Зі світу по нитці: найкращі виступи-2016 і закінчення ери Ітона

261
Дворазовий олімпійський чемпіон з десятиборства американець Ештон Ітон і його дружина, чемпіонка світу у приміщенні з п’ятиборства Бріанне Тісен-Ітон з Канади оголосили про завершення кар’єри.

 
«Час для того, щоб закінчити з легкою атлетикою, – заявив Ітон. – Останні вісім років були дійсно фантастичними. Щоденне заняття улюбленою справою дозволило нам втілити мрію життя. Але тепер ми готові рухатися далі. Ми йдемо з легкої атлетики, час зробити щось нове».
 
Українське подружжя багатоборців, Анна й Олексій Касьянови, вже не перший рік товаришує з подружжям Ітонів. На своїй сторінці у Facebook Анна написала: «Ми щасливі бути вашими друзями і виступати з вами в один час. … Сподіваємося, ще зустрінемося. Успіхів у всьому!»
 
Французький багатоборець Кевін Майєр зазначив: «Я дуже здивований, навіть шокований. Не чекав цього. Я говорив з Ештоном минулого року. Тоді він сказав, що хоче завершити кар’єру цього року. Але я думав, що він зробить це після чемпіонату світу. Я б хотів, щоб він продовжував виступати, навіть якщо б він знову мене переміг».
 
Ештону Ітону належать світові рекорди з десятиборства і семиборства у приміщенні, він по два рази вигравав Олімпійські ігри (2012, 2016) і чемпіонати світу (2013, 2015), а також тричі піднімався на найвищу сходинку п’єдесталу на чемпіонатах світу у приміщенні (2012, 2014, 2016). А почав він свою успішну ходу на найбільших офіційних міжнародних змаганнях зі срібної медалі чемпіонату світу-2011 у Тегу.
 
Бріанне Тісен-Ітон стала чемпіонкою світу-2016 з п’ятиборства у приміщенні, а два роки тому, у Сопоті, виграла «срібло». Вона двічі вигравала срібні медалі чемпіонатів світу (2013, 2015), а у Ріо-2016 досягла такого бажаного олімпійського п’єдесталу, вигравши там бронзову медаль.
 
***
 
Найкращими виступами року за версією Track and Field News стали олімпійські фінали з бігу на 400 метрів у виконанні Вейда ван Нікерка з ПАР (встановив світовий рекорд 43,03 с) і з бігу на 10000 метрів у виконанні ефіопки Алмаз Айяни (встановила світовий рекорд 29.17,45 хв).
 
***
 
Бронзовий призер Олімпійських ігор з бігу на 200 метрів Крістоф Леметр пропустить чемпіонат Європи-2017 у приміщенні. Про це повідомив його тренер П’єр Карра. Леметр має за мету сфокусуватися на літньому сезоні, проте одноденні міжнародні змагання до його «зимового» календаря входять. Так, 5 січня, він брав участь у турнірі, який приймав Тінь (Франція; висота – 2100 метрів над рівнем моря). 60 метрів він подолав за 6,58 с і переміг. До особистого рекорду йому не вистачило лише трьох сотих секунди. Другим фінішував британець Дуейн Чемберс (6,64 с).
 
За матеріалами IAAF, EMEnews
Попередня статтяУ Миколаєві пробігли крос на 2017 метрів
Наступна статтяКиїв та Суми готуються зустрічати зірок української легкої атлетики