Кубок України-2016: елітний спринт з олімпійським присмаком

219
25 травня у Кіровограді розпочався Кубок України з легкої атлетики – перший і один з головних національних стартів літнього сезону.
 
Вже в дебютний день змагань була зафіксована низка результатів світового рівня. В тому числі, одній атлетці, Христині Стуй, вдалося вперше виконати олімпійський норматив на стометрівці, а ще трьом –  Єлизаветі Бризгіній (100 м), Джойс Кобі (400 м) та Тетяні Мельник (400 м та 400 м з бар’єрами) – нормативи на чемпіонат Європи.
 
Дуже порадували дівчата на спринтерських дистанціях. З огляду на те, що жіночі естафети – один з козирів українців на міжнародній арені, секунди, показані на стадіоні «Зірка», вселяють оптимізм. Вже у попередніх забігах киянка Христина Стуй подолала стометрівку за 11,24 секунди. Це на 8 сотих вище нормативу Міжнародної федерації, встановленого для відбору на Ріо-2016. Отож на цій дистанції Христина стала третьої українкою, після Наталії Погребняк та Олесі Повх, якій підкорився олімпійський норматив.
 
 
Проте, такий оптимістичний початок виступу у Кіровограді не допоміг Христині здобути перемогу. У фіналі не залишила шансів суперницям Олеся Повх з Запоріжжя. 11,21 – Олеся давненько так швидко не бігала, і це лише початок сезону! Христина Стуй стала у підсумку другою (11,34), а третє місце дісталося Єлизаветі Бризгіній (Запорізька/Луганська обл.) – 11,45, що є нормативом на чемпіонат Європи, який 6-10 липня прийматиме Амстердам. Тут відразу зробимо зноску – нормативи на Ріо абсолютно в усіх дисциплінах суворіші за нормативи на Амстердам, отож їх виконання автоматично означає виконання нормативу на континентальну першість.
 
Бронзова призерка Олімпійських ігор-2012 Ольга Земляк (Київ/Рівненська обл.) виконала норматив на Ріо-де-Жанейро у бігу на 400 метрів ще минулого року, але зараз зуміла покращити свій результат. Перемогу у Кіровограді їй принесли 51,60 секунди. Зауважимо, що на цій дистанції у Кіровограді, окрім Ольги, ще три атлетки «вибігли» з амстердамського нормативу, причому двоє зробили це вперше – Тетяна Мельник (Київ/Кіровоградська обл.), яка з часом 52,56 фінішувала другою, та вінничанка Джойс Коба – у неї четвертий результат (53,26). Між ними у підсумковому протоколі розташувалася донетчанка Вікторія Ткачук (52,58), яка скинула майже половину секунди зі свого попереднього «нормативного» показника.
 
Проте, для Ткачук та Мельник це була лише своєрідна розминка. За півтори години Вікторія та Тетяна вийшли на старт змагань на бар’єрній 400-метрівці, і стали там найкращими. Причому, і тут з «амстердамським» часом – 56,79 та 57,40 (Мельник знову таки він підкорився вперше).
 
 
В технічних видах жінки також були на висоті. Миколаївської атлетки Оксани Окунєвої це стосується як в прямому, так і в переносному значенні. У стрибках у висоту вона залишила далеко позаду своїх суперниць, і вже в ранзі переможниці змагань з першої спроби подолала планку, встановлену на позначці 1 м 95 см. Це – другий результат сезону у світі (!) та на 2 сантиметри вище за результат, показаний взимку на Меморіалі Дем’янюка, який приніс Оксані «умовну» перепустку на Олімпіаду. Умовну – тому, що в кожній дисципліні як в Ріо, так і в Амстердамі, одну країну може представляти максимум три атлети. А оскільки наразі конкуренція у секторі для стрибків у висоту (так само, як, наприклад, і на всіх жіночих спринтерських дистанціях) досить висока, боротьба тут за путівки до Ріо ще попереду.
 
Як попереду все найцікавіше і на Кубку України. Адже у другий, заключний його день у секторі для потрійного стрибку змагатиметься бронзова призерка Лондона-2012 та чемпіонка світу Ольга Саладуха. Також у четвер вперше після вимушеної через «мельдонієві розбірки» паузи вийде на старт своєї коронної 800-метрівки чемпіонка Європи Наталія Лупу. У середу Наталія бігла 400 метрів – але то так, відчути доріжку. Яка, слід зазначити, у Кіровограді дуже швидка.
 
З повними результатами змагань можна ознайомитися за ЦИМ посиланням.
Попередня статтяОфіційно: Руслан Дмитренко піднявся на п’яте місце чемпіонату світу-2011
Наступна статтяДвоє українців увійшли до призових трійок змагань у Дакарі