Володимир Рудюк: «Мета ФЛАУ — створити арени, які відповідають міжнародним вимогам» (ВІДЕО)

296

Перший віце-президент ФЛАУ Володимир Рудюк став гостем програми “Спорт. Тиждень” на каналі “UA:Перший”. Програма виходила в ефір 12 листопада.

 

Під час ефіру мова йшла про легкоатлетичні споруди в Україні, їх роль у житті нації та плани щодо подальшого розвитку легкоатлетичної інфраструктури країни.

– Життя спорту не може йти окремо від життя країни. За роки незалежності практично вся основна легкоатлетична інфраструктура будувалася на Півдні і Сході країні, і зараз ми практично все це втратили. Зараз, завдячуючи насамперед приватним інвесторам, у Кропивницькому і Луцьку з’явилися дві сучасні легкоатлетичні бази, які отримали другу категорію сертифікації ІААФ. На сьогодні це дві арени, які відповідають всім міжнародним вимогам, – розповідає Володимир Рудюк.

Є й інші стадіони, але не всі закінчили сертифікацію і реконструкцію. На НСК “Олімпійський”, який йде на першу категорію ІААФ, ще потрібно провести багато робіт.

Проте “Олімпійський” все ж задіюється. Які плани щодо нього є саме у легкоатлетів?

Легка атлетика включає в себе більше сорока видів. Ми не можемо проводити легкоатлетичні змагання без якихось з них: без метань і багатоборства вони не будуть повноцінними. І Федерація легкої атлетики України сьогодні ставить за мету створити саме такі арени, які відповідатимуть усім міжнародним вимогам і правилам. Федерація ініціює створення експертної комісії, яка буде на етапах проектування, реалізації, технічного нагляду і міжнародної сертифікації все відслідковувати, щоб ми дійсно створювали арени, які нам потрібні.

Щодо НСК “Олімпійський”, то сьогодні ведуться розмови, і вони вже підкріплені заявками і справами, щодо того, щоб провести там командний чемпіонат Європи у 2019 році. Для цього необхідно завершити реконструкцію верхнього ядра національного комплексу, зробити сектори для метань і залучити сучасне обладнання. Тому для того, щоб це була сучасна арена, там ще потрібно всім багато попрацювати.

Ви говорили про арени у Луцьку і Кропивницькому, як і про реконструкцію і будівництво нових арен. З чим пов’язане зростання інтересу до цього питання в умовах кризи в країні?

Насамперед нам всім пора звернути увагу на фізичну культуру і спорт, на наше майбутнє, бо діти йдуть частково в інші сфери, ті ж соціальні мережі, кафе, бари. Потрібно залучати молодь. Є хороший приклад. У шахтарському місті Нововолинськ спільними коштами фонду Ігоря Палиці “Тільки разом” і місцевого бюджету був створений спортивний комплекс. Не можу передати, наскільки це було важливо! Це вже не просто легкоатлетична база, це соціальний проект! Там уже не модно бути в групі здоров’я у школі і хворіти. Мені здалося, що сьогодні все місто виходить на стадіон. Наступного року мер ініціює створення легкоатлетичного стадіону, футбольних і баскетбольних майданчиків, уже робляться проекти. Ось це державницький підхід. І в умовах децентралізації — відвідуючи багато областей України, можу про це сказати — багато керівників повертаються до фізичної культури і спорту і на це виділяються кошти. Тому сподіваюсь, що найближчим часом у нас будуть нові арени.

Ви якраз повернулися з відрядження, їздили по різним регіонам України. Відкрийте нам секрет, де з’являться нові арени?

Останній тиждень від суботи до суботи відвідав Тернопіль і Львів. Ще тиждень потому робив презентацію програми у Чернівцях. Там, до речі,розробляється програма розвитку і планують закласти у бюджет кілька десятків мільйонів для того, щоб створити сучасні комплекси практично у всіх школах міста Чернівці. Це і легкоатлетичні доріжки, і футбольні, баскетбольні та волейбольні майданчики, і вуличні тренажери. Тобто практично весь вуличний спорт збирати в одних комплексах. Таким і має бути майбутнє.

Які ще арени є у планах?

Я відвідував Кременну Луганської області і Бахмут Донецької області. База у Кременній унікальна. Ще у 1988 році туди привезли п’ять золотих олімпійських медалей. Там є хороші традиції, там сім’я Бризгіних, яка з місцевою владою ініціює створення сучасного комплексу.

Бахмут — це унікальний як для прикладу комплекс, де є легкоатлетичний манеж, стадіон, відновлювальний центр, будується готель. Завдання Федерації легкої атлетики України — сприяти таким регіонам і надати їм життя, проводити там змагання, навчально-тренувальні збори національної команди. Легка атлетика — це і соціальний проект, тому ми рухаємося у цьому напрямку.

У програмі також був відеосюжет про арену “Юність” у Запоріжжі. Відео “Спорт.Тиждень” від 12 листопада 2016 року (про легку атлетику, починаючи з 19,26 хв).

Попередня статтяЯрослав Нечипорець — про участь у Європейській конференції з видів витривалості
Наступна статтяСрібний фініш Олександра Матвійчука в Італії