Валентина Жудіна: «Сподіваюся, ще зможу пробігти стіпль і встановити особистий рекорд» (ВІДЕО)

299
Валентина Жудіна, фіналістка чемпіонату світу-2013 з легкої атлетики з бігу на 3000 метрів з перешкодами, після травми повернулася до змагань. На чемпіонаті України з кросу у Білій Церкві вона фінішувала четвертою і ввійшла до складу збірної України для участі у чемпіонаті Європи з кросу (11 грудня, Чіа, Італія).

 
В інтерв’ю напередодні від’їзду до Італії Валентина розповіла про те, чому їй так довго не вдавалося повернутися до змагань, про кросову підготовку, плани, пов’язані зі стіпльчезом, і щиро пораділа за успіхи Марії Шаталової.
 
Повернемося на три роки назад: чемпіонат світу, фінал з бігу на 3000 метрів з перешкодами, найкраща серед європейок… Здавалось би, попереду чудові перспективи, але натомість довготривала пауза. З чим вона була пов’язана і як поверталися після перерви?
 
Мене дуже турбували ахілли, через це і на тренуваннях не все вдавалося. Відразу після фіналу я говорила про те, що потрібна операція. І після чемпіонату світу я її зробила. Мені вдруге оперували той самий ахілл. Ми розраховували на те, що нам вистачить півроку для відновлення, я пройду реабілітацію і знову зможу нормально виступати. Але дуже довго нічого не можна було зробити з ногою, не могла її зігнути так, як потрібно. І ще й до цього часу розробляю її. Тому все дуже затягнулося.
 
Та зараз ніби все вдалося, причому з кросу, на змагання з якого я раніше не їздила. І цього разу приїхала на чемпіонат України для того, щоб відчути, чи зможе нога витримати у перший час біг не на доріжці, а на асфальті або ґрунті. Вона ніби дала бігти, а я ще й потрапила до складу команди на чемпіонат Європи з кросу. Тому, сподіваюсь, що з цього старту надалі все буде складатися вдало.
 
Багато хто говорить про те, що для видів витривалості крос – це основа всіх основ. Попри те, що ви не брали участі у змаганнях у цій дисципліні, під час тренувань часто їх бігали?
 
Кросова підготовка – основна, а особливо для такого виду, як стіпльчез. Тому бігала дуже багато кросів. Але у нас сезон закінчувався у вересні і хотілося відпочити. Чемпіонат України був якраз у той період, коли у мене було міжсезоння, процедури відновлення. Продовжувати сезон до грудня не було сенсу, тому що майже відразу починався зимовий сезон, підготовка до літнього… Тому на змагання з кросу постійно не вдавалося поїхати.
 
Чи вірно мене проінформували про те, що як мінімум наступного року ви навряд чи будете бігти 3000 метрів з перешкодами?
 
На сто відсотків поки що сказати не можу. Це мій улюблений вид, і складно відмовитися від нього. Звісно, я дуже хочу ще пробігти стіпль, і до того ж швидко. Все буде залежати від того, що мені дозволить нога. Якщо зможу її до кінця розробити, то я б хотіла ще виступити на цій дистанції і встановити особистий рекорд. А якщо нога з якоїсь причини не дозволить, то планую бігти 5000 і 10000 метрів.
 
Зараз високі результати показує Марія Шаталова, і якби вам все вдалося, то на чемпіонаті України була б чудова конкуренція…
 
Дуже рада за Машу! Раніше як було? Результати показували не дуже високі, різниця між першим і другим місцем могла бути півхвилини. Інтерес був бігти тільки для себе. А зараз добре, що з’явилася Маша, я давно чекала, що вона швидко пробіжить. І рада, що вона цього року показала дуже високий результат. Тому сподіваюся наступного сезону, якщо я й не повернуся на стіпль, то у нас все ж буде гідний представник від України на міжнародних змаганнях.
 
 
Попередня статтяЛьвів’яни запрошують на Відкритий Кубок Львова «Legion Lviv Open 2016»!
Наступна статтяОльга Аксьонова – про програму Global Sports Mentoring Program і участь у ній