Ігор Гоцул: «Наступного року у Дніпрі буде три сучасних стадіони для занять легкою атлетикою»

214
Днями делегація керівництва Федерації легкої атлетики України на чолі з президентом ФЛАУ Ігорем Гоцулом відвідала Дніпро. Це був вже другий візит до міста керманичів вітчизняної Королеви спорту за останній декілька місяців.
 
– Мерія міста та особисто міський голова Борис Філатов оголосили про амбіційну програму – зробити Дніпро справжньою спортивною столицею України, – розповідає президент ФЛАУ Ігор Гоцул. – Оскільки неможливо розвивати усі види спорту та інфраструктуру для них, логічно було зупинитися на тому, що може надати найбільший поштовх. І місцева влада обрала легку атлетику. Тому що вона є видом спорту №1 сучасних Олімпіад, а також тому що Федерація легкої атлетики України займає активну позицію і є сильною організацією.
 
Наші попередні зустрічі були доволі плідними, завдяки чому зараз нам вдалося зробити величезний прорив. Ми зафіксували наші взаємини з мерією міста у вигляді Меморандуму. Він передбачає співробітництво по двом основним напрямкам: спортивна інфраструктура і дитяча легка атлетика.
 
Основною метою візиту був розвиток спортивної інфраструктури. У суботу ми оглянули декілька ділянок, які мерія запропонувала під будівництво нового сучасного стадіону. Варіант, який ми обрали, просто чудовий. Це район, який у місті називають Червоний Камінь. Він знаходиться на березі Дніпра в мальовничих плавнях. Поруч – величезний мікрорайон, населення якого складає майже 200 тисяч жителів, зручна транспортна розв’язка. Разом з цим тут є місце не лише для побудови стадіону, але й для розвитку іншої інфраструктури, пов’язаної з рекреацією, здоровим способом життя, відпочинком людей. Одним словом – ідеальне місце для спортивного кластеру, серцевиною якого буде повноцінний стадіон другої категорії ІААФ (а таких в Україні поки що лише два – в Луцьку та Кіровограді). Найближчим часом почнуться роботи по узгодженню цього проекту і мерія обіцяє в стислі терміни приступити до будівництва арени.
 
Зрозуміло, що для такого великого міста одного стадіону не достатньо. Тому паралельно з цим найближчим часом розпочнеться реконструкція стадіону ВРЗ. Це буде тренувальний стадіон, на якому будуть займатися легкоатлети, жителі мікрорайону Лівобережжя міста, а також, за задумкою мерії, це буде база підготовки муніципальної поліції Дніпра.
 
 
Реалізація цього проекту ні в якому разі не скасовує раніш досягнуті домовленості по реконструкції за рахунок коштів обласного бюджету стадіону «Трудові резерви». В мене з цього приводу була окрема розмова зі спортивним керівництвом області, і тут ситуація наступна. В п’ятницю сесія облради виділила додаткові асигнування, які будуть направлені на завершення реконструкції. Найближчим часом роботи відновляться і, як нас запевнили, завершаться вже цього року. Щонайменше та частина, яка пов’язана з легкоатлетичною складовою стадіону.
 
Таким чином, вже в 2017 році Дніпро може мати 3 арени з сучасним синтетичним покриттям, одна з яких буде сертифікована. Це – колосальний прорив!
В рамках цього напрямку по розвитку ми домовилися, що спільними зусиллями впродовж місяця розробимо 10-річну програму розвитку легкої атлетики в Дніпрі. Вона включатиме в себе будівництво ще низки легкоатлетичних об’єктів – стадіонів, а також сучасного легкоатлетичного манежу, що задовольнить потреби міста в подібних спорудах.
 
Ще один момент – наша робота, направлена на популяризацію легкої атлетики. Будівництво об’єктів – це саме по собі вже велике діло, але цього все одно замало. Тому ми домовилися, що складемо програму, яка буде направлена на залучення в Дніпро змагань і зборів національного і міжнародного рівня. Це має стати поштовхом для того, щоб діти приходили в секції, об’єкти, які будуватимуться, наповнювалися і розвивалися. Окремою складовою буде підвищення кваліфікації тренерів, підготовка суддів, організаторів змагань тощо.
 
Ще один важливий для нас момент – ми домовилися, що не будемо зациклюватися на класичній легкій атлетиці. Для нас і для міста важливе залучення широких верств населення до здорового способу життя і регулярних занять спортом. Цьому мають сприяти облаштування на набережній та в інших місцях бігових доріжок, проведення різноманітних пробігів, напівмарафонів, марафонів.
 
Друга частина нашого співробітництва – дитяча легка атлетика. Ми домовилися, що обидві сторони, кожна зі свого боку, докладатимуть зусиль, аби отримати від Міносвіти право на проведення в школах Дніпра державного експерименту – впровадження в учбову програму «Дитячої легкої атлетики ІААФ». На наш погляд це дасть змогу, наповнити шкільні уроки фізкультури новим змістом, підняти їх на новий якісний рівень, залучити дітей до занять спортом. І надалі цей позитивний досвід може бути розповсюджений на всю країну.
 
Потрібно сказати, що ми зустріли дуже живий відгук у керівництва міста і особисто у Бориса Філатова. Він був особисто присутній на огляді усіх об’єктів, брав активну участь в дискусіях по стратегії розвитку легкої атлетики і спорту в Дніпрі. Міський голова добре розуміє, що додаткові кошти, які сьогодні території отримують в наслідок децентралізації, мають бути направлені не лише на покриття поточних потреб, але й інвестуватися в створення нових об’єктів, які й далі будуть працювати на місто. Тому наше співробітництво є взаємовигідним і має усі підстави бути успішним.
 
 
Також я відвідав училище олімпійського резерву, зустрічався з його керівництвом. У нас давні гарні стосунки, в якості першого заступника Міністра я активно задіяний в процеси допомоги подібним учбових закладам через зміни законодавства. Там є норми, які не дуже підходять для роботи саме Училищ олімпійського резерву. І зусилля Міністерства тут направлені на те, щоб спільно з керівництвом училищ і Міносвіти та науки знайти компроміс задля збереження та зміцнення цього дуже важливого сегменту підготовки спортсменів. Також в мене відбулася зустріч з легкоатлетичним активом міста та області. Традиційно це була відверта, жива розмова про те, чим живе легка атлетика, що зроблено і як, які у нас перспективи. Це була розмова однодумців про наш улюблений вид спорту.
Попередня статтяСергій Расчупкін та Оксана Угринчук виграли чемпіонат України з бігу вгору
Наступна статтяБориспільська замальовка