Марія Шаталова: «До останнього не знала, чи виходити на старт»

306
Участь Марії Шаталової у чемпіонаті світу до останнього залишалася під великим питанням.

 
Напередодні першого кола з бігу на 3000 метрів з перешкодами у Шаталової підвищилася температура. Після огляду лікарем команди, всі симптоми були офіційно задекларовані у присутності лікарів і делегата ІААФ. Порадившись з ними, Шаталова, тренери і лікар прийняли рішення все ж не знімати Марію зі змагань і почекати до дня старту.
 
У день змагань Шаталовій стало трішки ліпше і вона вирішила все ж спробувати виступати.
 
«Дуже прикро, що Маша захворіла. Вона була у дуже хорошій формі, ми не без підстав розраховували на високий результат. У неї не було норовірусу, який розповсюджується у готелі команди. У Шаталової підвищилася температура і була настільки сильна слабкість, що вона ледь ходила. У такому стані випускати її на доріжку, особливо на дистанцію 3000 метрів з перешкодами, було надто ризиковано. Проте я вдячний Марії і вкотре хочу відзначити, наскільки вона сильна і як спортсменка, і як особистість. Попри все вона вийшла на доріжки і зуміла завершити дистанцію», – сказав державний тренер України В’ячеслав Тиртишник.
 
Наскільки складно Шаталовій дався біг, було видно і на доріжці, і в мікс-зоні вже після фінішу. Мало того, що фізичний стан спортсменки був, м’яко кажучи, незадовільним, так ще й дощ, який не припиняється у Лондоні з самого ранку, додав труднощів. Та попри все Марія все ж змогла фінішувати і стала у своєму забігу дев’ятою (9.54,21 хв).
 
«Було дуже складно. Поки дівчата ще бігли повільно, я тримала в групі. Але коли вони почали нарощувати темп, мені вже стало важко. Чи думала про те, щоб зійти? Я ніколи цього не робила, навіть не знаю, як це і на якій ділянці це краще робити. Вирішила бігти до кінця, – розповідає Марія. – Я до останнього не знала, чи виходити на старт. Два дні нічого не робила, лише лежала. Сьогодні вже ліпше трішки, але температура не могла пройти безслідно. Вийшла лише на розминку перед стартом. Тому натерпілася зараз, було дуже складно…
 
Тренери не тиснули на мене, дали можливість самій прийняти рішення. Чи правильним воно було, зрозумію потім».
Фото (с)Валерій Білокрил