Назар Коваленко: «Програв сам собі»

239
Назар Коваленко їхав на Олімпійські ігри у Ріо-де-Жанейро з наміром виграти медаль. «Не боюся про це говорити. Я завжди кидаю собі виклики», – не приховував спортсмен. Та в Бразилії втілити мрію у життя йому так і не вдалося. 1:24.40 год і 40-е місце – такий результат виступу українського атлета.

 
– Я був упевнений у собі і налаштований боротися. Було чотири роки робити, складних випробувань, але не вийшло нічого. Якщо говорити про тренування, збори, приліт, то ми все зробили ідеально, проте це був не мій день. Прикро.
 
Ви розповідали про те, що на тренуваннях виконуєте таку роботу, як ніхто інший у світі. Могли б конкретизувати?
 
Відпрацьовуючи фініш, робимо відрізки по 3.30 хвилини. Або напрацьовуємо об’єми з хорошою інтенсивністю, рвані роботи на швидкість, щоб можна було адаптуватися і бути готовим до будь-яких ситуацій. Але сьогодні жодна заготовка не спрацювала.
 
Ноги були обм’яклі, дихати складно. Не з самого старту, правда, а десь з п’ятого кілометру. Тобто коли зазвичай починають «розходитися», я почав «заходитися». Це не мій день.
 
«Не мій день» у багатьох спортсменів часто випадає саме на відповідальний старт. Можливо, час спробувати знайти відповідь, чому саме так?
 
Мені взагалі зараз складно щось сказати. Не відчуваю нічого, всередині лиш пустота. Олімпійськими іграми ми підводимо риску під чотирирічною працею – і під нею нуль. Я беру відповідальність на себе. Це моя поразка, винен лише я. Навіть не знаю, яке виправдання можна знайти.
 
А потрібно взагалі виправдовуватися? Чи ліпше пошукати причину цьому всьому?
 
Ліпше, звичайно, шукати причину. Говоритиму з тренерами, але, думаю, причина в мені. Програв сам собі. Сьогодні не спрацювала голова… Нічого не спрацювало.