Відкритий Кубок Львова: про події на арені та за її лаштунками

224
22 грудня у Львові відбулися традиційні легкоатлетичні змагання у приміщенні Відкритий Кубок Львова.
 
Ці змагання були започатковані 2011 року і мали назву Відкрита першість спортивного клубу «Легіон». Але зараз до їх організації підключилася Міська рада міста, виділила на їх проведення чималі кошти, і через це, власне, першість «Легіону» і отримала нове ім’я.
 
Цього року старт пройшов на новому якісному рівні – велася пряма відеотрансляція в інтернеті та на телеканалі «XSPORT», час фіксувався за допомогою автоматизованого хронометражу з системою фотофінішу. Організаторами – міськрадою та Федерацією легкої атлетики Львівської області (в особі президента Миколи Мандрони та головних «рушійників» Кубку Львова Ольги та Віталія Тарнакіних) – були оголошені спеціальні призи для тих атлетів, які оновлять рекорди змагань. Це – окрім грошових винагород переможцям та пам’ятних призів для медалістів «Кубку Львова». Загалом за них боролися близько 200 атлетів з різних куточків України, а також гості з Молдови та Польщі.
 
Нагороди були розіграні у 10-ти видах програми – бігу на 150 м, 300 м, 600 м, 1000 м та 2000 м з перешкодами серед чоловіків та жінок. Незважаючи на те, що на більшості дистанцій боротьба за перемогу була вкрай напруженою, ні членам збірної України, ні молодим атлетам не вдалося оновити рекорди змагань. Проте, для зіркових атлетів, а у «Кубку Львова» взяли участь учасники чемпіонатів світу, Європи та Олімпійських ігор Олена Колесниченко, Володимир Бураков, Олена Яновська, Данило Даниленко, Денис Нечипоренко, виступ у місті Лева на таких «скорочених» дистанціях був чудовою можливістю перевірити свою форму перед стартом зимового сезону, який увінчає березневий чемпіонат Європи у приміщенні (Бєлград, Сербія).
 
З повними результатами змагань можна ознайомитися за ЦИМ посиланням.
 
Варто зауважити, що манеж СКА, в якому проходили змагання, вже давно потребує реконструкції. І, за словами президента ФЛА Львівщини Миколи Мандрони, це питання вдалося зрушити з місця. Принаймні, обіцянки з цього приводу від Міністерства оборони отримані. Отож, сподіваємося, що невдовзі до Львова повернуться стадіонні легкоатлетичні змагання національного рівня, адже в останнє місто приймало чемпіонат України у приміщенні 15 років тому.
 
 
Користь з цих змагань винесли не лише спортсмени, але й наставники. Перед початком Кубку Львова за ініціативи віце-президентів ФЛАУ Володимира Рудюка та Івана Гешка відбулася нарада з тренерами, які були присутні на змаганнях. Володимир Рудюк розповів про діяльність очолюваної ним Комісії змагань ФЛАУ. Зокрема, були обговорені розроблені проекти Положень про членство та нагороди, пропозиції щодо вдосконалень яких Комісія очікує до 20 січня 2017 року. Іван Гешко розповів про поїздку у складі офіційної делегації на чемпіонат Європи з кросу, обговорив з присутніми питання принципу розподілу коштів на підготовку атлетів. Велику увагу присутні приділили важливості допінг-контролю та поверненню до методик тренування, проведення повноцінних семінарів (за схемою теорія+медицина+практика), які особливо є актуальними для молодих тренерів.
 
Сергій Романчук, якого спеціальна Комісія ФЛАУ за результатом співбесіди рекомендувала Мінмолодьспорту на призначення головним тренером збірної України з витривалості зосередив увагу на тому, що у тренерів, які тренують атлетів юнацького віку, зарплатня не має залежати від кількості медалей, здобутих їхніми підопічними. Адже в такому віці форсування форми може нашкодити спортсменам. Також він висловився за те, що атлети видів витривалості мають проводити тренувальні збори усі в одному місці, що дозволить проводити їхнє регулярне тестування на етапах підготовки до головних стартах сезону, слідкувати за дисципліною в команді, а також полегшить медичний та науковий супровід.
 
Також Ярослав Нечипорець висловив думку про необхідність врегулювати правила переходу спортсмена від одного тренера до іншого, а також як важливим елементом відбору до збірної зробити медичне обстеження атлетів.
 
Фото Тетяни Стасюк та Юрія Конкевича
Попередня статтяОбираємо найкращих легкоатлетів та тренерів 2016 року!
Наступна статтяЄА сертифікувала на 2017 рік Київські марафон та напівмарафон