Легкоатлети Херсонщини намагаються достукатися до влади

282
У Херсоні в спортзалі ХВУФК відбулося відкрите тренування призера чемпіонатів світу та Європи, фіналіста Олімпійських ігор-2012 зі стрибків у висоту Андрія Проценка, а також ще двох місцевих висотників – Андрія Ковальова та Дар’ї Кучиної.
 
Під керівництвом президента ФЛА Херсонської області та свого тренера Генадія Зуєва атлети познайомили гостей, які завітали на захід, з різними дисциплінами Королеви спорту, продемонстрували легкоатлетичні снаряди. Розповіли і показали, скільки наразі складають рекорди області зі стрибків у висоту, довжину, потрійного стрибка та штовхання ядра. Також Андрій Ковальов та Дар’я Кучина виконали показові стрибки на тренувальних висотах (2.00 та 1.70 відповідно), а Андрій Проценко виконав вправи з бар’єрами – стрибки на двох ногах і через один крок, поштовхом однієї ноги.
 
Проте метою цього відкритого тренування було не лише познайомити присутніх з легкою атлетикою, але й розповісти їм про ситуацію, в якій вона знаходиться на Херсонщині, привернути до себе увагу і громадськості, і місцевого керівництва.
 
 
– У 2016 році легкоатлети області здобули 47 нагород чемпіонатів України у різних вікових групах, метальник молота Гліб Піскунов виграв срібну нагороду юніорського чемпіонату світу, а Андрій Проценко (висота) та Ірина Новожилова (молот) представляли Херсонщину на Олімпійських іграх, – розповів під час прес-конференції президент ФЛА – Херсонської області Генадій Зуєв. – Але усі ці досягнення – всупереч ситуації, яка склалася.
 
В таким умовах готуватися до чемпіонатів світу та Європи дуже важко. Більшу частину підготовчого періоду ми тренуємося на інших базах, як в Україні, так і за кордоном. В рідному місті займаємося в основному лише між зборами та змаганнями, в період підтримування спортивної форми. Та й те доводиться ділити зал з гандболістками, спортсменами-аматорами, які орендують територію. Одним словом, нам необхідні покращення умов, а також обладнання.
 
Адже в зимовий період вся легка атлетика тулиться в шкільних спортзалах та ігровому залі ХВУФК, де покриття не відповідає сучасним вимогам. Ще один зал – на базі ШВСМ (на Острові) – не має опалення, до того ж зношене покриття взагалі не підходить для занять бігом, хіба що для стрибків у висоту. Тренуватися часто доводиться їздити в сусідню область, в Миколаїв. Дуже дякуємо Училищу фізичної культури, яке нам дуже допомогло наприкінці 2016 року, коли закупило 20 бар’єрів, колодки, тренажер, штангу, секундоміри та спортивне взуття.
 
В «кам’яному віці» проходять і тренування наших провідних метальників молоту Ірини Новожилової та Гліба Піскунова. Штанга з іржавими грифами та дисками, роздягальня у вагончику, відсутність будь-яких тренажерів. Одним словом, легка атлетика перетворилася на Херсонщині в суцільний позастадіонний вид спорту, адже  в області не має жодного стадіону, який відповідав би вимогам безпеки. Вижили лише ті дисципліни, які можуть займатися в парку (довгі біга, ходьба), в полі (метання спису, диску, молоту) та на спортивному майданчику (стрибки у висоту). Але ж в Королеві спорту загалом нараховується 44 дисципліни! Тренери високого класу – є, умов для тренувань – не має. Як наслідок – спортсмени переходять до інших областей. В легкій атлетиці у нас залишилося усього 9 спортсменів-членів Херсонської ФЛА, старших 19 років!
 
Змушені ми були і скасувати зараз, після 15-ти років проведення, традиційні змагання «Таврійські висоти» – через неналежні умови (погана якість покриття) та відсутність фінансування.
 
У квітні минулого року міськрада напередодні Олімпійських ігор виділила кошти на купівлю матів для стрибків у висоту, але згодом гроші було перерозподілено на більш важливі потреби міста.
 
 
У нас є бачення, як змінити ситуацію в області. По-перше, необхідно відреконструювати бігові доріжки та сектори херсонського стадіону «Кристал», арен в Новій Каховці та Скадовську, а також побудувати Палац спорту з легкоатлетичним ядром. Це надасть можливість проводити тренування як легкоатлетів, так і представників інших видів спорту, проводити чемпіонати України та тренувальні збори легкоатлетів з кількістю учасників до 1000 осіб! Отримають можливість займатися оздоровчим бігом і пересічні жителі міста. Також можна при реконструкції та будівництві футбольних майданчиків передбачати в проектах бігові доріжки.
 
Це все, звісно, масштабні проекти, на реалізацію яких можуть піти роки. Але до Олімпійських ігор потрібно готуватися вже зараз. Тому найшвидше рішення проблеми з базою ми вбачаємо в заміні синтетичного покриття на спортивному майданчику та спортзалі ШВСМ. Порозуміння у цьому питанні з директором школи у нас є, але необхідна також підтримка депутатів облради щодо питання виділення необхідних коштів.
 
Ми будемо звертатися до громадськості, до влади стільки, скільки це буде необхідно, поки нас не почують. Вже зараз можу сказати, що наступне подібне відкрите тренування ми проведемо перед початком літнього змагального сезону, у квітні на майданчику ШВСМ.
Попередня статтяОльга Саладуха: «Чи змагатимуся на чемпіонаті Європи вирішу після виступу в Сумах»
Наступна статтяМарина Бех: «Я ще молода, щоб зиму пропускати»