Київ готується до півмарафону!

191
9 квітня в столиці відбудеться щорічна масштабна бігова подія – Київський міжнародний півмарафон, який збере близько 9 000 учасників з 50 країн.
 
Майже 3 000 атлетів вийдуть на старт головної дистанції – 21,0975 км, 50 з них – професійні спортсмени, які боротимуться за титул чемпіона України з півмарафону 2017. Про це повідомили організатори заходу під час прес-конференції 5 квітня в інформаційній агенції «Укрінформ».
 
Призовий фонд змагань складатиме 146 000 грн. Абсолютні переможці серед чоловіків та жінок отримають по 25 тисяч гривень. Усім фінішерам головної та естафетної дистанцій вручають пам’ятні медалі.
 
– Київський міжнародний півмарафон став для міста та його мешканців традицією, яка вже сім років поспіль об’єднує шанувальників бігу, – коментує генеральний менеджер Run Ukraine Дмитро Черніцький. – Традиційно маршрут півмарафону пролягатиме по колу вздовж Дніпра, старт і фініш спортсменів – на Контрактовій площі. Взяти участь у події може кожен охочий. Для любителів бігу цього року в рамках бігової події заплановані чотири індивідуальні дистанції: 21,0975 км, 10 км, 5 км і 2 км. На дистанції 2 км пройде благодійний забіг «Переможці» в підтримку героїв однойменного соціального проекту. Пробігаючи цю дистанцію, учасники збиратимуть кошти на придбання спортивних протезів для ветеранів та волонтерів АТО з ампутацією.
 
Окрім індивідуальних забігів, відбудуться естафетні та корпоративні змагання. Як і в попередні роки, організатори пропонують вийти на дитячі старти маленьким учасникам: 1000 м, 500 м і 100 м. Вперше за всю історію Київського півмарафону відбудеться сімейний забіг на дистанції 2 км.
 
Окрім забігу «Переможці», Київський півмарафон ініціював благодійний «Фандрайзинг марафон» – щорічну акцію збору коштів на вирішення різних соціальних проблем. Фандрайзинг проходить з березня 2017 року за підтримки Української біржі благодійності та 10 фондів. За тиждень до старту бігової події вже зібрано 387 400 гривень. Збір коштів триватиме до 12 квітня включно.
 
Одне із нововведень Київського півмарафону – організація унікальної зони підтримки учасників – музичного півмарафону, що приурочений до «Євробачення-2017». Цього разу бігуни долатимуть дистанцію в музичному супроводі від 43 музичних колективів. Уздовж усього маршруту, кожні 500 метрів, починаючи від Подолу, буде звучати музика країн, представлених на пісенному конкурсі. Артисти виконають кавери на популярні композиції сучасних груп, а також нагадають про етнічні ритми народів.
 
Також в рамках заходів Київського півмарафону у столиці 7-8 квітня відбудеться найбільша спортивна виставка в Україні, присвячена спорту та здоровому способу життя, – SPORT EXPO UA, участь в якій візьме й Федерація легкої атлетики України.
 
Сьомий Київський півмарафон стане особливим для організаторів. Він претендує на отримання IAAF BRONZE LABEL для забігу наступного року. Бронзовий лейбл – престижний статус, що присуджується один раз на рік Міжнародною асоціацією легкоатлетичних федерацій. Для отримання цього статусу Київський півмарафон повинен виконати ряд вимог IAAF: гарантувати участь 10 елітних атлетів 4 різних національностей; забезпечити безпеку на трасі, зокрема, здійснити обмеження руху транспорту; забезпечити роботу технічного делегату тощо.
 
 
Але й це ще не остання мета організаторів. На 2019 рік вони прагнуть отримати для Київського півмарафону статус IAAF SILVER LABEL, а в 2020-му здобути право провести в Києві чемпіонат світу з півмарафону!
 
– Федерація легкої атлетики України активно включилася у боротьбу за право проведення за три роки в Києві чемпіонату світу з півмарафону, – розповів під час прес-конференції президент ФЛАУ Ігор Гоцул. – Наразі триває кропітка організаційна робота – перемовини з міською владою, іншими державними інституціями, від яких залежить питання подачі заявки в ІААФ. Київський півмарафон вже став візитівкою міста. Так має бути. Кожен мегаполіс у цивілізованому світі – Париж, Лондон, Нью-Йорк – має подібні масові спортивні заходи. До речі, там також перекривають вулиці під час пробігів. І місцеві жителі спокійно до цього ставляться. Напроти, розуміють, що для них це привід зайвий раз попіклуватися про своє здоров’я – не сісти за кермо автівки, а пройтися вулицями або ж проїхатися на велосипеді.
 
У порівнянні з торішнім заходом, медичне забезпечення на нинішньому півмарафоні стало ще більш ґрунтовним, а кількість лікарів, готових надати необхідну допомогу, зросла. Вздовж усього маршруту чергуватимуть автомобілі медичної допомоги – 13 реанімобілів. Окрім того, у стартовому містечку біля фінішної зони буде розташований медичний госпіталь. За станом здоров’я учасників допомагатимуть слідкувати 26 представників «Червоного Хреста», 15 рятувальників Мальтійської служби допомоги, медики київського об’єднання спілки Самаритян України та 6 екіпажів організації «MotoHelp».
 
У 2017 році Nova Poshta Kyiv Half Marathon відкриває серію заходів Run Ukraine Running League 2017, що об’єднує п’ять бігових змагань у чотирьох містах України:
 
Nova Poshta Kyiv Half Marathon (09.04);
Interpipe Dnipro Half Marathon (28.05);
Odesa Half Marathon (25.06);
Wizz Air Kyiv City Marathon (08.10);
Grand Prix Lviv Half Marathon (29.10).