Різдвяні нормативи на Белград

190
У Києві 9-10 січня вже в 22-ге відбулися традиційні Всеукраїнські змагання з легкої атлетики у приміщенні «Різдвяні старти».
 
Для багатьох вітчизняних атлетів вони стали початком нового зимового сезону, який увінчає чемпіонат Європи у приміщенні (3-5 березня, Белград, Сербія). Отож, кваліфікаційні нормативи, встановлені ЄА для допуску на континентальну першість, були одним з критеріїв оцінки результатів. Перевищити їх на «Різдвяних стартах» вдалося чотирьом атлеткам. У бігу на 60 метрів з бар’єрами Анна Плотіцина двічі показувала однаковий час – 8,19, який на п’ять сотих швидше за норматив ЄА, – у забігу та фіналі. На «гладкій» 60-метрівці перемогу здобула Христина Стуй – 7,35 (норматив – 7,42). Що цікаво, на цій дистанції також змагалася і Анна Плотіцина, і посіла друге місце (7,47).
 
Прикрасою змагань у легкоатлетичному манежі Київської міської ШВСМ стала суперечка жінок у секторі для стрибків у висоту. Її виграла з найкращим результатом сезону у світі Юлія Левченко (1.92). Юлії Чумаченко підкорилися 1.90 (норматив ЄА тут складає 1.89), Ірині Геращенко – 1.88.
 
Як відзначив державний тренер з легкої атлетики В’ячеслав Тиртишник, порадувало, що гарно проявили себе на «Різдвяних стартах» молоді атлети – ті, хто мають сформуватися як зрілі атлети до 2020 року, коли у Токіо відбудуться наступні літні Олімпійські ігри. Окрім 19-річної Левченко це 18-річний Владислав Малихін (на фото), який виграв стрибки з жердиною з особистим рекордом у приміщеннях – 5.40. 17-річна багатоборка Аліна Шух виступала в трьох окремих видах програми, в яких загалом шість разів оновлювала особисті рекорди – 60 м з/б, 8,87 (5-е місце); штовхання ядра, 13.29 (5-е місце); стрибки у довжину, 6.26 (2-е місце). Також порадували гострою боротьбою у стрибках у довжину 22-річний Сергій Никифоров та 20-річний Владислав Мазур – тут сильнішим виявився Никифоров (7.79 проти 7.71).
 
Порадували такі результати і організаторів змагань. За словами президента ФЛА м. Києва Віктора Грінюка, їм вдається з року в рік зберігати і масовість «Різдвяних стартів» (цього року в них взяло участь 340 атлетів з 20 областей України), і «домашню» атмосферу. У перспективі, переконаний пан Грінюк, вдасться ще більш покращити ці характеристики. Адже місцева влада виказала зацікавленість (і це буде підкріплено матеріальною складовою) в розбудові інфраструктури КМШВСМ – добудовуванні в манежі глядацьких трибун, розминочної зони, а також побудові поруч з манежем легкоатлетичного стадіону.