Більше легкої атлетики на ТБ, більше «NIKE» для збірної та інші підсумки Амстердаму-2016 від Ігоря Гоцула

210
Різні новини приходили до нас минулого тижня з Амстердаму з чемпіонату Європи з легкої атлетики. Вони стосувалися як безпосередньо виступу української команди, так і організаційних моментів, які так чи інакше вплинуть на подальший розвиток легкої атлетики в нашій країні.
 
Про все це ми поговорили з президентом ФЛАУ Ігорем Гоцулом після його повернення з Нідерландів. А розпочали бесіду з теми, яку він озвучив в одному зі своїх відеоблогів. Про те, що ФЛАУ придбала усі права на телевізійні трансляції топових європейських легкоатлетичних змагань до 2019 року включно.
 
ФЛАУ – ВОЛОДАР ПРАВ НА УСІ ЄВРОПЕЙСЬКІ ЛЕГКОАТЛЕТИЧНІ ЗМАГАННЯ ДО 2019 РОКУ ВКЛЮЧНО
 
– Ігорю Євгенійовичу, уточніть, на які саме змагання придбано права?
 
– На усі основні чемпіонати Європи – літні, зимові, юнацькі, юніорські, з кросу. Щодо Кубків Європи – то тут все залежатиме від того, чи будуть організовувати телетрансляції самі організатори цих змагань. Справа в тому, що якщо відносно основних чемпіонатів Європи є чіткі зобов’язання організаторів забезпечити надання телевізійного сигналу у відповідності зі світовими стандартами, то трансляція Кубків Європи – це добра воля їх організаторів.
 
– Якою є сума угоди?
 
– Це – комерційна таємниця, я не можу її оприлюднити. Можу сказати про наступне. Федерація легкої атлетики України впродовж тривалого часу вела перемовини з Європейською асоціацією легкої атлетики щодо придбання цих прав. Складність полягала в наступному. Існує певна процедура, яка базується на правилах, встановлених EBU (Європейської спілки володарів прав). . Відповідно з нею, в кожній країні є лише один член EBU, якому належить першочергове право на придбання телетрансляцій. У нас це – «Перший Національний». Усі інші компанії можуть придбати права на якісь події лише тоді, коли від них відмовиться член EBU. «Перший Національний» прав на легкоатлетичні змагання і сам не купував, і іншим нікому не передавав. Тобто, позиція була трохи дивною – «ні собі, ні людям».
 
Отож, наші перемовини з ЄА велися по двом напрямкам. Перший, ми декларували свою незгоду з тим, що європейська легка атлетика гідно не представлена на українському телебаченні. Ми не бачимо бажання забезпечення цих трансляцій з боку «Першого Національного», і тому просили знайти легальний спосіб передачі нам прав на них. Після консультацій з EBU, юристами, іншими фахівцями це питання було вирішено. Другий напрямок – це вартість самих прав. Зрозуміло, що ми не комерційна структура і не можемо платити такі великі кошти, які платять телеканали, для яких це бізнес. І нам вдалося отримати відчутні знижки щодо вартості прав.
 
– Що далі – ФЛАУ тепер буде показувати чемпіонати Європи з легкої атлетики на своєму сайті, буде безкоштовно віддавати трансляції телеканалам чи продавати?
 
– Ми маємо права як на телевізійний сигнал, так і на інтернет-трансляції. По усім цим напрямкам ми вестимемо перемовини з трансляторами. Перед тим, як купувати права, ми провели достатньо серйозні консультації. Ми розуміємо, як працює ринок телевізійних трансляцій в Україні та як нам вести перемовини з каналами. Ми однозначно будемо будувати довгострокові відносини з телеканалами. Ми зацікавлені, щоб це був якомога рейтинговіший канал, щоб були максимально захищені інтереси ФЛАУ. Ми маємо орієнтуватися на повернення коштів, які ми витратили, на представлення в цих трансляціях наших офіційних спонсорів і партнерів. Це – наступний етап нашої роботи у цьому напрямку.
 
– Цього тижня у Тбілісі відбудеться чемпіонат Європи серед юнаків. Українські глядачі зможуть його побачити?
 
– Перші змагання, які ми зможемо показати, це чемпіонат Європи з кросу, який відбудеться наприкінці року. Неможливо відразу прийти і показати. Сітки телевізійних трансляцій формуються за 2-3 місяці. Є робота, яка має бути проведена зі спонсорами, має бути проведене анонсування, щоб ця телевізійна трансляція була успішною, щоб не було потім розмов, що легка атлетика нікому не цікава. Це дуже відповідальна справа, і тут не треба квапитися. В Амстердамі ми принципово зафіксували усі наші домовленості, зараз оформлюємо усі документи, цей процес закінчимо буквально вже найближчими днями. І відразу після цього розпочнемо вже офіційні переговори з телеканалами щодо проведення телетрансляцій.
 
У КВІТНІ НАСТУПНОГО РОКУ У КИЄВІ ВІДБУДЕТЬСЯ ЗАСІДАННЯ РАДИ ЄА
 
– З телевізійними трансляціями розібралися? Які ще важливі організаційні питання вдалося вирішити в Амстердамі?
 
– Наші перемовини з ЄА, окрім телевізійних прав, включали в себе також продовження роботи по поверненню в Україну міжнародних легкоатлетичних змагань та заходів. Можна стверджувати, що на останній зустрічі ми остаточно закріпили домовленість про проведення у квітні наступного року у Києві засідання Ради ЄА. Говорили і про проведення в нашій країні змагань. Тут основна складність полягає в тому, що у європейців існує стереотип: проведення заходів в Україні небезпечне. І ми докладаємо чимало зусиль, щоб переконати їх: до нас можна і потрібно приїжджати. Зокрема, ми наполегливо продовжуємо відстоювати повернення нам права на проведення в Івано-Франківську Кубку Європи зі спортивної ходьби, який мав там відбутися минулого року але був перенесений до Іспанії через складну ситуацію в нашій країні. Нам вже готові повернути ці змагання, але поки що ЄА не погоджується з Івано-Франківськом, пропонуючи призначити інше місто.
 
Ми принципово наполягаємо на Івано-Франківську, оскільки ми цінуємо зусилля наших тамтешніх колег, які пройшли тривалий і складний шлях до отримання права на ці змагання. Так буде справедливо. Хоча, якщо б ми назвали, наприклад, Київ, отримали б Кубок Європи хоч завтра.
 
– Чим ЄА не задовольняє Івано-Франківськ?
 
– Вважають, що туди дуже складно добиратися. Ми їх намагаємося переконати в протилежному. Декілька років тому, коли ми отримали право проведення Кубку Європи в Івано-Франківську, українська влада надала зобов’язання щодо ремонту дороги Львів – Івано-Франківськ. Наразі ця дорога відремонтована, і, можна казати, що певна заслуга в цьому належить легкій атлетиці. Ця траса дозволяє скоротити час переїзду, якщо у якості основного використовувати Львівський аеропорт.
 
Друге – наразі збільшилася кількість авіарейсів Київ – Івано-Франківськ, а Київ має пряме авіасполучення з більшістю європейських столиць. Розширює свої можливості і міжнародні зв’язки Львівський аеропорт, також івано-франківський аеропорт приймає декілька рейсів з-за кордону. Окрім того, ми готові обговорювати з нашим новим партнером – «Міжнародними Авіалініями України» – інші складові, включаючи організацію чартерного перельоту з Європи, з тим, щоб зробити транспортування гостей якомога комфортним. Одним словом, ми будемо наполягати на Івано-Франківську.
 
УКРАЇНСЬКІ ЛЕГКОАТЛЕТИ ОТРИМУВАТИМУТЬ ВІД NIKE 460 КОМПЛЕКТІВ ЕКІПІРУВАННЯ
 
Як просуваються перемовини з постачальником екіпірування для збірних України – компанією Nike? Ви з її представниками зустрічаєтеся на усіх великих чемпіонатах. В Амстердамі досягли якихось домовленостей?
 
– На минулій зустрічі ми домовилися, що у нас буде контракт на наступний олімпійський цикл і що ми збільшимо кількість комплектів для українських легкоатлетів. В Амстердамі ж ми чітко зафіксували, на скільки ми збільшимо – на сто комплектів. У нас було 360, тепер буде 460 щорічно. Також домовилися, що в основному комплекті, який отримують спортсмени на головні змагання року, буде збільшене кількість предметів. Зокрема, ми прописали, що саме буде додано. Також домовилися ще про низку приємних моментів, один з яких наші спортсмени вже відчули на цьому чемпіонаті Європи – в Амстердам для них були додатково поставлені шиповки. Остаточно ми все це зафіксуємо в Ріо-де-Жанейро: підпишемо з Nikeновий контракт на наступний олімпійський цикл. Він буде рекордно високим для української легкої атлетики – ніколи ми не отримували такої кількості допомоги від наших партнерів.
 
АМСТЕРДАМ СВІДОМО ПРИНЕСЛИ В ЖЕРТВУ ЗАРАДИ РІО
 
– На завершення – про спортивні підсумки чемпіонату Європи. Усі сподівалися, що в Амстердамі збільшиться кількість українських атлетів, які виконають олімпійські нормативи. Але цього нікому не вдалося зробити.
 
– Це спорт, його складно спрогнозувати. З одного боку, ми вже маємо велику кількість олімпійських ліцензій, близько 70. Наразі, точну кількість назвати складно, бо все залежить від того, як рахувати: є кількість нормативів, а є кількість людей, які можуть поїхати, адже в деяких видах більше нормативів, ніж місць. 70 – це традиційний показник для нашої легкої атлетики, якого ми дотрималися, незважаючи на усі складності, з якими стикалися в останні роки. Звичайно, ми сподівалися, що низці спортсменів вдасться виконати нормативи – чоловічим естафетним командам, деяким бігунам, стрибунам. Але, за великим рахунком, олімпійська команда сформувалася ще до Амстердаму, і декілька нових прізвищ кардинально ситуації не змінили б.
Звичайно, не приємно отримувати такий результат, який ми отримали в Амстердамі. Певною мірою ми усі засмучені. Комусь з атлетів не пощастило, десь не вистачило зовсім трошки, десь травма підвела, тощо.
 
Ось ця сукупність «трошки» склалася в результат, який ми отримали – усього одна нагорода. Але, з іншого боку, ми ще перед чемпіонатом казали – є чітка стратегія, яка реалізується нашим тренерським штабом. Вона базується в тому числі на аналізі досвіду минулої Олімпіади. Чотири роки тому усім спортсменам було поставлено задачу цілеспрямовано готуватися до чемпіонату Європи, обов’язково там виступати і виступати успішно. У підсумку чемпіонат Європи-2012 став рекордним за кількістю нагород для української легкої атлетики. Але не можна назвати рекордним за декілька місяців виступ нашої команди на Олімпійських іграх. Більшість з тих атлетів, хто чудово проявив себе на чемпіонаті Європи, не зумів потім реалізувати себе в Лондоні-2012.
 
На цей чемпіонат Європи тренерським штабом була запропонована принципово інша концепція. Ми достатньо рано провели відбір, затвердили команди. Атлети цілеспрямовано приступили до підготовки до Ріо, у них додалися навантаження, щоб на пік форми вийти саме на Ріо. Ми надали можливість усім спортсменам-олімпійцям, кому це потрібно, виступити на чемпіонаті Європи не форсуючи форми, перебуваючи в процесі тренувальних навантажень. Щоб перевірити свої кондиції і отримати додатковий змагальний досвід. Наразі тренерський штаб дуже серйозно аналізує виступ кожного спортсмена. У когось підготовка йде правильно і нічого не потрібно міняти, комусь необхідно внести невеликі корегування. Когось просто необхідно морально підтримати, надати впевненості в собі. Ця кропітка робота ведеться, і її результати ми будемо оцінювати після Олімпіади. Так само, як будемо оцінювати результати роботи нашого тренерського штабу: наскільки цей підхід вірний, безпомилковий. Особисто я такому підходу сміливо довіряю.
Попередня статтяНаталія Тобіас – в ефірі «Радіо СПОРТ»
Наступна статтяХто виконав нормативи на Ріо (остаточний перелік, станом на 12.07.2016)