Ігор Гоцул: «Активно працюємо над залученням місцевих коштів»

214
Президент Федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул під час церемонії нагородження «Кришталева доріжка-2016» відповів на запитання прес-служби ФЛА Волинської області.
 
 
– Ігорю Євгеновичу, які ваші враження від церемонії нагородження найкращих легкоатлетів Волині «Кришталева доріжка»?
 
– Я не міг не розділити це справжнє свято «королеви спорту», яке ви маєте в Луцьку. Торік ви зробили справжнє диво в українській легкій атлетиці, змогли здивувати всіх – владу, колег, представників інших видів спорту – у сенсі спортивному, інфраструктурному, організаційному. Я мусив бути тут і сказати слова подяки всім людям, які долучилися до вдалого року волинської легкої атлетики. І мушу сказати, що ви досягли мети стосовно стимулювання спортсменів і тренерів – вони відчули увагу й повагу до себе, мотивувалися.
 
– Із якими новими ідеями ФЛАУ розпочинає цей рік?
 
– Передусім відзначу, що ми розпочинаємо новий олімпійський цикл із новою командою на чолі федерації. До речі, успіхи Волині не залишилися непоміченими і делегати конференції обрали президента ФЛАВО Володимира Рудюка першим віце-президентом ФЛАУ. Ми оновили склад керівних органів – комітетів і комісій. Новим став тренерський склад, адже в нас були підстави бути не повною мірою задоволеними результатами. Триває формування наших планів, бюджетів і підходів.
 
Рік буде непростим для української легкої атлетики, адже гроші на державну підтримку легкої атлетики призначаються за формульним підходом, в основі якого є спортивний результат. Ми не показали того результату, на який розраховували. Відповідно, будемо мати трохи менше коштів, ніж могло бути.
 
Отож, нині триває обговорення стратегії наших дій. Є три важливі складові витрат федерації, між якими мусимо визначити паритет. Перше – це проведення змагань всередині країни. Визначимо, на скільки вони мають бути видовищними, змістовними, масштабними. Інше – виїзди на міжнародні змагання. Декілька років ми дотримувалися стратегії вивозити якомога більше атлетів, фактично усіх, хто зміг виконати норматив. Вважали, що ця практика є рушійною силою розвитку. Будемо намагатися зберегти ці підходи, але, знову ж таки, з огляду на можливість фінансового маневрування. І третя складова витрат – безпосередньо підготовка спортсменів. Звісно, тренерський склад робитиме акцент саме на цій складовій. Однак, інколи це може бут доведено до абсурду: ми готуємося, але незрозуміло до чого готуємося.
 
Наступного тижня відбудеться виконком федерації, на якому тренерський штаб доповідатиме свої підходи і ми затвердимо програму підготовки.
Інший аспект – будемо далі йти шляхом децентралізації легкої атлетики. Наполягаємо на тому, щоб кожен спортсмен і тренер на початку року знали, які кошти йому необхідні і на що він може розраховувати. Відповідно атлети й плануватимуть свою підготовку. Такий підхід страхує від волюнтаризму, суб’єктивізму, робить нашу організацію більш демократичною.
 
– Розгорнулася дискусія про необхідність обнулення легкоатлетичних рекордів. Яке ваше ставлення до цього?
 
– Я розумію цих людей, адже є чимало чинників, які скомпрометували наш вид спорту в очах ЗМІ і громадськості. Але думаю, що якби ми на це пішли, це нашкодило. Далеко не всі рекорди були встановлені за допомогою заборонених препаратів. Маємо пам’ятати про презумпцію невинуватості та інші демократичні речі. Тому, проводячи боротьбу із допінгом, будучи жорсткими і чіткими, мусимо бути й обережними в цьому напрямку.
 
– Наприкінці року ви давали прес-конференцію стосовно необхідності термінового ухвалення Верховною Радою України Закону «Про антидопінговий контроль у спорті». Чи сталися зрушення і яка ситуація наразі?
 
– Нагадаю, що ІААФ висунуло нам ультиматум – до лютого 2017 року Україна мусить активно здійснювати дослідження проб своїх спортсменів, інакше українські легкоатлети можуть бути позбавлені можливості брати участь у міжнародних змаганнях. Довгий час коштом держави практично не здійснювалися заходи протидії допінгу, а саме дослідження проб спортсменів. На думку ІААФ, це є порушенням зобов’язань України перед міжнародним співтовариством у боротьбі з допінгом. Нині маємо запевнення керівництва Ради і депутатів про те, що щойно відновляться пленарні засідання, цей проект буде поставлено на голосування в другому читання. Це розв’яже нам руки і дозволить заплановані бюджетом кошти витрачати на протидію допінгу. Наразі ми, аби зняти напруження, це робимо за гроші ФЛАУ та НОКу. Допомогли нам торік і в ІААФ. Адже практично ми отримали «жовту картку» від міжнародної федерації у сенсі антидопінгу. Сподіваюся, що незабаром знімемо це питання.
 
– Головний старт сезону – чемпіонат світу у Лондоні. На що можемо розраховувати?
 
– Так, чемпіонат світу – центр нашої уваги. На щастя, наразі не маємо втрат серед найсильніших спортсменів стосовно травм. Є претензії до деяких наших атлетів стосовно допінгу. І тут не може бути компромісів, і наша позиція чітка – якщо є порушення, буде й відповідальність. Готуватимемося цілеспрямовано до чемпіонату світу. Фінансова складова підготовки буде диференціюватися залежно від рейтингу спортсмена.
 
Водночас активно працюємо, аби залучити і місцеві кошти. Внаслідок процесів децентралізації та дерегуляції суттєво збільшуються місцеві бюджети. Деякі з них дозволяють тримати великі депозити або ж витрачати гроші на другорядні цілі. Зараз активно працюємо разом із міністерством спорту, аби внести зміни до бюджетного кодексу і дозволити місцевій владі фінансувати підготовку провідних спортсменів. Це дозволить диверсифікувати джерела надходжень.
 
Крім того, вдалося скасувати так званий консолідований залік. Впевнений, що це мотивуватиме місцеві органи влади допомагати атлетам й утримувати спортсменів на своїх територіях.