з допінгом у спорті. Ці засідання були присвячені питанням протидії допінгу в частині попередження, профілактики, інформування та освіти.
 
– Я вже неодноразово казав, як важливо Україні брати участь в подібних заходах, де визначається європейська політика, підбиваються підсумки, обговорюються плани на майбутнє, формується вектори цієї політики, – розповідає Ігор Гоцул. – Це важливо і як з точки зору участі в цьому формуванні, так і з точки зору отримання зворотньої інформації. Багато що ми пропускаємо, не точно розуміємо і не точно розставляємо акценти, через те що знаходимося в стороні від цих процесів.
 
В першу чергу на цих засіданнях я зібрав безліч корисної інформації, і вже сьогодні в Мінмолодьспорту відбудеться нарада з цього приводу, на якій вона буде викладена. Зокрема, те, як більшість країн будують свою антидопінгову політику, як можна за кошти Євросоюзу її в себе реалізовувати. Які нові вимоги до національних антидопінгових організацій і національних лабораторій. Які інструменти використовуються в різних країнах, позитивний досвід іноземців. Є речі, про які ми ще навіть не задумувалися, а вони вже працюють за кордоном. Наприклад, голландці дуже активно зараз співпрацюють з фітнес-клубами щодо попередження вживання заборонених препаратів.
 
Також нам вдалося досягти низки домовленостей. Говорили про необхідність візиту найближчим часом моніторингової місії Ради Європи з антидопінгу в Україну. Обговорили можливість проведення  подібних, з цими німецькими, засідань в нашій країні. Обговорювалося питання співробітництва нашого Національного антидопінгового центру з німецьким центром, який розташований в Кельні. За згодою Єврокомісії, цей кельнський центр буде здійснювати патронат НАДЦ, допомагаючи його становленню та розвитку.
 
Сьогодні це дуже актуальні питання у світлі тих проблем та викликів, які несе в собі допінг. Особливо це актуально для легкої атлетики через останні події в нашому виді спорту. Ось зараз ми будемо цю привезену з Німеччини інформацію активно адаптувати для впровадження в Україні.
 
Ще є дуже важливий момент. Другий день засідання проходив в Кельні в місцевій тренерській академії. Зараз одна з основних директив Євросоюзу – безперервна освіта та зростаюча роль неформальної освіти, коли людина, отримавши диплом якогось університету, впродовж усього життя продовжує самовдосконалюватися, працювати над собою. Одним словом, людина має весь час підвищувати свою кваліфікацію. І під час поїздки я ознайомився з цікавим досвідом. Зараз в Федерації легкої атлетики України ми обдумуємо систему підвищення кваліфікації тренерів, і німецький досвід може бути покладено в основу цієї системи.
 
Треба думати, робити цю систему окремо для ФЛАУ, чи намагатися об’єднати зусилля з іншими сильними й зацікавленими федераціями. Але це вже тема окремих дискусій. Важливо, що ми у цьому напрямку будемо рухатися, і що ми знаємо про такий досвід, яким можна скористатися.