Рекорд Миколи Нижника та норматив Олексія Касьянова!

241
Після другого змагального дня чемпіонату України у приміщенні, перелік українських атлетів, які виконали жорсткі умови IAAF та здобули право виступити на світовій першості у Портленді, поповнився ще одним прізвищем.
 
Багатоборець з Запоріжжя Олексій Касьянов змагався у Сумах не стільки зі своїми суперниками, а скільки сам з собою, та ще зі світовим рейтингом. Щоб виступити на чемпіонаті світу-2016 у приміщенні, йому потрібно було показати результат, який би увійшов до п’ятірки найкращих у сезоні у світі. І Олексію це вдалося. 5979 очок – це якраз п’ята сума на даний момент. Отож, у Портленді у складі збірної України виступатиме відразу троє багатоборців – окрім Олексія, нагадаємо, це Анастасія Мохнюк та Аліна Фьодорова, які очолюють світовий ТОП-лист у жінок.
 
Ще одним героєм другого дня чемпіонату України став киянин Микола Нижник (на фото). У бігу на 3000 метрів він не лише здобув ефектну перемогу над більш досвідченим Станіславом Масловим з Київської області, але й встановив новий молодіжний рекорд України – 8 хвилин 01,05 секунди.
 
Були у другий день чемпіонату України показані ще результати, вищі за портлендські нормативи. Але зробили це лише ті атлети, які раніш вже виконали умови IAAF. Так, харків’янка Наталія Погребняк була найкращою у бігу на 60 метрів (7,24), але на чемпіонат світу не їде, бо він порушує її плани підготовки до Олімпійських ігор. Анна Плотіцина (Київська обл./Полтавська обл.) та киянин Сергій Копанайко були найкращими у бігу на 60 метрів з бар’єрами (8,08 та 7,11 відповідно) і підтвердили своє право поїхати у складі збірної України до США.
 
Також слід відзначити результати миколаївської висотниці Оксани Окунєвої, якій вдруге за цю зиму підкорився олімпійський норматив – 1 м 93 см, та Сергія Никифорова з Київщини, який виграв змагання зі стрибків у довжину з особистим рекордом – 7 м 91 см. Так, як Сергій, в Україні вже давненько не стрибали.
 
Доведеться поламати голову керівникам національної збірної України над складом на Портленд жіночої естафетної команди 4х400 м. Чемпіонат України з бігу на 400 м виграла луганчанка Єлизавета Бризгіна 53,84. Це трошки більше ніж на півсекунди гірше нормативу на чемпіонат світу, але Портленд-2016 до планів Єлизавети на сезон не входив, отож їхати туди, навіть заради однієї естафети, вона не збирається. Отож, хто увійде до нашого квартету, дізнаємося згодом.
 
Усі результати чемпіонату України дивіться за ЦИМ посиланням. Змагання у сумському манежі УАБС завершаться у суботу.