Вільнюські нововведення та урочистості ЄА

225
Минулого тижня у Вільнюсі відбулася низка заходів Європейської Атлетики: Конгрес ЄА, церемонія нагородження найкращих європейських легкоатлетів року, календарна конференція, семінари, круглі столи, засідання Комісій тощо.
 
– На цих заходах обговорювалося багато важливих питань і було прийнято багато важливих рішень, – розповідає президент ФЛАУ Ігор Гоцул. – Що стосується Конгресу ЄА, то передусім слід відзначити прийняті зміни до Статуту ЄА, направлені на підвищення ефективності управління легкою атлетикою. Наприклад, замість вікового цензу введено обмеження за кількістю термінів знаходження на керівних посадах в ЄА. Це, зокрема, надає можливість чинному президенту Європейської Атлетики Свейну Арне Хансену, якщо він викаже бажання, балотуватися на наступну каденцію. Те ж саме стосується і членів Ради. На Конгресі були чітко означені параметри формування Виконкому. Дуже цікава і тривала дискусія була стосовно забезпечення гендерної рівності у керівництві ЄА. Її ініціатором виступали шведська федерація. Домовилися про те, що з 2019 року декілька квот для жінок вже введено, а щодо глобального рішення про гендерну рівність, його відклали до 2019 року, щоб синхронізувати пропозиції Ради і шведської делегації.
Також прийняте рішення про підготовку Кодексу етики ЄА, направленого на боротьбу з допінгом, корупцією, а також на досягнення більш ефективного управління ЄА. Окремими рішенням Рада ЄА позбавила Валентина Балахнічова звання почесного члена Ради ЄА.
 
Тут слід звернути увагу на те, що Україна не лише йде у фарватері процесів пошуку більш ефективної моделі управління федерацією, але в деяких моментах знаходиться попереду наших європейських колег. Нагадаю, у нас вже було прийняте рішення про ведення обмежень на терміни повноваження президента та членів Ради, перерозподіл повноважень президента та колективних органів влади. Це ще раз говорить про те, що ми знаходимося не лише на вірному шляху, але в деяких моментах задаємо тон. Наступним кроком ФЛАУ буде вирішення питання забезпечення гендерної рівності – над цим ми розпочнемо працювати найближчим майбутнім.
 
Ще одна важлива для нас подія, яка відбулася на Конгресі. За поданням ФЛАУ ЄА прийняла рішення нагородити посмертно журналіста Олександра Мащенка спеціальною Золотою відзнакою. Дружина Олександра, Ельвіна, під час Конгресу отримала цю нагороду. Було дуже зворушливо, коли представники 50 країн членів ЄА віддали шану Олександрові.
 
Під час календарної Конференції ми продовжили реалізацію політики розширення календаря наших змагань, в першу чергу для спортсменів юнацької та юніорської категорій. Ми провели низку перемовин і підписали контракти про проведення декількох матчевих зустрічей – в Білорусі, на Кіпрі, в Ізраїлі та Франції. Окрім звичних вже для нас юнацьких та юніорських матчів, після тривалої перерви повертається матч багатоборців (він відбудеться у Франції). Ми також наступного року традиційно візьмемо участь в престижних змаганнях Деканейшн. Вважаю, на нас очікує цікавий, насичений календар, а у спортсменів буде достатньо змагального досвіду. Більш того, нам вдалося переконати наших колег про подовження календаря за часом. Проблема в тому, що для багатьох легкоатлетів в червні-липні легка атлетика закінчується. Ті, хто не потрапив до збірних країни, фактично втрачають мотивацію продовжувати тренувальний процес, оскільки наступні їхні  змагання – вже десь у січні-лютому. Тому мінімум дві матчеві зустрічі відбудеться у вересні.
 
 
Дуже приємно було знаходитися на урочистій церемонії відзначення найкращих легкоатлетів Європи Golden Tracks. Цього року Юлія Левченко сяяла не лише на спортивних аренах, але й на вільнюському подіумі, адже була визнана фахівцями, спортивними журналістами та вболівальниками «Зіркою, яка сходить». Нас та Юлію поздоровляло дуже багато наших колег, наша юна атлетка звикає бути зіркою, спілкуватися з пресою, бути в об’єктивах телекамер. Ми з особливим задоволенням зараз спостерігаємо за її становленням, адже дуже багато було зроблено, щоб ця спортсменка відбулася.
 
Також у Вільнюсі у нас відбулися робочі зустрічі з керівниками європейської та світової федерацій Свеном Арне Хансеном та Себом Кое. Окрім того, відбулося засідання експертної групи ЄА з вдосконалення клубної системи, членом якої я є. І, серед іншого, було прийняте рішення про надання Україні методичної допомоги з впровадження клубної системи.
 
І ще розповім про дві речі, які були представлені під час наради лідерів національних федерацій. Там було вирішено вдатися до достатньо серйозного і сміливого експерименту – реформування легкоатлетичної програми. Зокрема, частина цих ідей знайде своє відображення у 2019 році на Європейських іграх. На нас очікують дійсно досить революційні експерименти та зміни. І ще одна новація, яка знайшла відображення у змінах в Статуті – боротьба з допінгом стане ще більш жорсткою. ЄА впроваджує програму IRunClean– “Я бігаю чистим». На першому етапі це буде тестування спортсменів та офіційних осіб на знання, розуміння та готовність дотримуватися норм антидопінгу. Поки що ця програма носитиме виключно інформаційно-освітній характер. А надалі, можливо у 2019 році, лише ті, хто пройшов цю програму та підписався під нею, будуть допускатися до участі в офіційних чемпіонатах.
Попередня статтяОлену Бех відзначено нагородою ЕА
Наступна статтяСемінар президентів ТФЛА