Володимир Киц та Тамара Левченко виграли «Буковинську милю-2016»

238
25 вересня у Чернівцях відбулися традиційні, вже 12-ти за ліком змагання «Буковинська миля», в рамках яких відбувся чемпіонат України з бігу на 1 милю.
 
Інтрига у боротьбі за перемогу і в чоловічому, і в жіночому елітних забігах на Соборній площі у Чернівцях зберігалась до останніх метрів дистанції. Серед чоловіків у супер напруженій боротьбі перемогу вирвав Володимир Киц з Київщини, який до цього не раз був в призерах, але ще жодного разу не здобував головний трофей. Чемпіон України-2015 Станіслав Маслов, як прогнозував вже під час забігу наставник чемпіона-2016 Сергій Романчук, мав би виграти і цього разу. Але Киц, вийшовши в лідери, як кажуть, зчепив зуби і все-таки втримав перше місце, випередивши Станіслава на шість сотих секунди (4.31,4 проти 4.32,0). «Бронзу», певною мірою сенсаційно, виборов Сергій Березюк (Любешів, Волинська обл.), якого тренують Степан Борисюк та його син Олександр – чотириразовий переможець «Буковинської милі» (рекорд цих змагань). До слова, рекорд Борисюка-молодшого на чернівецькій трасі залишається непобитим з 2008 року – 4.21,09. А на стадіоні «Буковина» найшвидше «Буковинську милю» долав ще у 2007 році зірковий співорганізатор змагань і тріумфатор перших трьох розіграшів Іван Гешко – 4.05,9.
 
Зазначимо, що у молодіжній номінації другим був чемпіон Європи та світу на дистанції 1500 м у паралімпійській номінації Павло Волуйкович з Івано-Франківщини, який на Паралімпіаді-2016 фінішував 5-м. Проміжні призові фініші (2 і 4 кола з 6-ти) на «Буковинській милі-2016»» виграли, відповідно, Віктор Косянчук (Житомирська обл.) та Станіслав Маслов.
 
У жінок чемпіонкою серед дорослих стала Діана Киричук (Миколаївська обл.), який належить і рекорд траси – 5.27,4. Але абсолютно кращий результат цього року показала переможниця у молодіжній номінації Тамара Левченко з Житомирської області – 5.26,9.
 
Для найкращих 20 чоловіків та 10 жінок були передбачені призові від СК «Гешко» та партнерів змагань.
 
Чемпіонату України з бігу на 1 милю передували естафетні змагання серед загальноосвітніх шкіл та масовий забіг для всіх охочих на 2 милі. Перед самим стартом традиційно маленькі учасники під керівництвом зіркового Івана Гешка запустили у небо голубів миру! В естафеті взяли участь команди 20-ти шкіл. Призову трійку утворили ЗОШ №31, гімназія №4 та гімназія №2.
 
У забігу на 2 милі взяли участь, зокрема, такі почесні гості, як срібна призерка Олімпійських ігор-2008 на дистанції 1500 м Ірина Ліщинська, перший заступник міністра молоді та спорту, президент ФЛАУ Ігор Гоцул, фіналістка чемпіонату світу Анастасія Бризгіна.
 
 
За пропозицією самих бігунів, охочі мали можливість не просто символічно подолати 2 милі, а й позмагатися за нагороди (за умови надання організаторам медичного допуску для участі у змаганнях). Серед жінок (дівчат) кращі результати на дистанції 2 милі показали Олександра Мартинюк, Ганна Ковцун та Ольга Мелимука, а серед чоловіків (хлопців) – Юрій Скорейко, Андрій Бойчук та Олександр Скидан.
 
Далі була церемонія нагородження і традиційний розіграш 3 велосипедів, ексклюзивних вишиванок та інших призів, які вручали організатори та почесні гості. Декілька футболок-вишиванок «Буковинська миля» були розіграні нестандартно – дісталися вони учасникам, які найшвидше зробили селфі з кимось із зіркових гостей і встановили це фото «авою» на своїй сторінці у Facebook. Такі футболки заробили завдяки селфі з Іриною Ліщинською та рекордсменом України в естафеті 4х100 м Емілем Ібрагімовим. Активно фотографувались також з учасницею Олімпійських ігор-2016 Русланою Цихоцькою.
 
Футболки-вишиванки вручили і наймолодшому та найстаршим учасникам. Наймолодший цього разу – Денис Калугін (1,5 місяця), який, звісно, долав дистанцію у дитячій колясці (рекорд Глорії Польової залишається непобитим – вона подолала дистанцію у віці 21 день), а найстарших відзначили одразу двох: знаного бігуна-ветерана Танасія Маковійчука та Володимира Степановича Томка, якому йде 74-й рік.
 
Окремим рядком згадаємо і благодійну акцію в рамках «Буковинської милі-2016». Зі ініціативи одного з організаторів – Георгія Мазурашу, було проведено публічний аукціон, на якому продали декілька «особливих» номерів: 7777, 3333, 1111, 1000, 777. Зібрані кошти передали Марті Левченко (Благодійна організація «Майбутнє України») для Яни Дяківнич ( 3 роки. м. Заставна, нейробластома, 4 стадія…). В інтернеті їх вартість дійшла до 500-1000 грн. Цікаво, що один з цих номерів за 1000 грн. придбав почесний гість, президент Федерації легкої атлетики Волинської області Володимир Рудюк. Інший номер придбав заочно (через Станіслава Маслова) екс-збірник України Олександр Доманчук з Києва.
 
Вже після розіграшу велосипедів присутніх запросили на Білоцерківський марафон, який відбудеться 2 жовтня. Там же будуть розіграні нагороди чемпіонату України з марафону (42 км 195 м). А на дистанції пів марафону організатори встановили підвищені гонорари, що зацікавило багатьох бігунів на довгі дистанції.
 
За інформацією SportBuk