Діти з аутизмом візьмуть участь в змаганнях Київського півмарафону

209
1 квітня команда 20 дітей з аутизмом проекту «Kids Autism Games» тренувалася на головній спортивній арені країни – НСК «Олімпійський» – разом з 200 любителями бігу Run Ukraine та їх дітьми, готуючись до Nova Poshta Kyiv Half Marathon 2017, який цього року носитиме статус чемпіонату України з півмарафону.
 
Тренування було приурочене Всесвітньому дню розповсюдження інформації про проблему аутизму (2 квітня). Діти з аутизмом та шанувальники бігу продемонстрували наглядно, що діти з аутизмом можуть жити повноцінним життям, займатися спортом і любити його!
 
– Спортивні заняття для особливих дітей – це в першу чергу можливість навчитися управляти своїм тілом та стати більш здоровими. Але не менш важливий для них і фактор соціалізації – тут вони мають змогу навчитися бути командою, зрозуміти такі, на перший погляд, прості речі як терпіння, витримка, толерантність, не агресивність, системність, порядок. Ми поставили дуже амбітну ціль – прийняти участь у серії марафонів, як команда – для аутистів це дуже не просто. І ми особливо вдячні нашим партнерам за підтримку в дуже важливий для нас місячник (квітень), який по всьому світі присвячений програмам обізнаності про аутизм, – розповіла Інна Сергієнко, засновник фонду «Дитина з майбутнім», консул «Аутизм Європа».
 
Kids Autism Games почав свою діяльність на початку лютого 2017 року. Щотижня професійні тренери «SPORT for PEACE» тренують біля 20 дітлахів з аутизмом у Зеленому серці НСК «Олімпійський». Такі тренування були розроблені спеціально, щоби через ігрові змагання навчити дітей взаємодіяти між собою, розвинути моторику, поліпшити фізичний стан дітей та привити їм любов до занять спортом.
 
 
– Відкрите тренування разом з Run Ukraine – значний виклик і для дорослих, і для дітей. Для дорослих – тому що вони вперше зрозуміли, що діти з аутизмом можуть тренуватися разом з ними і любити спорт, що вони перш за все діти. Для дітей – що немає нічого неможливого, а тренуватися разом з 200 дорослими навіть цікаво! Маю надію, що в майбутньому хтось з цих особливих малюків буде представляти країну на міжнародній спортивній арені або навіть стояти на олімпійському подіумі, де буде грати гімн України. Рівно за тиждень, 9 квітня наш маленький «спецназ» команда Kids Autism Games вийде на свій першій офіційний старт та подолає свої перші 500 м в рамках Київського півмарафону. І ці малі надихають дорослих, що все можливо треба тільки діяти, – поділилася Наталя Мартіашвілі, директор благодійного фонду «SPORT for PEACE».
 
Біговий клуб «Run Ukraine» вперше провів спільне тренування з особливими дітлахами на бігових доріжках найбільшої арени країни в рамках підготовки до першого бігового старту на Nova Poshta Kyiv Half Marathon та підтримку всіх особливих малюків України, які насправді можуть займатися спортом.
 
Відомо, що аутизм — розлад, що виникає як наслідок порушення розвитку головного мозку й характеризується вираженим і всебічним дефіцитом соціальної взаємодії та спілкування. Згідно з світовою статистикою біля 1 % всіх новонароджених мають розлад аутичного спектру.
 
– З дітлахами-аутистами ми співпрацюємо вже більше року, вони у нас каталися на роликових ковзанах, виводили футболістів перед матчами, ходили до нас на екскурсії, ми, навіть, проводили фото-виставку щоби привернути увагу до таких дітлахів. Наприкінці минулого року у нас виникнула ідея створити спортивну студію, і вже в лютому ця ідея втілилася в життя. Ми віримо, що це лише початок великого соціально корисного проекту, котрий виховує не одного чемпіона, – підсумував директор з питань зовнішніх зв’язків Державного підприємства «Національний спортивний комплекс «Олімпійський» Віктор Анісімов.
 
Захід почався із святкового відкриття та флешмобу «синє серце». Після було подолано 500 м разом з командою Kids Autism Games, відбулася весела розминка для дорослих та дітей, доросле тренування від професійних тренерів RUN UKRAINE, дитяче тренування від тренерів SPORT for PEACE, майстер-класи з міні-футболу від тренерів футбольного клубу «Арсенал» та святковий символічний запуск повітряних кульок синього кольору, як знак підтримки людей із аутизмом.
 
Фото прес-служби НСК «Олімпійський»