Бориспільська замальовка

173
Потрохи українські легкоатлети відбувають на Олімпійські ігри. У перший день серпня підкорювати Ріо-де-Жанейро вирушила перша група вітчизняних представників Королеви спорту, а вже наступної ночі за тим же маршрутом – Бориспіль-Амстердам-Ріо – попрямувала ще одна.
 
Збір в бориспільському аеропорту призначено на третю годину ночі. Першими, з фальстартом (в даному випадку він не те що дозволяється – вітається!) прибули спринтери на чолі з триразовою олімпійською чемпіонкою Ольгою Бризгіною. Хтось сон перебив і спілкується між собою. А серед тих, хто не втримався, і вирішив додивитися сни прямо на сидіннях залу очікування, – Марія Рємєнь. Воно й не дивно, адже сни сьогодні їй мають наснитися лише святкові – якраз 2 серпня у олімпійської призерки Лондону-2012 день народження. І треба ж такому статися – практично увесь його вона проведе в літаку.
 
– Дуже дивним буде цей день народження, – розповіла, прокинувшись і посміхаючись, Марія. – Ще й через різницю у часі з Бразилією він буде на 6 годин довший. Будемо в літаку його зустрічати. Попередні дні народження зазвичай випадали на змагання, і ми навіть шуткували з дівчатами, що скидалися на подарунок, медаль. Подивимося, як цього разу вийде, будемо старатися.
 
 
Мандри – одна з невід’ємних складових професії спортсмена. Проте через те, що в Бразилії проходить досить мало престижних міжнародних стартів, в країні-господарці Олімпійських ігор-2016 раніш з нашої команди мало хто був.
 
– Вперше туди їду, – розповідає бронзовий призер чемпіонату світу-2014 висотник Андрій Проценко. – Клімат, знаю, що там спекотний. Але зараз там прохолодніше, ніж у нас. В мене вдома в Херсоні спека зараз така, що, думаю, будь-яка Бразилія позаздрить.
 
Поруч з атлетами облаштувала знімальний майданчик телевізійна група, яка знімає ролики для Національного олімпійського комітету. Режисер з черги «висмикує» хлопців та дівчат і після декількох нескладних дублів відпускає одних зірок і починає шукати інших. Так поступово зібралася уся команда. Для олімпійців (а цим же рейсом відлітали до Ріо важкоатлети та бадмінтоністи) у «Борисполі» – окреме віконце реєстрації, позначене табличкою з олімпійськими кільцями. Традиційно найбільше головного болю з багажем у власників жердин, в даному випадку у багатоборця Олексія Касьянова. Його пропускають на реєстрацію без черги. Потім йдуть усі інші. Останніми йдуть на паспортний контроль тренери.
 
 
– Настрій – відмінний, піднесений, адже Олімпіада – це ж свято! – каже державний тренер В’ячеслав Тиртишник. – З гарними надіями ми туди їдемо. За великим рахунком ми по підготовці практично повністю все виконали. Тепер все залежить від атлетів, від тренерів, як вони реалізуються. Але будемо сподіватися, що все вийде. Олімпійські ігри – це екзамен виконаної роботи за 4 роки. Тому критерієм успіху для нас будуть медалі, на здобуття яких ми сподіваємося.
 
Відліт до Амстердаму – о 5:45. У столиці Нідерландів декількагодинний необтяжливий трансфер, а потім – головний сегмент мандрівки: Амстердам – Ріо-де-Жанейро. 11 годин над Атлантичним океаном! Прибудуть до кінцевого пункту призначення вони, коли в Україні буде вже близько опівночі.
Попередня статтяІгор Гоцул: «Наступного року у Дніпрі буде три сучасних стадіони для занять легкою атлетикою»
Наступна стаття«Орлятка» вчаться літати… а також бігати, стрибати та метати!