Лілль-2017: перемога Земляк у кваліфікації і боротьба Шаматрина за старт

270
23 червня у Ліллі стартувала Суперліга командного чемпіонату Європи. Вперше в історії він проводиться впродовж трьох днів.

 
Якщо раніше фінали відбувалися відразу, то цього року атлети, які змагаються на спринтерських дистанціях, включаючи бар’єрні, місце у фіналі ще мусили здобути. Згідно з формулою, до фіналу в кожній дисципліні проходили по три перші атлети з кожного забігу і ще двох добирали за найкращим часом.
 
Обоє українців бігтимуть у фіналі з бігу на 400 метрів з бар’єрами. Саме ця дисципліна і відкривала основну програму командного чемпіонату Європи. Данило Даниленко добрався до вісімки найсильніших за часом (51,30 с). Олена Колесниченко впоралася з цим завданням відразу, фінішувавши у своєму забігу другою (56,33 с).
 
Ольга Земляк упевнено виграла свій і показала найкращий результат за підсумками обох забігів на дистанції 400 метрів (51,70 с). Віталій Бутрим добрався до фіналу з бігу на 400 метрів серед чоловіків за часом (47,13 с).
 
Анна Плотіцина показала найкращий результат сезону з бігу на 100 метрів з бар’єрами (13,05 с) і вийшла у фінал з четвертим результатом. Зазначимо, що час переможниці другого забігу, білоруски Аліни Талай, 13,11 с.
 
Збірна України ледь не залишилася без очок з бігу на 110 метрів з бар’єрами. Артем Шаматрин побачив перед собою червону картку за фальстарт, проте не здався і зумів довести суддям, що має право лишитися на доріжці. Не дивно, що після цього він і зі старту вийшов останнім, і показав результат, далекий від своїх рекордів (14,33 с), проте бодай одне очко команді він все ж приніс.
 
Сергій Смелик фінішував другим у своєму забігу на 200 метрів (20,75 с) і напряму вийшов до фіналу. Аліна Калістратова з результатом 23,77 с за часом зуміла вийти у вирішальне коло у змаганнях серед жінок. Такий же час показала і Тесса ван Шаген з Нідерландів, яка бігла у другому забігу. Проте тисячні долі секунди були на боці українки.
 
На жаль, вийти до фіналу вдалося не всім українцям. Без наших представників пройдуть фінали з бігу на 100 метрів. Володимир Супрун став 10-м (10,78 с) і приніс команді два очки. Олесю Повх дискваліфікували за фальстарт. У її ж забігу за фаль-старт була дискваліфікована ще одна сильна спортсменка, полька Єва Свобода.
 
А почалася Суперліга командного чемпіонату Європи-2017 з забігів В на дистанціях 100 метрів і в естафетах 4х100. Ці результати не впливають на місця збірних у командному заліку.
 
У забігах В чоловіча естафетна команда 4х100 метрів у складі Романа Кравцова, Еміля Ібрагімова, Юрія Сторожа й Олександра Соколова перемогла з часом 39,81 с.
 
Олександр Соколов показав найкращий результат сезону на 100-метрівці (10,61 с) і за підсумками всіх забігів став четвертим. Роман Кравцов посів 11-те місце (10,84 с). На цій же дистанції у змаганнях жінок Яна Качур була п’ятою (11,68 с, найкращий результат сезону). Єлизавета Бризгіна повторила найкращий результат сезону (11,73 с) і стала дев’ятою.
 
Нагадаємо, що цього року участь у Суперлізі беруть 11 команд, а не 12: російська збірна не була допущена до змагань. За підсумками командного чемпіонату з Суперліги у Першу перейдуть дві збірні, які посядуть останні місця. З Першої ліги підвищення класом отримають три перші команди.