Чемпіонат світу-2016 у приміщенні почався з рекордів

334
© Getty Images for IAAF
© Getty Images for IAAF
Першими чемпіонами світу-2016 у приміщенні стали рекордсмени світу зі стрибків з жердиною у манежах американка Дженніфер Сюр і француз Рено Лавіллені.

 
Одна дисципліна, два комплекти медалей і два рекорди змагань – саме таким став підсумок першого дня чемпіонату світу-2016 з легкої атлетики у приміщенні, який стартував у Портленді (Орегон, США).
 

© Getty Images for IAAF

У змаганнях серед жінок на радість місцевим глядачам основну боротьбу за перемогу вели дві американки – рекордсменка світу Дженніфер Сюр і Сенді Морріс.Чемпіонка світу-2011 і чемпіонка світу-2010 у приміщенні Фабіана Мурер з Бразилії завершила турнір з результатом 4,60 м і стала шостою. Цю сходинку вона поділила з гречанкою Ніколетою Кіріакопоулу, яка їхала до Портленда, маючи в активі 4,81 м. Проте без медалей у цій дисципліні Греція не лишилися.
 
Бронзовий призер юніорського чемпіонату світу-2008 Єкатеріні Стефаніді з першої спроби подолала 4,80 м і знову піднялася на третю сходинку. Цього разу – чемпіонату світу у приміщенні.
 
Поза конкуренцією ж були американки. І Морріс, і Сюр з першої спроби подолали 4,85 м. Саме цей стрибок став для Морріс «срібним». Після двох невдалих спроб на 4,90 м, заключну вона перенесла на 4,95, проте повторити особистий рекорд їй не вдалося.
 
Натомість Сюр, яка цього року встановила новий світовий рекорд (5,03 м), у Портленді перевершила і найкраще досягнення чемпіонатів. 6 березня 2004-го у Будапешті росіянка Єлєна Ісінбаєва злетіла на 4,86 м. Через 12 років американка переписала історію – відтепер рекорд чемпіонатів світу у приміщенні дорівнює 4,90 м. Далі Сюр стрибати відмовилася.
 
***
 
© Getty Images for IAAFРекорд турніру побачили у змаганнях серед чоловіків. Рено Лавіллені почав з вдалої спроби на 5,75 м. Після чого подолав переможні цього дня 5,90 м і з першої спроби підкорив новий рекорд чемпіонатів – 6,02 м. Попередній належав австралійцю Стівену Хукеру і тримався з 13 березня 2010 року.
 
Француз не припинив змагання і тричі намагався штурмувати світовий рекорд – 6,17 м. Не зупинило його навіть небезпечне приземлення після другої спроби. Проте планка на цій висоті поки що встояла.
 
Срібним призером став американець Сем Кендрікс (5,80 м). Ще троє спортсменів завершили змагання з результатом 5,75 м. За спробами найкращим з них був поляк Пьотр Лисек. Він і став бронзовим медалістом чемпіонату. Чех Ян Кудлічка і діючий чемпіон світу Шон Барбер з Канади розділили четверту сходинку.
 
***
 
Програма другого дня чемпіонату світу у приміщенні почнеться о 20:15 за київським часом зі змагань на 60-метрівці з бар’єрами серед п’ятиборок. Україну у цьому виді представлять Анастасія Мохнюк й Аліна Фьодорова. За прямою трансляцією змагань можна спостерігати на телеканалі Eurosport.
Фото: © Getty Images for IAAF

Попередня статтяОлексій Касьянов: «З коханою працюємо на один результат»
Наступна статтяПортленд-2016: розклад виступів українців у другий день чемпіонату