Аліна Фьодорова: «Зелена доріжка дала зелене світло хорошим результатам»

225
Щаслива й усміхнена. Саме такою п’ятиборка Аліна Фьодорова з’явилася в аеропорту «Бориспіль». Уже дворазову бронзову медалістку чемпіонатів світу у приміщенні зустрічали рідні, друзі, тренери, журналісти і фотографи. Привітати спортсменів з успішним виступом у Портленді завітав і міністр молоді та спорту України Ігор Жданов.
 
– Не розраховувала на такі результати. Я навіть не їхала цілеспрямовано за медаллю, як це було минулого року, – зізналася Аліна. – Переліт був, мабуть, найтяжчим за все моє життя. Ноги були ватними, на розминці нічого не вдавалося. Навіть у день змагань їх стан був далеко не найкращим, тому особистий рекорд на 60 метрах з бар’єрами мене здивував. А якщо ця дисципліна настільки вдалася, то і далі мало все бути непогано.
 
Тобто зелена доріжка-таки дала зелене світло…
 
… зелене світло хорошим результатам.
 
«Мати таку ученицю, як Аліна, – справжнє щастя!»  Це слова вашого тренера. Як вам працюється з Тетяною Зенковою?
 
З Тетяною Петрівною працюю з кінця грудня. Мені все дуже подобається: і атмосфера у групі, і робота з тренером. Звісно, у кожного наставника своя методика, свій погляд. Ми зараз повністю змінили підготовку з бар’єрного бігу: план тренувань, рухи, вправи. Інша розстановка і кількість бар’єрів за тренування. Власне, акцент ми робили саме на цій дисципліні і спочатку навіть планували у зимовому сезоні змагатися саме у ній. Проте потім все дещо змінилося.
 
Знаю, що під час тренувань ви не так багато стрибали у висоту, як того, певно, хотілось би?
 
За весь підготовчий сезон з розбігу я зробила, мабуть, стрибків п’ять. Це дуже мало, але були певні нюанси зі здоров’ям і я не могла стрибати. Тому результат 1,85 метри мене дуже здивував. Думаю, і тренера теж. Насправді, могла подолати і 1,88, але вже трішки втомилася.
 
У секторі для штовхання ядра рівних вам не було…
 
Але результат був не зовсім тим, який хотіла. Це мій коронний вид і я розраховувала штовхнути метрів на 16. Поки що не можу пояснити, чому саме не вдалося.
 
На заключних 800 метрах завданням було не пустити вперед угорку Дьорді Живоцкі-Фаркаш?
 
Головною метою була саме це. Вона могла наздогнати мене у підсумковому протоколі, тому протягом дистанції трималася за нею і контролювала. Певно, могла і швидше пробігти, сили ніби і були. Але на той момент переслідувала дещо інші завдання.
 
Вже думали про календар змагань на літній сезон?
 
Ще ні. Попереду у мене навчально-тренувальний збір у Португалії. А щодо змагань, поки що не можу сказати. На турнірі у Гьотцісі навряд чи виступлю. Адже він уже за два місяці і я не встигну виконати той план роботи, який потрібно. Щодо інших турнірів… Цілком можливо, що ніде й не змагатимуся, а готуватимуся до Олімпійських ігор. Час покаже.
 
***
 
На чемпіонаті світу-2016 з легкої атлетики у приміщенні Аліна Фьодорова виграла бронзову медальі встановила два особисті рекорди: 8,27 с з бігу на 60 м з/б і 4770 очок за сумою п’ятиборства. Ця медаль стала другою для Аліни. Два роки тому, на чемпіонаті світу у Сопоті, вона також виграла «бронзу». Влітку 2015-го стала переможницею Кубка Європи з багатоборств.