Територіальні ФЛА: підсумки 2016-го року та плани на 2017-й (частина 1)

256
Наприкінці минулого року прес-служба ФЛАУ звернулася до керівників територіальних федерацій легкої атлетики з проханням поділитися головними планами своїх осередків на 2017 рік, а також розповісти про найвизначніші здобутки 2016 року. Останнє запитання не стосувалися тих президентів ТФЛА, які щойно обійняли свої посади.
 
Приємно відзначити, що більшість президентів ТФЛА відгукнулися на наше прохання. Відразу зауважимо, аби матеріал не вийшов занадто розлогим, ми просили надати нам інформацію тезово. Проте, що приємно, у деяких ТФЛА настільки великі плани на новий рік та стільки всього було зроблено у році минулому, що вони надіслали нам дуже великі обсягиінформації, з яких ми змушені були вибрати найголовніші моменти.
 
Отож, до вашої уваги – перша частина матеріалу. Після назви ТФЛА в дужках зазначено, хто саме з керівництва федерацій надавав відповіді. За декілька днів вийде друга частина цього огляду. Отож, ті керівники ФЛА, які ще не встигли надіслати свої матеріали, ще можуть це зробити. Вони приймаються на електронну пошту odanylenko@flau.org.ua.
 
ФЛА м. Севастополя (президент Олег Немчінов)
 
Через відомі причини діяльність севастопольської федерації значно відрізняється від діяльності решти ТФЛА. І вже саме по собі відновлення української реєстрації для ФЛА м. Севастополя вважаю нашим найголовнішим досягненням 2016 року. А основні плани на 2017-й рік – пошук і залученняатлетів та тренерів, які виїхали з Севастополя після окупації, а також юридична протидія легалізації російського статусу легкої атлетики Севастополя.
 
ФЛА Запорізької обл. (віце-президент Володимир Самоленко)
 
Минулого року Запоріжжю вдалося успішно провести командний чемпіонат України у приміщенні та чемпіонат України у приміщенні серед юнаків. У 2017-му році намагатимемося провести ці змагання на ще більш високому рівні. Також у нас попереду ще один відповідальний захід – проведення звітно-виборчої конференції Федерації легкої атлетики Запорізької області.
 
ФЛА Івано-Франківської обл. (президент Віталій Матешко)
 
Минулого року ми на Івано-Франківщині приділили дуже велику увагу популяризації дитячої легкої атлетики. Проводили заходи за цією програмою ІААФ і в школах, і в дошкільних закладах області. Вважаю, здійснили справжній прорив у цьому питанні. У 2017-му році продовжимо займатися «Дитячою легкою атлетикою ІААФ», але також плануємо покращити легкоатлетичну інфраструктуру, здійснивши реконструкцію одного з діючих стадіонів та обладнавши його легкоатлетичне ядро якісним сучасним покриттям.
 
ФЛА Тернопільської обл. (президент Валерій Єднак)
 
Минулий рік був знаковим для легкої атлетики Тернопільщини – ФЛАТО виповнилося 10 років. До цієї дати ми випустили сувенірну продукцію, відзначиливетеранів та кращих тренерів. За авторством Олександра Степанюка надруковано фундаментальний історичний довідник про шлях та успіхи обласної легкої атлетики. 2016-го року за сприяння Управління з питань фізичної культури та спорту Тернопільської ОДА було закуплено інвентар приблизно на 40 тисяч гривень, а міськрада Тернополя виділила 50 тисяч гривень на виготовлення проектно-кошторисної документації з ремонту бігових доріжок на міському стадіоні.У нас в області з’явилося три сертифікованих судді з легкої атлетики, було проведено міський фестиваль «Дитяча легка атлетика ІААФ» та ще більше десяти заходів у рамках даного проекту.
 
На 2017-й рік серед наших основних планів – домогтися проведення капітального ремонту бігових доріжок на міському стадіоні, збільшити кількість сертифікованих суддів (можливо, провести семінар), у рамках проекту «Дитяча легка атлетика ІААФ провести міжобласну зустріч та обласний фестиваль. Також плануємо налагодити співпрацю з громадськими об’єднаннями, які займаються масовими пробігами, і спробуємо провести хоча б один захід всеукраїнського рівня.
 
ФЛА Волинської обл. (президент Володимир Рудюк)
 
Минулий рік для легкої атлетики Волині був дуже насиченим та продуктивним. Нами було проведено суддівський семінар та семінар з організації змагань. На звітно-виборчій Конференції ФЛАУ вашого покірного слугу було обрано першим віце-президентом Федерації легкої атлетики України. Луцьк подав заявку на проведення Кубку Європи з бігу на 10000 метрів. У столиці Волині на високому рівні пройшли міжнародна юнацька матчева зустріч Україна-Білорусь-Туреччина, відбірковий до Олімпійських ігор-2016 чемпіонат України, а також низка поза стадіонних змагань та НТЗ національної збірної України. Четверо волинян взяли участь в Олімпійських іграх.
 
Вдалося зберегти тенденції з розвитку легкоатлетичної інфраструктури. Тривають роботи по розробці проектно-кошторисної документації стадіонів в Нововолинську, Володимир-Волинському, Шацьку, Ківерцях, спортивного залу ДЮСШ Нововолинська з легкоатлетичним покриттям. Міською радою Луцька погоджено проект реконструкції парку імені Лесі Українки та створення спортивного комплексу, який включатиме метальні сектори. Усі ці проекти плануємо завершити у 2017 році.
 
Для реалізації своїх планів ФЛАВО залучила низку партнерів. Також була продовжена співпраця з Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом». Спільно з ним та мерією Нововолинська було побудовано універсальний спорткомплекс ЗОШ №1, який включає бігові доріжки. Також Фонд виділив у вигляді матеріальної допомоги провідним атлетам Волині та фінансування різноманітних проектів ФЛАВО (придбання інвентарю, організація національних та міжнародних змагань, тощо) загалом понад 1 мільйон гривень.
 
Велику увагу ми почали приділяти популяризації легкої атлетики в регіоні через інтернет та засоби масової інформації. Нами було відкрито офіційні сайт та сторінку Федерації легкої атлетики Волинської області у мережі Фейсбук. Прес-служба ФЛАВО – лідер серед територіальних ФЛА по активності та висвітленню роботи.
 
На початку 2017 року ми вперше провели урочисту церемонію нагородження найкращих легкоатлетів та тренерів Волині-2016. У новому році плануємо провести низку семінарів: суддівський за програмою TOECS 1 рівня, тренерські по групам видів легкої атлетики з залученням провідних тренерів, відомих спортсменів, науковців, лікарів, а також обласні семінари для вчителів фізичної культури за програмою «Дитяча легка атлетика ІААФ» з подальшим розповсюдженням по районах області проекту «Найшвидша школа».
 
Плануємо залучити до сприяння якісній підготовці найкращих молодих волинських атлетів до юнацьких Олімпійських ігор-2018 обласну владу, ФЛАУ, НОК України, спонсорів. Заключити угоди зі спортивними клубами, федераціями сусідніх країн про проведення міжнародних матчевих зустрічей, навчально-тренувальних зборів на рівні областей, міст за програмою прикордонного співробітництва з сусідніми країнами. Спільно з регіональними телекомпаніями ставимо собі за мету створити щомісячну програму про легку атлетику.
 
Як і минулого року, 2017-й буде у нас дуже насиченим на різноманітні змагання, як національні (зокрема, командний чемпіонат України), так і міжнародні (матчева зустріч юніорських збірних та змагання за запрошення «Тільки разом»).
 
ФЛА Вінницької обл. (президент Олена Бех)
 
Для Федерації легкої атлетики Вінницької області 2016-ий був успішним роком. Двоє спортсменів області взяли участь в Олімпійських іграх в Ріо. Непогані результати показали молоді легкоатлети, які у своїх вікових групах встановили національні рекорди у складі естафетних команд та в стрибках у висоту. Найкращі атлети Вінниччини отримують стипендії від обласної влади. Також за підсумками року Федерація провела конкурс на визначення найкращого спортсмена області.
 
Влітку 2016 року за рахунок коштів місцевого бюджету було проведено реконструкцію легкоатлетичного покриття на стадіоні МДЮСШ-1. Сподіваємось наступного року провести на цьому стадіоні командний чемпіонат України з естафетного бігу, а також учбово-тренувальні збори національної збірної. Плануємо запросити сертифікованих фахівців системи фотофінішу для допомоги у суддівстві літнього чемпіонату області. Триває робота з пошуку місця для будівництва сектору з метань. Традиційно в серпні ми прийматимемо чемпіонат України з 48-годинного бігу. Активно триває робота з пошуку спонсорів. Шукаємо різні варіанти, аби придбати комплект «Дитяча легка атлетика ІААФ» і запровадити його на Вінниччині.
 
ФЛА Закарпатської обл. (президент Олег Коноваленко)
 
Головним досягненням 2016-го року в регіоні вважаю початок повної реконструкції за рахунок бюджетних коштів стадіону в м. Хуст з 8 біговими доріжками по колу для створення тренувальної бази збірних команд України з легкої атлетики. У 2017 році для вирішення аналогічних завдань плануємо залучити і приватні кошти, зокрема, провести відновлення бігових доріжок на ужгородському стадіоні «Авангард».
                                                                                   
ФЛА Дніпропетровської обл. (президент Володимир Арутюнов)
 
За підсумками минулого року особливо хочу відзначити нашу роботу за трьома напрямками: розвиток інфраструктури, дитяча легка атлетика та позастадіонні змагання. Прийнято рішення про побудову нових стадіонів в Дніпрі, Кам`янському, Павлограді, Нікополі. Наразі завершується повна реконструкція СДЮШОР №3, а також плануємо поруч з нею побудувати повноцінний сучасний легкоатлетичний манеж. У новому році, окрім завершення реалізації цих проектів, плануємо розпочати перемовини з цього приводу з деякими іншими містами області. Також має завершитися реконструкція дніпровського стадіону «Трудові резерви».
 
В Дніпрі на офіційному рівні вдалося впровадити в школах проект «Дитяча легка атлетика ІААФ». Наразі він охопить 12 учбових закладів. Президент міської ФЛА Марина Філатова домовилася про те, що придбання восьми комплектів обладнання «Дитячої легкої атлетики» відбудеться за рахунок міського бюджету, решти – за спонсорські кошти. В планах – до кінця 2017 року оснастити легкоатлетичним обладнанням 120 шкіл міста!
 
В 2016 році у Дніпрі відбулися великі масові заходи – марафон та півмарафон. Цього року вони не лише будуть збережені, а й Дніпровський марафон отримає статус чемпіонату України, і ми його прагнутимемо провести на найвищому рівні.
Попередня статтяВолодимир Арутюнов: «За декілька днів в СДЮШОР №3 Дніпра буде нове покриття, але це лише перший крок»
Наступна статтяЕА призначила спеціальну групу по перевірці континентальних рекордів