Марія Шаталова: «Радує тенденція встановлювати особисті рекорди на основних стартах року»

251
На Олімпійських іграх розіграли медалі з бігу на 3000 метрів серед жінок. Перемогла з рекордом континенту Рут Джебет з Бахрейну – 8.59,75 хв.

 
Надзвичайно близькою до фіналу була українка Марія Шаталова. Для виходу у вирішальне коло змагань їй не вистачило лиш однієї позиції. Проте те, що зробила Марія у Ріо, було просто фантастично. Спортсменка скинула зі свого особистого рекорду відразу шість секунд – 9.30,89 хв.
 
– Насправді, встановлювати особисті рекорди на найвідповідальніших турнірах несподівана практика для мене, але ця тенденція мене радує, – зізнається Марія, яка свій попередній РВ показала на чемпіонаті світу минулого року. – Звісно, шкода, що не потрапила до фіналу, але я не хочу жодних «але», не хочу затьмарювати радість цього результату. Якщо я зараз 16-та, значить, так має бути.
 
Маріє, особистий рекорд ви встановлювали з розв’язаним шнурком…
 
Він розв’язався десь посередині дистанції. Але я навіть не помітила, щоб це мені заважало. Єдине, трішки хвилювалася, щоб на нього не наступили суперниці, бо тоді б зняли шиповок.
 
А які завдання по дистанції ставив перед вами тренер?
 
Просив, щоб бігла рівно по дистанції і не «завалила» другий кілометр. Між першим і другим кілометрами завжди є різниця, адже на першому ям не три, а дві. Але у мене ця різниця зазвичай дуже велика. Я не дивилася розкладку, але цього разу, схоже, пробігла досить рівно. Десь 3.08 перший кілометр, і в межах 3.10 наступні.
 
На суперниць рівнялися?
 
Бігла більше по відчуттям, хоча у той же час намагалася, але не знала, на кого конкретно орієнтуватися. У нашому забігу бігли багато лідерів сезону, хотіла бути ближче до першої групи. Потім по часу зрозуміла, що лідери починають додавати, а ми добігли рівно. Я ще й вкінці набігла.
 
А набігання на фініші можна назвати вашою сильною стороною?
 
Я набігаю на фініші, але це вже на завжди буває актуально. Сьогодні вдалося, результат хороший. А за чемпіонат Європи мене тренер посварив. Він вважає, що на третьому кілометрі я вже набігла, але на другому сильно відпустила. Тому була лише четвертою, хоча могла стати і третьою. І це підтвердилося у Ріо: дві дівчинки, які були попереду мене в Амстердамі, тут фінішували позаду.
 
Як часто можна дівчині-європейці стартувати на одноденних міжнародних стартах?
 
Виступати регулярно на закордонних стартах реально. Але стіпль така дистанція, що часто це робити не можна. Нам потрібен хоча б тиждень, щоб відновитися. Цього року ми робили акцент на Олімпійські ігри і період для комерційних стартів був обмежений. Виступила одного разу до чемпіонату України, щоб подивитися, на що готова після турецького збору. Потім перед чемпіонатом Європи, а після нього ми поїхали на новий збір. Але після Ріо, думаю, ще стартую кілька разів.
Фото (с)Валерій Білокрил
Попередня статтяОльга Земляк: «Дамо бій у фіналі!»
Наступна статтяРіо-2016: розклад виступу українських легкоатлетів 15 серпня