Іоланта Хропач – про відродження спортивних арен в Україні

331
Керівник департаменту змагань ФЛАУ Іоланта Хропач під час трансляції чемпіонату України у приміщенні розповіла про реконструкцію і будівництво спортивних арен у нашій країні.

 
– Кожна споруда, яка є в Україні, для нас дуже дорога, – зізнається Іоланта. – Це говорить про розвиток легкої атлетики, про прагнення місцевої влади до того, щоб діти займалися спортом і фізично правильно розвивалися. Те, що об’єкти у нашій країні відроджуються, великий плюс.
 
Де саме очікується реконструкція або будівництво легкоатлетичних арен найближчим часом?
 
Цього року до нас уже звернулися представники десь шести регіонів з проханням допомогти у реконструкції, тобто надати коментарі і зауваження до проектів. Це, зокрема, стадіони у Хмельницькому і Славутичі. Також удосконалять легкоатлетичний манеж у Запоріжжі. Зараз там досить вузькі віражі, що не дозволяє проводити заходи у повному об’ємі. Тому вирішили реконструювати і розширити арену.
 
Для нас важливі навіть маленькі стадіончики у невеличких містах. І якщо до нас звертаються за допомогою, ми завжди відгукуємося.
 
Чи може манеж у Сумах приймати серйозні міжнародні змагання?
 
Він цілком може прийняти, наприклад, міжнародну матчеву зустріч, а це серйозний турнір. Для цього тут є всі умови. Пару років тому манеж відвідав генеральний директор MONDO – фірми, яка укладала покриття. І він був здивований тим, що воно лежить уже десять років, а все ще хорошої якості. Це результат того, що за ним доглядають. Можливо, ремонт і потрібен, але лише в кількох місцях, де покриття стало тоншим. Але їх небагато і для прийому міжнародної матчевої зустрічі сумський манеж готовий.
 
Якщо ж ми говоримо про одноденні міжнародні змагання за запрошенням, то повинні показати не лише легкоатлетичну споруду, а й мати відповідну інфраструктуру.
 
Чи є шанс, що найближчим часом у Сумах з’явиться ще й сучасний стадіон?
 
На сьогодні це залежить від місцевої влади, адже саме на неї виділяються бюджетні кошти і вже керманичі на місцях вирішують, куди їх далі направити. Хоча є й інші приклади, Кіровограда і Луцька, де стадіони реконструювали за інвестиційні кошти власників. Можливі варіанти, коли ці кошти розподіляються. Але який спосіб фінансування не вибрано, над цим потрібно працювати.
 
Насправді, на будівництво стадіону потрібно менше грошей, ніж на будівництво житлового будинку. Сподіваюсь, що з новим законом усе більше спортивних об’єктів України відродиться. Адже вони були і є, проте з плином часу їх стан став незадовільним: за ними не слідкували, на них не виділялися кошти…
 
А скільки коштує реконструкція старенького, напіврозваленого стадіону, який би був призначений навіть не стільки для змагань, скільки для звичайних людей?
 
Вартість реконструкції значною мірою залежить від стану основи під синтетичне покриття. Якщо говорити про бігову доріжку, то покриття ми закуповуємо за кордоном. Воно виготовляється в Європі і повинне мати сертифікат ІААФ. Один метр квадратний бігової доріжки коштує 20-25 євро. Якщо це стадіон на шість доріжок, множимо цю суму на 6000, якщо на вісім – десь на 8500. Вартість асфальту вже визначає вітчизняна компанія, яка буде займатися його укладанням.
Попередня статтяВ’ячеслав Тиртишник – про нормативи і очікування від чемпіонату світу у приміщенні
Наступна статтяРекорд Миколи Нижника та норматив Олексія Касьянова!