DecaNation-2017: історична довідка і перев’ю змагань

258
3 вересня 2005 року міжнародний календар легкоатлетів поповнився ще одним турніром – DecaNation. Змагання командні і проводяться лише у Франції.

 
Впродовж перших п’яти років незмінним місцем проведення DecaNation був стадіон «Себастьян Шарлеті» у Парижі. Після кількарічної перерви змагання ще одного разу повернулися до столиці Франції – у 2015 році. Повернення, але вже в інше місто, відбудеться і цього року: як і в 2014-му, DecaNation-2017 прийматиме Анже.
 
Формат змагань досить простий. Кожна з країн-учасниць представлена 20 атлетами (по одному представнику на вид серед жінок і чоловіків). За свої виступи вони отримують певну кількість балів, за сумою яких і визначається, хто яке місце посів у підсумку.
 
Кількість команд-учасниць зазвичай коливалася від шести до восьми. Щоправда, у 2012-му їх було лише чотири. Єдиними, хто не пропустив жодного турніру, природньо, були французи. Щоправда, пальма першості за кількістю перемог належить зовсім не їм. Французам вдалося перемогти лише двічі – у 2007 і 2016 роках. У всі інші роки, за винятком 2005-го, це робили американці. Власне, вони теж не пропустили жодного сезону DecaNation, от тільки минулого року збірної США як такої у Франції не було – тоді виступала команда Північної Америки, Центральної Америки і Карибських островів.
 
Виступи об’єднаних команд були і раніше: участь у змаганнях уже брали команда Балкан, а також команда Північних країн. Але було і навпаки, коли заміть звичної нам збірної Великої Британії на DecaNation-2011 виступили виключно англійці.
 
Загалом, участь у DecaNation брали здебільшого європейські країни. З інших континентів крім США серед учасників у різні роки були команди Китаю, Японії і ПАР. Збірна України почала виступи на турнірі з 2006 року. Потім була чотирирічна перерва (з 2009 до 2012 року включно), а з 2013-го наша команда знову незмінна учасниця французького старту.
 
Найуспішнішим для українців був минулий рік, коли наша команда стала третьою на DecaNation у Марселі.
 
***
 
Цього року до програми DecaNation увійшли такі дисципліни:
100 м (жінки і чоловіки)
200 м (жінки і чоловіки)
400 м (жінки і чоловіки)
800 м (жінки і чоловіки)
2000 м (жінки і чоловіки)
100 м з/б (жінки)/110 м з/б (чоловіки)
Стрибки у висоту (жінки)/Стрибки з жердиною (чоловіки)
Потрійний стрибок (жінки)/Стрибки у довжину (чоловіки)
Метання диска (жінки)/Штовхання ядра (чоловіки)
Метання молота (жінки)/Метання списа (чоловіки)
 
Також у цей день в Анже будуть проведені змагання зі спортивної ходьби на 3000 метрів і змішаних естафет 4х400 метрів.
 
 
Участь у цьогорічному турнірі візьмуть сім країн. Крім збірної України на DecaNation-2017 виступатимуть команди Китаю, Франції, Балкан, США, Японії і Польщі.
 
Попередня статтяЮлія Левченко та Ігор Главан – найкращі легкоатлети серпня в Україні!
Наступна стаття«Олімпійський урок»-2017: нагородження легкоатлеток і «Дитяча легка атлетика ІААФ»