Чемпіонат світу-2017 у фото і фактах: за екватором

328
Фото ©GettyImagesforIAAF
П’ять з десяти днів чемпіонату світу з легкої атлетики позаду. Пропонуємо вам пригадати найцікавіші моменти, найгучніші перемоги і сенсації першої половини змагань.

 
Ісаак Маквала з Ботсвани був знятий з чемпіонату світу через вірус, який охопив готель, у якому і проживає його команда. Він мав бігти у фіналі з бігу на 400 метрів і у першому колі з бігу на 200 метрів. Медалі на 400-метрівц розіграли вчора. Переміг світовий рекордсмен Вейд ван Нікерк з ПАР (43,98 с).
 
Термін дії карантину для Маквали сплив сьогодні, 9 серпня, о 14:00. Після медичного огляду було прийняте рішення дати йому шанс змагатися за вихід до півфіналу з бігу на 200 метрів навіть попри те, що забіги вже пройшли. О 18:40 він мав бігти сам по сьомій доріжці, по якій повинен був виступати у першому колі. І якщо його час був би кращим, ніж 20,53 с, його допустили б до півфіналу. З цим завданням Маквала впорався і відзначив перемогу віджиманням на фініші.
 
Прощання Усейна Болта зі спортом триває. Першою дистанцією на чемпіонаті світу для нього стала 100-метрівка. Повільна реакція на старті зіграла свою роль. І як би Болт не намагався надолужити втрачене на фініші, зробити йому це не вдалося. Він третій з часом 9,95 с. А переміг американець Джастін Гатлін (9,92 с).
 
Перемога Мо Фара з бігу на 10000 метрів була чи не найтяжчою в його кар’єрі. Щоб виграти золото на домашньому чемпіонаті світу йому довелося очолювати світовий топ-лист сезону (26.49,51 хв).
 
Сенсацією закінчився фінал з бігу на 800 метрів серед чоловіків. Француз П’єр-Амбруаз Босс став чемпіоном світу (1.44,67 хв)! А фантастичний спурт поляка Адама Кщота приніс йому срібну медаль (1.4;,95 хв).
 
Не менш захоплюючим був і фінал з бігу на 1500 метрів у жінок. Якщо бути точним, заключне коло у ньому. Переможницею у цій драматичній боротьбі стала кенійка Фейт Чепнгетіч Кіпйегон (4.02,59 хв).
 
Черговий фінал – і чергова драма. Цього разу у секторі для стрибків з жердиною. На лондонський стадіон повернулися відразу два атлети, які п’ять років  тому піднімалися тут на олімпійський п’єдестал – чемпіон Рено Лавілені з Франції і бронзовий призер німець Рафаель Хольцдеппе. Цього разу Хольцдеппе не зміг подолати стартові 5,50 м. Лавіллені став третім, поступившись Пьотеру Лисеку з Польщі лише за спробами (5,89 м). А переміг американець Сем Кендрікс (5,95 м).
 
Не найвдаліший виступ у спринтерських дисциплінах за ямайськими мірками своєю перемогою з бігу на 110 метрів з бар’єрами прикрасив Омар МакЛеод (13,04 с).
 
Не найлегші змагання були і у фаворитки і світової рекордсменки з метання молота польки Аніти Влодарчик. Вийти в лідери їй вдалося лише у четвертій спробі. Зрештою, золото з результатом 77,90 м.
 
Єдиним, хто штовхнув ядро за 22-метрову позначку у змаганнях чоловіків, був новозеландець Томас Волш (22,03 м). Він і переміг.
 
Венесуелка Юлімар Рохас стала новою чемпіонкою світу з потрійного стрибка (14,91 м). Екс-українка Ганна Князева-Міненко, як і на Олімпійських іграх-2012, була на цьому стадіоні четвертою (14,42 м).
Фото ©Getty Images for IAAF