Максим Островський: «Наших атлетів було чути на іншому березі Дніпра»

204
1 квітня в Новій Каховці на Херсонщині відбулися Всеукраїнські змагання з метань, присвячені пам’яті Заслуженого тренера України Юрія Піскунова. Це був другий з п’яти запланованих на цей рік спеціалізований національний старт метальників.
 
– Змагання проводилися з метання молота та штовхання ядра у п’яти вікових групах, – розповідає головний тренер збірної України з метань Максим Островський. – Дуже порадували результати в молоті, вони показують нам на гарні перспективи і резерву, і дорослих атлетів. Приємно, що підтвердила свої нормативи на чемпіонат світу ціла низка спортсменів 2001 року народження. Це Богдан Потрус з Дніпропетровської області (5 кг – 73.56) та Данило Федоров з Херсонщини (70.12). Є у цій віковій групі у нас ще один серйозний метальник, Михайло Кохан. І ось ця трійка, за моєю думкою, і буде представлена на світовій першості. Їхня ровесниця Валерія Іваненко з Дніпропетровщини змагалася тут з дорослим снарядом (4 кг), і показала також досить високий результат, як для 16-річної дівчини – 60 м 84 см. Вона лише одним метром поступилася представницям молодіжної вікової групи з Київської області Вікторії Сахно (61.52) та Вікторії Голді (61.32).
 
Беззаперечним лідером у своїй віковій категорії є 18-річний Гліб Піскунов (онук Юрія Піскунова, в пам’ять про якого проводилися змагання). Він хоча і виступав з дорослим снарядом (7,260 кг), поступився лише атлету дорослого віку Сергію Регеді з Київщини (73.52 проти 74.42). Опонент Гліба Михайло Гаврилюк з Івано-Франківська також виступав з дорослим снарядом, хоча такого завдання перед ним не було, і наметав 66.40.
 
Зазначу, що дуже приємно було спостерігати за емоційною складовою змагань. Коли свою спробу виконував 18-річний штовхальник ядра з Тернополя Іван Карюк, то його, певно, було чути на іншому березі Дніпра. Також дуже емоційно метала молот місцева атлетка Ірина Новожилова (на фото). Для неї це був перший старт в сезоні, і Ірина виграла з високим результатом – 69.05.
 
Загалом, змагання пройшли на дуже позитивній ноті, з гарними передумовами на сезон. В них взяло участь не так багато атлетів, як нам би хотілося – 56 учасників з 11 областей. Але цьому є логічне пояснення. Я давно наполягаю, що їм потрібно змінити статус. Через назву «Всеукраїнські змагання» вони не дають очок в залік спортшколам, і ті не баряться відряджати на них своїх представників. Якби їх зробити, наприклад, Кубком України, то учасників було б набагато більше.