Ігор Гоцул: «ІААФ не застосовуватиме до нас санкцій, але розслаблятися ще зарано»

255
7 лютого Верховна Рада України прийняла Закон «Про антидопінговий контроль у спорті». Це без перебільшення визначна подія для українського спорту.
 
Адже тепер визначені правові та організаційні засади здійснення антидопінгового контролю в Україні, участі відповідних закладів, установ та організацій у профілактиці, запобіганні застосуванню та поширенню допінгу у спорті. Реалізація положень закону дозволить перейти до європейського принципу управління антидопінговою діяльністю, а саме – створити Наглядову раду антидопінгового контролю, яка має призначати керівників Національного антидопінгового центру та Національної антидопінгової лабораторії, визначати основні напрями антидопінгової діяльності.
 
Без зайвої скромності зазначимо, що великих зусиль до прийняття цього Закону приклала саме Федерація легкої атлетики України. Керівники ФЛАУ брали найактивнішу участь в розробці Законопроекту, надавали розголосу цій проблемі серед представників ЗМІ, громадськості, народних депутатів, аби якомога швидше привести чинне законодавство України у відповідність з Міжнародною конвенцією про боротьбу з допінгом у спорті, забезпечити створення необхідних правових та організаційних засад щодо акредитації лабораторії антидопінгового контролю та забезпечити створення умов для дотримання Україною, Національним антидопінговим центром вимог Всесвітньої антидопінгової агенції.
 
Але це – лише перший крок у напрямку антидопінгової діяльності. Президент ФЛАУ Ігор Гоцул минулого понеділка побував у Монако на засіданні Ради Міжнародної Асоціації легкоатлетичних федерацій. Антидопінговий департамент ІААФ погрожував вже цього місяця позбавити українських легкоатлетів права участі в міжнародних змаганнях, якщо Україна не виконуватиме взятих на себе зобов’язань з антидопінгової діяльності. Доповідь пана Гоцула на Раді ІААФ, а також подальша за тривала дискусія з членами Ради переконала керівників світового легкоатлетичного руху не застосовувати ніяких санкцій проти наших атлетів.
 
 
– Так, нам вдалося відстояти наші позиції, і це без сумніву успіх, – розповідає Ігор Гоцул. – Той великий обсяг роботи, який був проведений ФЛАУ, оцінили в ІААФ. Але розслаблятися зарано, ще багато чого необхідно зробити у цьому напрямку. Прийнятий Закон багато у чому дозволить розрубити цей Гордіїв вузол. Але у ІААФ все одно до нас залишаються запитання. Наприклад, її не задовольняє те, що наші спортсмени, викриті у використанні допінгу, полюбляють «гратися в благородство» і у пояснювальних записках пишуть, що нічого не знають, ніхто їм нічого не давав, ніхто їм нічого не радив. І навіть визнаючи провину, відмовляються повідомляти, хто їх спонукав до вживання заборонених препаратів. В розумінні ІААФ це неправильна позиція, яка веде до того, що не всі винувати несуть покарання.
 
Багато запитань до нас також через кількість позитивних проб, особливо з застосуванням анаболічних стероїдів, що є важким порушенням. Також є претензії щодо того, що у спортсменів та тренерів, яких викрито у використанні допінгу, не відбирають раніш виплачені призові. Від нас очікують більш жорстких покарань, застосування санкцій не лише до викритих спортсменів, але й до тренерів, лікарів, інших осіб, які так чи інакше сприяли цим порушенням.
 
ІААФ і надалі буде проводити моніторинг проведення нами антидопінгової діяльності, і на наступному засіданні Ради Міжнародної Асоціації ми знову будемо доповідати, що нами зроблено у цьому напрямку.
 
Фото Philippe Fitte / IAAF © Copyright